Trešdaļa neapmierināti ar izvēli pagājušajās vēlēšanās • IR.lv

Trešdaļa neapmierināti ar izvēli pagājušajās vēlēšanās

14
Andrejs Terentjevs, F64

DnB barometrs: Puse vēlētāju šajās Saeimas vēlēšanās balsos par citu partiju

Gandrīz trešdaļa jeb 30% vēlētāju ir neapmierināti ar savu izvēli 9.Saeimas vēlēšanās, bet teju ceturtā daļa jeb 24% ir apmierināti ar partiju, par kuru nobalsojuši pirms četriem gadiem, liecina aģentūras "TNS Latvia" aptauja, pirmdien vēstīja LNT raidījums ''900 sekundes''.

Vairāk nekā desmitā daļa jeb 12% neatceras, par ko 2006.gadā balsojuši. Ļoti apmierināti ar savu izvēli ir 3%, drīzāk apmierināti – 21% respondentu. Drīzāk neapmierināti ar savu izvēli ir 18%, ļoti neapmierināti – 12% aptaujas dalībnieku. 24% aptaujāto ekonomiski aktīvo Latvijas pilsoņu 9.Saeimas vēlēšanās neesot piedalījušies. TNS aptauja veikta pagājušajā nedēļā visā Latvijā, ar interneta starpniecību apzinot 500 ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Savukārt jaunākais "DnB Nord Latvijas barometra" pētījums liecina, ka teju puse jeb 46% Latvijas pilsoņu 10.Saeimas vēlēšanās plāno balsot par citu partiju nekā iepriekšējās parlamenta vēlēšanās. Trešdaļa jeb 30% pilsoņu gan pauduši gatavību arī šajās vēlēšanās balsot par to pašu partiju, par ko savu balsi atdeva pirms četriem gadiem.

Sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS direktors Arnis Kaktiņš norāda, ka arī pirms 9.Saeimas vēlēšanām vairākums iedzīvotāju vēlējās pārmaiņas, taču rezultātā pie varas nonāca tie paši politiķi, kas jau strādāja 8.Saeimā, vēsta aģentūra LETA. Viņa vērtējumā ļoti reāla ir varbūtība, ka arī šoreiz "kauliņi izkritīs tāpat" un pēc 10.Saeimas vēlēšanām saglabāsies tā pati koalīcija, kas strādā tagad.

Sociālantropologs Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Roberts Ķīlis norāda – vēlētājiem ir pārliecība, ka kaut kas jādara citādi, taču pieprasīt to sabiedrība vēl ir visai kūtra un nav gatava radikālām pārmaiņām. Viņaprāt, tas ir rezultāts vilšanās sajūtai politikā, ekonomikā un sabiedrībā.

Komentāri (14)

mxblack 27.09.2010. 11.12

Es balsoju par JL. Vai biju vīlies? Reizēm jā, jo arī viņi deva lielas cerības, bet pēc tam izrādījās diezgan nevarīgi. Pietrūka balsu daudziem labiem nodomiem. Tomēr visvairāk iekšēji es dusmojos uz TP atbalstītājiem, jo tādu nihilismu un cinismu pret sevi, pret savu valsti, man bija ļoti grūti izturēt. Arī tas referendums par Saeimas gāšanu naizdevās un tas tiešām radīja bezcerības sajūtu. Tomēr tā logu dauzīšana neiederējās pat šinī kopainā. Logi jau nebija vainīgi pie cilvēku īsā prātiņa, kuru pēc tam nožēlot bija par vēlu. Es vēl šodien nesaprotu, kā visos masu mēdijos peltā TP varēja nonakt 9. Saeimā ar tik daudz balsīm? Vai tā bija mistika? Tam es neticu. Tur bija kas cits.

+10
0
Atbildēt

2

    mxblack > mxblack 27.09.2010. 16.17

    Godīgi sakot man nav viedokļa, jo es nezinu pat pēc kāvadīties. Ir tikai cerība uz to mācību, kādu valsts saņēma ar visām šīm krīzes sekām. Pie kam ļoti bieži mēdijos uzsvēra, ka vecā valdība, tātad TP, neveidoja uzkrājumus kā Igauņi, bet naudu notērēja pa labi un pa kreisi. Arī Šlesers tika bieži pieminēts ar to “gāzi grīdā”. Un tā ir lieliska antireklāma. Tas nu nevienam nevarēja paslīdēt garām. TV šovos “Vienotība” vinmēr ir “spicē”. Ja nu vienīgi daudzi ir tiktāl nodzēruši savu atmiņu, ka neatceras mēnesi vai divus vecus notikumus. Tad vēl daudzi dēļ dakoderiem ir bez TV un 270 000 ir bez derīgām pasēm. Tas gan ir svarīgi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > mxblack 27.09.2010. 15.49

    Opi!
    Vainīga bija reklāma!!! Un tāpēc arī tagad man nav laba sajūta, jo atkal tie paši, kuri nobalsoja toreiz par TP pēc apdullinošās reklāmas, var to izdarīt atkal! Es gan ceru,ka tie taču , vismaz daļa, būs atjēgušies no tām paģirām!
    Par referendumu un tā iznākumu var tikai priecāties, jo referendumā piedalījās ap 40% no VISIEM vēlētājiem, nevis no velēšanās piedalījušo skaita!
    Tas nav maz un uz šiem vēlētājiem arī ceru, jo tā ir aktīvākā un saprātīgākā vēlētāju daļa!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 27.09.2010. 11.29

Es balsoju par JL, un kopumā, lai arī gāja augšā un lejā, kā partija viņi izturēja un sāk lēnām pārveidoties partijā, kurai es vairāk vai mazāk uzticos – protams, ar regulāri pārbaudi, jo neviens nav ideāls un tas ir katra vēlētāja pienākums uzraudzīt savus kalpus Saeimā.

Iepriekšējā Saeima protams bija šoka terapija, jo tas parādīja, cik maz cilvēkiem reāli interesē taisnīgums un godīgums, un cik daudz – materiālie labumi šeit un tagad. Tas ir cilvēcīgi, taču tagad šie cilvēki arī redz, ka ne viss ir acumirklīgā labuma iespaidā vērtējams.

No politiskās pieredzes vērtējot man šķiet šī bija vislabākā Saeima, jo šeit mēs redzējām savu varēšanu un nevarēšanu, plusus un mīnusus mūsu partiju sistēmai, mūsu izpratnei par politiku, utt. Kā lakmusa papīrs šī bija lieliska pieredze. Rezultāts gan protams reti draņķīgs. Bet tāda ir dzīves skola. Te viss notiek pa īstam.

+10
0
Atbildēt

0

aivarstraidass 27.09.2010. 22.38

2002.g. balsoju par JL, savukārt 2006.g. par ZZS – mani tolaik pārliecināja dīvainie pret Lembergu vērstie tiesas procesi un domāju, ka ZZS vismaz nepieļaus politisku izrēķināšanos ar Ventspils mēru. Manas cerības pamatos attaisnojās, turklāt ZZS ir allaž konstruktīvi piedalījusies valdību darbā – un izvēli nenožēloju. Tomēr dažas nesenas epizodes (t.sk. ZZS ļoti nekonsekventais balsojums par grozījumiem Imigrācijas likumā 2010.g. 22.aprīlī – t.s. pastāvīgās uzturēšanās atļauju tirgošana “investoriem”) liek domāt, ka šai partijai arī vienkāršos jautājumos nupat sāk pietrūkt skaidras nostājas. Sk. http://bit.ly/cMu1Lj

Šoreiz domāju atbalstīt Nacionālo apvienību vai varbūt Vienotību. Man žēl, ka vienas tehniskas nianses dēļ (eks-tautpartijietim A.Štokenbergam bijuši iebildumi par to, ka “Visu Latvijai” vasaras sākumā vēl nebija publiskojuši detalizētu programmu) šīm idejiski visnotaļ tuvajām partijām neizdevās apvienot spēkus kopīgā sarakstā.

+1
0
Atbildēt

1

    austrisv > aivarstraidass 28.09.2010. 10.30

    Bet varbūt labāk, ka tēvzemieši kopā ar VL ir atsevišķi un piesaistīs tieši nacionālāko vēlētāju, kam prioritāte nav ekonomikas attīstība, bet karogu vicināšana !!! ja jau reiz nebija ekonomikas attīstības programma, tātad svarīgāks ir cits aspekts- nacionālās idejas! Nav viņiem tāds intelektuālais potenciāls kā Vienotībai! Tās ir mana domas!
    Nu nav viņiem tādu ekonomistu kā Dombrovskis un Štokenbergs un juriste Čepāne!!!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu