Desmitdaļai iedzīvotāju politika vienaldzīga • IR.lv

Desmitdaļai iedzīvotāju politika vienaldzīga

13
Gatis Dieziņš, F64

Vēlēšanu iecirkņos var iepazīties ar partiju kandidātu sarakstiem un programmām

Teju desmito daļu jeb 8% ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju politika neinteresē, un gandrīz trešdaļai jeb 30% interese par to ir zema, liecina tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras "TNS Latvia" sadarbībā ar LNT raidījumu "900 sekundes" veiktā aptauja.

Tomēr 36% norādījuši, ka viņu interese par politiskajiem procesiem valstī ir liela, un 26% aptaujāto atzinuši, ka viņu interese par politiku ir vidēja.

Trešdien visā Latvijā darbu sāk 10.Saeimas vēlēšanu iecirkņi, kuros līdz 2.oktobrim vēl balsot nevarēs, bet būs iespējams iepazīties ar pieteiktajiem deputātu kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām, ziņām par kandidātiem, balsošanas kārtību. Iecirkņos pieņems pieteikumus balsošanai mājās no tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar nokļūt vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienā, ziņo Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

No 22.septembra līdz 1.oktobrim vēlēšanu iecirkņi būs atvērti četras stundas dienā pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju noteiktajā darba laikā. Iecirkņu saraksts un darba laiks pieejams CVK mājaslapā .

10.Saeimas vēlēšanas notiks 2.oktobrī, kad vēlēšanu iecirkņi balsošanai būs atvērti no pulksten 7 līdz 20. Latvijā darbosies 949 vēlēšanu iecirkņi, ārvalstīs – 64 vēlēšanu iecirkņi.

Jau vēstīts, ka šogad pirmo reizi CVK vēlēšanu novērošanā iesaista brīvprātīgos novērotājus, kuri var izvēlēties vēlēšanu iecirkni pēc dzīvesvietas.

Komentāri (13)

mxblack 22.09.2010. 13.10

Es šaubos vai novērotājs konstatēs balsu pirkšanu, ja darījums tiks kārtots ārpus iecirkņa. Bet šī parādība ir izplatīta visā valstī. Kaut vai tā pati Čigānu izmantošana vēlēšanās, kad tos pat ved ar autobusu uz vajadzīgo iecirkni, vai Latgalē, kur par alkoholu var dabūt jebko. Šodienas nabadzība daudziem ir atslēgusi morālos drošinātājus un viņi nerēķinās ar to. Viņi faktiski ņem piemēru no Saeimas deputātiem un partiju biedriem, kuri ļoti bieži uzvedas kā pēdējās prostitūtas,bez jebkāda goda un pašcieņas. Es nesaprotu, kā var neinteresēties par politiku, kad tieši tā noteiks mūsu valsts pastāvēšanu un dzīvi tajā. Varētu neinteresēties Vācieši, Zviedri vai Norvēģi, kā arī citu bagāto valstu iedzīvotāji, bet šeit? To nu ir grūti saprast.

+1
0
Atbildēt

2

    mary75 > mxblack 22.09.2010. 13.43

    Balsu pirkšanu piefiksēt grūti, bet, ja gribētu, varētu to , vismaz, ierobežot ļoti vienkārši – izejot no iecirkņa, pāri palikušos sarakstus jānodod.
    Tad balsu pircējs, vismaz, nevarētu pārbaudīt, vai nobalsots par to, par kuru samaksāts.
    Bet, tas vairs nepieder pie balsu skaitīšanas, tur darbs policijai.
    Bet Latgalē to, acīmredzot, izskaust nav iespējams.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mxblack > mxblack 22.09.2010. 14.06

    Es domāju ka tieši uz šo iespēju arī cer PLL. Viņiem ir daudz naudas, arī neatmazgātas naudas, kuru viņi labprāt liktu lietā. Un šī nu ir tā iespēja, pie kam nopērkot veselu valsti uzreiz.

    0
    0
    Atbildēt

    0

designhouse.lv 22.09.2010. 13.58

Un nekādīgi nevarēju saprast kā tauta, kura manuprāt ir visai izglītota un pat inteliģenta, savā ziņā patriotiska ņem un atkal grasās balsot par tiem pašiem kampējie, rausējiem un prihvatizatoriem. Pat par krimināllietās apsūdzētu čigānu saka – viņš zog, bet citiem arī dod! Nu jā, latviešu tauta tomēr ir politiski stulba, jo tas ir mantojums no Padomju Sociālistisko Republiku Savienības laikiem. Gaida vadoni, kurš visu izdarīs viņu vietā, kā jau kompartija savā laikā! Un protams, uzrodas labi oratori un urrā, tauta mīl ar ausīm un pārējo jūs jau ziniet!
Mnjā, kaut kas ir jāmaina!

+1
0
Atbildēt

1

    daina_tabuna > designhouse.lv 22.09.2010. 14.46

    Jāmaina valsts, kurā dzīvo. Daudzi tā jau dara- brauc dzīvot citur. Tur varbūt ir tāds pats sviests, bet tur vismaz nav tiesību balsot un sekojoši- pie kājas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

mary75 22.09.2010. 11.59

Cik atceros, vairāk neka puse no aptaujātajiem domāja, ka vēlēšanu rezultāti tiek viltoti.
Tātad, pēc loģikas, vajadzētu gaidīt milzīgu tautas pieplūdumu brīvprātīgos novērotajos, lai to mēģinātu novērst.
Baidos tikai, ka tā notiktu, ja mēs dzīvotu ASV.
Latvijā visiem patīk čīkstēt un vaimanāt, bet, vairums pat no dīvana nepiecelsies, lai ko mēģinātu labot.
Drīz varēs redzēt, cik no tiem, kas netic, ka rezultāti netiek viltoti, pieteiksies novērotājos.

+1
0
Atbildēt

2

    Janka, Janic > mary75 22.09.2010. 13.04

    noveerotaajos jau pietekušaas taas partijas , kuras necer iekļuut saeimaa , izņemot peedeejaa , tas rada aizdomas par izsheemotiem noveerotaajiem , taadaa gadiijumaa viltošana buutu droša , es jau briidinaaju agraak par iespeeju viltot rezultaatus , jo mafiozu partijas jau sen lieliijaas katra ar triisdesmit vietaam janajaa sasaukumaa , taatad pieradinot pie domas par šaadu rezultaatu lai nebriiniitos 3 . oktobra riitaa , tikai beidzamajaa laikaa teepisti nezkaadeeļ izraada interesi koaliiķijaa ar vienotiibu … notiek zili brinumi…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > mary75 22.09.2010. 14.44

    Nepareiza loģika. Tie, kas netic vēlēšanu rezultātiem, netic arī tam, ka šādi novērotāji kaut ko varētu mainīt.

    Pieskaiti arī mani :-)
    Lai gan esmu no tiem, kam IR interese par politiku. Ja tā padomā- pilnīgs muļķis, jo interesejos par to, kam beigās tāpat neticu :-P

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu