Mājsaimniecību ienākumiem prognozē pieaugumu • IR.lv

Mājsaimniecību ienākumiem prognozē pieaugumu

23
JK
Indra Sprance

Krīzes laikā mājsaimniecību finanses pasliktinājušās straujāk nekā vidēji Eiropā

Pēdējo divu gadu laikā mājsaimniecību finansiālā situācija Baltijas valstīs pasliktinājusies vairāk nekā vidēji Eiropā, teikts ''SEB bankas'' Latvijas, Igaunijas un Lietuvas banku ekonomistu sagatavotajā Baltijas mājsaimniecību finanšu apskatā.

Ekonomisti prognozē, ka pēc pēdējos divos gados piedzīvotā straujā ienākumu krituma nākamgad mājsaimniecību ienākumi uzrādīs nelielu kāpumu, vienlaikus pieaugot arī mājsaimniecību izdevumiem.

Secināts, ka privātā patēriņa pieaugums nākamajā gadā būs rezultāts optimisma kāpumam. Augstāki ienākumi un eiro ieviešana sekmēs Igaunijas mājsaimniecību finansiālās situācijas uzlabošanos, lai arī Igaunijas, tāpat kā Latvijas mājsaimniecību finanšu aktīvu un saistību starpība joprojām būs negatīva.

Ekonomisti secina, ka zemākas procentu likmes ietekmēs mājsaimniecību vēlmi, līdzīgi kā līdz šim, turēt ievērojamu daļu savu brīvo naudas līdzekļu norēķinu kontos.

Komentāri (23)

daina_tabuna 30.09.2010. 16.47

Te kaut kas neštimm. Ja reiz “finanšu aktīvu un saistību starpība joprojām būs negatīva”, tad no kurienes rodas brīvie līdzekļi? Principā visi turpina iedzīvoties arvien lielākos mīnusos, bet tomēr ir brīvie līdzekļi?

+1
0
Atbildēt

2

    anita_meistere > daina_tabuna 30.09.2010. 16.54

    ēnu ekonomika! pieaugums būs tik cik daudz izdosies izdabūt no turienes ārā! legāli kārpīties uz augšu var tikai monopolisti vai kaut kādi mega inovatīvie eksportētāji!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 30.09.2010. 16.58

    @freifunkLV
    Man bija tādas aizdomas, bet neatļāvos rakstīt, ka SEB bankas eksperti a priori to pieņem kā ekonomikas dzinuli :-)

    0
    0
    Atbildēt

    0

disassociative 30.09.2010. 17.14

Mājsaimniecību brīvie līdzekļi mazliet palielinās uz tā rēķina, ka cilvēki beidz atdot treknajos gados paņemtos īstermiņa kredītus, beidz maksāt mazos līzingus un kredītkartes. Šī nauda pamazām nonāk apritē. Tas mazliet veicina iekšzemes patēriņa pieaugumu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu