Atceļ sodu policistam, kurš nerunāja krieviski • IR.lv

Atceļ sodu policistam, kurš nerunāja krieviski

27
Kaspars Krafts, F64

Iekšlietu ministre incidentu novērtē kā ņirgāšanos par amatpersonu

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) atcēlusi disciplinārsodu – rājienu – ceļu policistam Tālivaldim Spilbergam, kurš pavasarī atteicies runāt krieviski ar apturētas automašīnas vadītāju un pasažieri, vēsta aģentūra LETA.

Jau rakstīts, ka videomateriāls par incidentu, kurā bija iesaistīts policists un krieviski runājošas personas, kas nepakļāvās viņa prasībām, iepriekš bija izplatīts internetā. Kā informē Iekšlietu ministrijas preses pārstāve Gunta Skrebele, noskatoties videomateriālu un iepazīstoties ar lietas apstākļiem, Mūrniece parakstījusi rīkojumu par incidentā iesaistītā Valsts policijas (VP) darbinieka Spilberga atzīšanu par disciplināri nesodītu.

Mūrniece uzskata, ka šajā situācijā VP Zemgales reģiona pārvaldes Aizkraukles iecirkņa policists ir apzinīgi veicis savus pienākumus un likumu nav pārkāpis, tāpēc disciplinārsods nav pamatots un ir atceļams. "Ņirgāšanos par amatpersonu, kas veic dienesta pienākumus un lieto valsts valodu, kā arī lepošanos internetā ar šādu rīcību uzskatu par bīstamu signālu visai sabiedrībai," pauž Mūrniece.

Internetā ievietotajā videomateriālā redzams , kā policists pieiet pie apturētas automašīnas, kuras vadītājs pārkāpis ceļu satiksmes noteikumus. Gan pārkāpējs, gan viņa blakussēdētājs runā krieviski un prasa to darīt arī ceļu policistam, kurš uzstājīgi lieto valsts valodu un norāda, ka autovadītājs ir Latvijas iedzīvotājs, tāpēc nevar būt šķēršļu sarunas turpināšanai latviešu valodā. Tomēr krieviski runājošie vīrieši policistam nepiekāpjas un pēc likumsarga pieprasījuma neuzrāda dokumentus, krieviski sakot, ka nesaprot, ko policists vēlas un jāpieaicina tulks.

Kā ziņots, iekšlietu ministre pagājušajā nedēļā lūdza Drošības policijai (DP) vērtēt pavasarī notikušo incidentu, lai noteiktu, vai tas uzskatāms par policista pazemošanu vai nacionālā naida kurināšanu. Mūrniece uzskata, ka tā bijusi "apzināta ņirgāšanās par cilvēku, lai gan viņš pilda savus dienesta pienākumus". Ceļu policists nav pārkāpis normatīvos aktus, tomēr viņam par šo gadījumu izteikta piezīme. Ministre lūgusi VP domāt par to, kā paplašināt policistu tiesības, lai šādas situācijas turpmāk vairs neatkārtotos.

Komentāri (27)

designhouse.lv 04.10.2010. 17.38

Vismaz kāda laba rīcība no Mūrnieces puses!
Kaut kā šie civilokupanti, kuri uzskata krievu valodu par vienīgo valsts valodu būtu jāpāraaudzina. Integrācija ir izgāzusies!

+14
0
Atbildēt

0

idzilums 04.10.2010. 20.28

Man prieks, ka ministre Mūrniece neatstāja šo negadījumu bez uzmanības.
Attiecībā par krievu valodu- mēs bijām toleranti 50 gadus, mēs cerējām,ka otra puse to novērtēs, bet tie sāka mūs sūtīt … uz sliktu vietu.
Uzskatu, ka ne vienmēr ir jāpiekāpjas.

+14
-1
Atbildēt

0

zix32 04.10.2010. 20.17

Nu ar, vel vēlāk nevarēja to izdarīt??? Krievijā milicija, ja apturētu latvieti, tad uz tulka pieprasījumu dabūtu vēl ar steku pa muguru un pārmetumu kriev. val. par to, kapēc braukā tur kur neproti valodu…

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu