Nedēļas laikā reģistrē 114 slēptās reklāmas • IR.lv

Nedēļas laikā reģistrē 114 slēptās reklāmas

22
Dāvis Valbaks, F64

Eksperti: deputātu kandidāti arvien aktīvāki pseidonotikumu radīšanā

Sabiedriskās politikas centra "Providus" pētnieki, kas uzrauga slēptās priekšvēlēšanu reklāmas, no 13.septembra līdz 19.septembrim medijos saskaitījuši 114 slēptās reklāmas gadījumus, vēsta aģentūra LETA. Visvairāk slēptās reklāmas reģistrēts piektdien, 17.septembrī.

Ar slēptās reklāmas materiāliem medijos visbagātākā diena bijusi piektdiena, 17.septembris, kad pētnieki konstatējuši 32 slēptās reklāmas gadījumus. Slēpto priekšvēlēšanu reklāmu īpaši daudz bijis krievu valodā drukātajos un raidošajos medijos.

Jo tuvāk vēlēšanas, jo veiksmīgāk deputātu kandidāti apgūst pseidonotikumu radīšanas mākslu, secina "Providus" pētnieki. "Paņēmienu ir daudz – var parakstīt memorandu, dāvināt skolai, slimnīcai, pansionātam. Visi rakstīs un slavēs. Vēl var apmeklēt studentus un uzņēmējus. Iespējas ir plašas, vajadzīga tik fantāzija – un mediji gan parādīs, gan uzrakstīs," secina eksperti.

Daudzu politisko partiju apmaksātajām politiskajām reklāmām drukātajos medijos raksturīgas norādes uz apmaksātu publikāciju sīkā drukā. "No kā viņi baidās? To lai katrs atbild pats. Skaidrs ir viens – ja ir kauns vai nevēlies lasītājam pateikt, ka par publikāciju esi samaksājis, nereklamējies vispār. Jābūt taču godīgiem," uzsver "Providus".

Kā ziņots, interneta dienasgrāmatu "Providus" slēpto reklāmu monitoringa projekta laikā portālā "politika.lv " pēc septiņiem kritērijiem veido sešu cilvēku kolektīvs, kas analizē profesionālā mediju monitoringa atlasītos aizdomīgos gadījumus. ''Trīs "Providus" monitorētāji rūpīgi iepazīstas ar latviešu materiāliem, trīs – ar krievu. Tajos gadījumos, kad visi trīs vienojas, ka konkrētais raksts/sižets patiešām ir aizdomīgs, tas nedēļu pēc publicēšanas/pārraidīšanas nokļūs šajā blogā. Ja nespējam vienoties, tad gadījums tiek atstāts plašākai analīzei monitoringa gala ziņojumā pēc vēlēšanām," skaidro pētniece Iveta Kažoka.

Komentāri (22)

mxblack 27.09.2010. 14.45

Man ir grūti saprast, kā tas vispār varētu ietekmēt vēlētāju. Mans viedoklis ir veidojies ilgākā laika posmā un sastāv no daudzām atmiņām un iespaidiem. Es šodien skaidri zinu kurš ir mans saraksts, kuri ir svītrojami un kuriem pienākas krustiņi. Manu viedokli tādēļ nevarētu ietekmēt kaut kāds viens notikums. Nav jau tā izvēle nemaz tik milzīga. Ir arī maniem uzskatiem atbilstošas sīkpartijas, bet vai ir vērts izmest savu balsi vējā? Lai viņas pieņemas spēkā un kļūst par spēku, tad padomāšu arī par kādu no viņām. Viņām nav punktu manā skatījumā, jo viņas pagaidam tikai runā. TP arī smuki runāja, bet Kalvītis pēc tam nodemonstrēja, ko tās runas ir vērtas, tāpat Šlesers no LPP. Bet Godmaņa izdarības viņu raksturoja jau pirmajā viņa valdīšanas reizē.

+3
0
Atbildēt

0

Krista Vitena 27.09.2010. 14.40

Vai no šīs faktu konstatācijas kas arī sekos?

+2
0
Atbildēt

0

Zane Neimane 28.09.2010. 11.25

Vai tas, ka iepērkoties veikalā par noteiktu summu (3 Ls) saņem auduma maisiņu ar PLL simboliku, arī ir slēptā reklāma?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu