Fliks: pēc vēlēšanām privatizēs "airBaltic" • IR.lv

Fliks: pēc vēlēšanām privatizēs "airBaltic"

52
Jānis Saliņš, F64

Dombrovskis noliedz šādus plānus; valsts ietekme aviokompānijā esot niecīga

Latvijas aviokompānijas "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Bertolts Fliks ir pārliecināts, ka uzreiz pēc vēlēšanām valdība ķersies klāt pie "airBaltic" privatizācijas. To Fliks paziņoja trešdien intervijā Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumā "900 sekundes". Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) gan tūlīt pēc tam šādu iespēju kategoriski noliedzis.

"airBaltic" akcijas būtu jākotē biržā, jo šāda veida privatizācija ir viscaurspīdīgākā,'' uzskata komersants, ''tas atļautu piesaistīt investīcijas kompānijai un atļautu straujāk attīstīties."

Pēc viņa teiktā, "airBaltic" privatizācijas scenārijs pēc vēlēšanām ir ļoti ticams. "Man vispār nav nekādu šaubu, ka uzreiz pēc vēlēšanām valdība ķersies klāt privatizācijas jautājumam," teica aviokompānijas vadītājs.

Fliks gan savam uzņēmumam "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) piederošās valsts aviokompānijas akcijas nebūtu gatavs pārdot. "Pašlaik nē. Es ar kompāniju esmu pietiekoši ilgi saistīts. Tā ir kompānija, ko pats vairāk vai mazāk esmu izveidojis, man šī kompānija rūp un man ir atbildības sajūta," uzsvēra "airBaltic'' vadītājs.

Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) trešdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" noliedza plānus par "airBaltic" privatizāciju. "Pašlaik valdībai šāda plāna nav, un arī nav indikāciju, ka šāds plāns varētu parādīties," teica valdības vadītājs. "Ja runā par valstij piederošo daļu kotēšanu biržā – vai tās tiek kotētas biržā, vai citādi atsavinātas – jebkurā gadījumā te ir runa par privatizāciju, ko mēs šobrīd neplānojam," uzsvēra premjerministrs.

Vienlaikus premjerministrs atzina, ka valsts kā vairākuma akcionāra iespējas ietekmēt Latvijas nacionālās lidsabiedrības vadītāja Flika darbību ir ierobežotas. Saskaņā ar līgumu starp valsti un privāto investoru, ko savā pēdējā darba nedēļā noslēdza bijušais satiksmes ministrs, tagad Rīgas vicemērs un ''Par labu Latviju'' līderis Ainārs Šlesers (LPP/LC), būtiski samazinātas padomes pilnvaras. Kā sacīja Dombrovskis, bez mazākuma akcionāra BAS piekrišanas grozīt šo līgumu nav iespējams.

Jau vēstīts, ka Fliks mainījis nostāju "airBaltic" zīmola jautājumā. Iepriekš bija runa par apšaubāmi pārdoto zīmolu atdošanu valsts kompānijai, bet pašlaik viņš uzskata, ka valsts var atpirkt zīmolus. Premjerministrs sacīja, ka pašlaik Flika piedāvājums tiek vērtēts.

"airBaltic" dibināta 1995.gadā, tās lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un "Baltijas aviācijas sistēmas" ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no skandināvu aviokompānijas SAS. "Baltijas aviācijas sistēmu" vienīgais īpašnieks ir "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Bertolts Fliks.

Komentāri (52)

Anda Burve-Rozīte 22.09.2010. 09.40

Vai nu virsrakstā kols ir lieks, vai arī Flika kungs ir ķēries pie sviesta.

1) AirB privatizācijas gadījumā pirmpirkuma tiesības ir otram akcionāram: šajā gadījumā, ja tirgo valsts, tad Flikam, un otrādi. Par ko stress?
2) par kādu valdību ir runa? Par Dobrovska, Lemberga, vai Sarkanā Kvadrāta, kurā ietilpstošajiem Šķēles un Šlesera kungiem par airB privatizāciju ir bijusi interese jau kopš, šķiet, vienam 1995.gada un otram vēlāk? Varbūt kāda runīga mēle SAS varētu beidzot par šo iekustēties?

Varbūt Flika kungs varētu atteikties no ūdens un sviesta, bet runāt par saturu:
1) zīmols. Versija Nr 1: atdos. Nākamā: atdos, kad bilance atļaus (bilci vajag Kanādas bankai, kas kreditē jauno lidmašīnu dabūšanu. Interesanti, ka modelis, ko min Lietuvas Flikairam, ir tas pats, par ko ir runa airB bilances gadījumā). Versija Nr 3: šorīt Dombrovskis saka, ka Fliks tagad zīmolu pārdošot kompānijai atpakaļ. Tātad bilance vairs nav svarīga. Kur ir maksājuma apliecinājumi, ka viņš par to kko ir samaksājis? Auditoru revidēti, nevis Flika grāmatvežu kantora apliecināti? Ja ir samaksājis, tikpat dabū pretī un atdod. Beigta balle.
2) Lietuvas Flikair. No kurienes lidmašīnas, piloti, kāds maršrutu tīkls, kā pārklājas ar airB, kāpēc airB aizgāja no LT tirgus kā nerentabla (!!), cik daudz naudas tika iztērēts ieiešanai tajā? Kaut kas neiet kopā, nerunājot par to, ka ir tiešs interešu konflikts vadīt/būt īpašniekam konkurējošām kompānijām.

+29
0
Atbildēt

3

    andrisskrastins > Anda Burve-Rozīte 22.09.2010. 10.17

    Manuprāt, turpat nav ko detalizēti iespringt pārdomās – Fliks ir pieķerts un tagad cenšās ciniski melot sevi no šīs pozīcijas ārā.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Anda Burve-Rozīte 22.09.2010. 10.22

    Dombrovskis iesaka “Flikam izvērtēt”. Nu tad arī Fliks pats vērtēs… Cik ilgi? Kamēr no AB vairs vispār nekas nebūs palicis pāri?
    Kādreiz par izzagtām firmām teica – no tās palicis tikai nosaukums, bet te pat nosaukuma vairs nav.. :)
    Ja valdība vēlas “saglabāt seju”, tai jārīkojas neordināri, nedodot laiku vērtējumiem un darba grupām. Ja kāds no valdības nesaskata interešu konfliktus gan saistībā ar zīmolu, gan ar takšu firmām u.c. , tad man šķiet, ka viņiem ir vajadzīgas biezākas brilles.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    Vēlos saprast – vai pieminētajā Kanādas bankā strādā apaļi idioti, kas ielaižas miljonu darījumus ar kompāniju, kurai “uzlabota” bilance ar apšaubāmiem grāmatvedības manipulācijām, galu galā apdraudēts pats vērtīgākais – tās zīmols.
    Vai arī par idiotiem tiek turēti ķādi citi? Kāpēc mums stāsta melus un mēs analizējam tos kā patiesību?

    +13
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 22.09.2010. 09.11

Tā jau ir PLL A.Šķēles ideja, kuru viņš izteica 20.septembra TV raidījumā “izvēlies nākotni”, par visu valsts uzņemumu kotēšanu biržā. Savulaik tādu ideju par Latvenergo izteica arī tās šefs. Tagad gan viņš uztraucas ka Latvenergo varētu privatizēt. Fliks šķiet ir pārliecināts par PLL uzvaru vēlēšanās, par Šleseru kā valsts premjeru. Acīm redzot viņš zin ko vairāk par publiski zināmo no masu mēdijiem. Mafija nejoko, ir jātur acis vaļā.

+19
0
Atbildēt

2

    mxblack > mxblack 22.09.2010. 14.16

    Ja man būtu ko aicināt. Visi manējie strādā UK, bet darba biedriem katram ir savs viedoklis. Varu vienīgi rakstīt šeit, neradot konfliktus ap sevi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > mxblack 22.09.2010. 10.18

    Opis, aicini visus pieteikties kā novērotājus. Tas ir mazākais ko mēs varam darīt.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

markonimarkoni 22.09.2010. 09.03

Cinisms!
# “Tā ir kompānija, ko pats vairāk vai mazāk esmu izveidojis, man šī kompānija rūp un man ir atbildības sajūta.” – Teica norūpējies Fliks, kurš pārdeva pats sev airBaltic zīmolus!!!!

Runājot par privatizāciju, acīm redzot to savos plānos ir ierakstījis AŠ2. Ne velti no PLL puses ik pa laikam izskan apgalvojumi, ka valdība ar starptautiskajiem aizdevējiem vienojusies par valsts uzņēmumu privatizāciju. Maigi sakot, gatavo augsni savu plānu realizācijai.
Un tā kā Fliks ir tuvu stāvošs Šleseram, tad nav daudz jādomā no kuras puses vēji pūš.

+14
-1
Atbildēt

3

    austrisv > markonimarkoni 22.09.2010. 14.39

    Ir Tev taisnība tai ziņā, ka noslēdz valstij neizdevīgus līgumus, bet, visi zinaam, kāpēc tā ir!
    Tāpēc, ka tauta ievēl zagļus, kuri turpina un turpinās apzagt valsti! piemērs, Lembergs? Vai no šitā valsts nozadzēja kaut ko citu, kā savu nelietīgo darbu turpināšanu, varam cerēt sagaidīt!
    taisnība jau ir ka tauta saņem tādu varu kādu tā ir pelnījusi, jo neprasa neko labāku!
    Nu sevišķi jau arī TP Kalvīša noslēgatis līgums par gaismas pils būvniecību! Bojāra un Dolgopolova noslēgtais līgums par zelta tilta celtniecību utt! Visapkārt zagļi iejutušies izlaupīdami valsti, bet atkal par zagļiem balsos, jo lūk kādam pendzim kādu mēnesi maksās RD vizināšanos transportā un viņi ies un balsos par labajiem kremliniem!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > markonimarkoni 22.09.2010. 13.07

    Bet:..noslēdza šo valstij neizdevīgo līgumu../
    Vai vari minēt kādu šakāļu noslēgtu līgumu, kurš būtu valstij izdevīgs? To vien tik dzirdam: ..līgumu nevar lauzt, jo jāmaksā.., jāpilda saistības, jo nav izdevīgi.., ja valsts atteiksies, tad.., kompensācijās …, soda naudās.., utt,utml.
    Vai varam pēc 2.oktobra cerēt, ka līgumslēdzēji (konkrētas personas) no valsts puses tiks vismaz negodā celti un/vai ar naudas sodu vienas min.algas apmērā? Ha, smiekliņš parāva..

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > markonimarkoni 22.09.2010. 11.06

    Pilnīgi piekrītu Tavam viedoklim!
    Domāju, ka Fliks piedalās PLL reklāmā, jo kurš tad ar tādu Fliku noslēdza šo valstij neizdevīgo līgumu! Pie tam nu jau kuro līgumu ar valsti? Kaut vai arī Parekss gadījums! kaut kā tie labie kremlini tīšām grūž Latviju bankrotā un uz valsts uzņēmumu izpārdošanu!
    Pši tie kremlini zog, bet kliedz : ķeriet zagli! Cik prasti meli! bet, ko gan citu var gribēt no šofera dēliem!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu