Aģitācijai izmanto pat sociālo palīdzību • IR.lv

Aģitācijai izmanto pat sociālo palīdzību

12
Inta Puriņa, F64
Ieva Cielava

Kandidāti vēstulēs vēlētājiem piesauc parlamentu un aicina svītrot saraksta biedrus

Pirmsvēlēšanu drudzī partijas aģitācijai izmanto pat sociālo palīdzību – šādu gadījumu Daugavpilī fiksējis Latvijas Radio (LR). Savukārt atsevišķi kandidāti vēstulēs vēlētājiem gan nepamatoti min parlamenta pilnvaras, gan aicina svītrot saraksta biedrus, bet pielikt plusus viņu vārdiem.

Daugavpils domes Sociālais dienests šonedēļ mazturīgajiem dalījis palīdzības paciņas, kurās bija ievietoti aicinājumi Saeimas vēlēšanās balsot par partijām, kuru pārstāvji ir pie varas pilsētas domē, – ''Saskaņas centru'' (SC) un LPP/LC, kas ietilpst apvienībā ''Par labu Latviju'' (PLL), ceturtdien vēstī LR. Pilsētas Sociālā dienesta vadītāja Žanna Kulakova (LPP/LC), Daugavpils domes priekšsēdētāja vietniece, LR noliedza, ka paciņu dalīšanai būtu sakars ar vēlēšanām, tā bijusi viena no Eiropas Rīcības dienas aktivitātēm. Paciņas Sociālajam dienestam no kādas firmas piegādātas trešdien, un darbinieki neesot zinājuši, kas tajās iekšā.

Sabiedriskās politikas centra ''Providus'' pētniece Iveta Kažoka LR sacīja, ka šo gadījumu var vērtēt kā balsu pirkšanas mēģinājumu, ja vienlaikus dod mājienu, kuru sarakstu atbalstīt Saeimas vēlēšanās. Viņa norāda, ka šis ir ļaunprātīgs un zemisks administratīvo resursu izmantošanas piemērs. Vairāki dāvinājuma saņēmēji LR atzinuši, ka būtu gatavi balsot par partijām, kuru bukleti atrodami paciņās.

Drošības policija LR solījusies noskaidrot, vai Daugavpilī noticis balsu pirkšanas mēģinājums. Gadījumu pārbaudīs arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. PLL pārstāvis Edgars Vaikulis presei izplatītā paziņojumā noliedz, ka paciņās bijuši partijas reklāmas materiāli. Daugavpils Sociālais dienests gan LR informējis, ka palīdzības akciju atbalstījusi arī PLL.

Savukārt liepājnieku pastkastītēs pienākušas vēstules, kuras uzdotas kā svarīgi parlamentāri ziņojumi, bet patiesībā ir SC deputāta kandidāta Valērija Agešina vienpersoniska aģitācija. Kā Ir.lv stāstīja liepājniece Vita Smiltniece, latviešu un krievu valodā rakstītā vēstule bez aplinkiem aicina liepājniekus balsot par Agešinu. Saeimas SC frakcijā Ir.lv notikušo komentēt atteicās, atbildot: ''Mums par šādiem sūtījumiem nekas nav zināms.''

Agešins Ir.lv informēja, ka reklāma apmaksāta no SC atbalstītāju saziedotās naudas. Ar tās uzdošanu par svarīgu parlamentāru ziņojumu politiķis vēlējies panākt, lai vēstule atšķirtos no reklāmas skrejlapām un izdotos efektīvāk uzrunāt vēlētājus. ''Esmu parlamentārietis, man ir tiesības kā parlamentārietim uzrunāt vēlētājus,” uzskata SC pārstāvis.

Lai arī administratīvie resursi šai reklāmai nav tērēti, tā ir neētiskā rīcība, kas grauj sabiedrības uzticību Saeimai, Ir.lv saka Kažoka. Vienlaikus viņa to nodēvē par asprātīgu politiskās aģitācijas triku: ''Tās ir muļķības! Nevienam parlamentārietim nav tiesību izsūtīt politisko aģitāciju, kas uzdota kā svarīgs parlamentārs ziņojums. Vismaz pagaidām gan likumdošana to neaizliedz.''

Savukārt apvienības ''Vienotība'' pārstāves – ''Jaunā laika'' vadītāja Solvita Āboltiņa un Sandra Kalniete no ''Pilsoniskās savienības'' – vēstulēs partijas biedriem aicinājušas svītrot no kopīgā saraksta citu partiju kandidātu uzvārdus, bet pielikt plusu viņu partijas pārstāvju vārdiem, kļuvis zināms Ir.lv.

Komentāri (12)

mary75 30.09.2010. 11.10

Par SC un PLL jau tāpat viss skaidrs, nekādi pārsteigumi, vēl jau būs balsu pirkšana par piecīti Latgales reģionā, kā katrās vēlēšanās.
Bet, par Kalnieti un Āboltiņu – šīs nu ir divas ļoti varaskāres kundzes, kas ar dažādu intrigu palīdzību nepārtraukti šķēla JL, un tagad turpina to darīt arī Vienotībā, taisni tāpēc tur nav Repše, un tiks izēsts ārā jebkurš spēcīgs kandidāts, kas apdraud viņu līderu pozīcijas.

+6
0
Atbildēt

2

    Una Grinberga > mary75 30.09.2010. 11.23

    Latvijas sievietes nav paredzētas varai, jo ir pārāk indīgas! Tīri empīrisks novērojums, jo nav bijis neviens spilgts piemērs, kas to apgāztu.

    Es savukārt aicinu svītrot ārā vecos Saeimas bukus un buces – tā vietā plusiņus likt pie gados jaunākiem un ar labu profesionālo bagāžu (kas nav Saeimas deputāta palīgi vai partijas administratīvais resurss).

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Driimeris > mary75 30.09.2010. 11.15

    šis dāmas + Kristovskis ir kā darvas piliens medus mucā!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 30.09.2010. 11.04

Nav jau skumjākais, ka PLL un SC tā dara – tādi viņi ir. Skumji, ka cilvēki to akceptē un ir gatavi par to balsot.

+5
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 30.09.2010. 10.58

Zīgerists un banāni rullē!!! Lai dzīvo Zīgerists!

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu