Varbūt debessbraukšana • IR.lv

Varbūt debessbraukšana

22
PLL pārstāvjis Guntis Ulmanis un Juris Savickis sveic viens otru ar veiksmīgu ''Dinamo'' sezonas noslēgumu. Autors: Romāns Kokšarovs, F64
Artūrs Vaiders

Rīgas ''Dinamo'' sezonas sākums KHL kā priekšvēlēšanu kārts?

Par rudeni liecina arī fakts, ka pa ielām arvien vairāk sāk braukāt auto ar ''Dinamo'' karodziņiem un pa ielām klīst vīri (arī dāmas) ar ''Dinamo'' formām mugurā. Tā ir.  Klāt ir KHL trešā sezona, un šīs līgas atraktīvākā biedra Rīgas ''Dinamo'' līdzdalība tajā.

Pareģojums, ka līga nenodzīvos vairāk par gadu, ir aizmirsies. Optimismu gan nevairo fakts, ka zviedru, somu, čehu, pat slovāku klubi no līdzdalības tajā joprojām atturas. Un cik ilgi ''Gazprom'' dos naudu Rīgas klubam? Jo sevišķi jau laikā, kad arvien vairāk līdzekļu Krievijā aprij gatavošanās ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos. Taču pagaidām ir gan KHL, gan Rīgas ''Dinamo'' tajā. Ar visambiciozākajiem mērķiem.

Ko redz optimisti, ko – pesimisti
Pērn un aizpērn Dinamo, lai arī ne bez pūlēm, tomēr izdevās ielēkt ''play off ''vagonā. Šāds uzdevums ir arī šogad. Tālāko jau noteiks gan meistarība, gan veiksme. Kas varēja paredzēt, ka pēc tāda čempionāta sākuma aizvadītajā pavasarī ''Dinamo'' izsitīs Sanktpēterburgas SKA un tikai finiša spurtā piekāpsies Oļega Znaroka trenētajiem MVD!

Optimismu rosina vairāki apstākļi – saglabājies komandas kodols, treneru kolektīvu ieskaitot. To vēl pastiprinājis aizsargs Viktors Ignatjevs. Jā, nebija tādas uzvaru sērijas pārbaudes spēlēs kā pērn, bet labi atceramies, pie kā tā noveda sezonas sākumā.

Labi sezonai ir sagatavojies komandas kapteinis Sandis Ozoliņš. Jau no pirmās dienas sastāvā būs Mārtiņš Karsums. Klāt nācis pieredzējušais aizsargs Arvīds Reķis. Pieredzi iekrājuši jaunie – Roberts Bukarts, Kristaps Sotnieks, Gints Meija. Ir visnotaļ cerīgs leģionāru pulciņš – Rīgu jau iepazinušais Marks Hartigans, Tomašs Surovijs, Broks Troters, Vitālijs Karamnovs, kas kopumā izskatās kvalitatīvāks pirkums par Lī Svetu, Maiku Iguldenu, Martinu Kariju, Taileru Arnasonu, Robertu Petrovicki.

Vēl abi vārtsargi Kriss Holts un Mikaels Telkvists, bet tieši par vārtsargiem arī piezogas bažas. Diez vai šis duets spēs turēt līdzi Edgaram Masaļskim un Martinam Prusekam. Telkvists jau tagad ir ārā no ierindas. Zinot, ka vārtsargs ir teju puse no komandas, jācer vien, ka par īstu mūri vārtos kļūs Holts.

Žēl, ka komandā vairs nav emocionālā aizsarga Oļega Sorokina. Klīst runas, ka viņš „sodīts” par brīvu izrunāšanos, būdamam TV eksperta lomā. Nebūs arī vārtu mašīnas Marcela Hosas. Vai jaunieguvumi, mūsējo papildināti, varbūt aizrauti, spēs šo robu likvidēt? ''Dinamo'' noteikti par labu nāks junioru komandas iesaistīšanās MHL. Netiekot ''Dinamo'', tuvākie rezervisti būs tepat pa rokai, bet ar regulāru spēļu praksi laba līmeņa līgā.

Dinamo kārts 2.oktobra kaujā
Laikā līdz oktobra sākumam būs interesanti vērot, cik daudz un kā ''Dinamo'' tiks izmantots Saeimas vēlēšanu kampaņā. Skaidrs, ka, tāpat kā kapusvētkos vai Aglonā, deputātu kandidāti gozēsies ložās, bet tur vietas visiem nepietiks. Citi būs tribīnēs, un daži izmanīgākie tiks arī pie balvu dalīšanas. Tomēr šis gods jau noteikti būs rezervēts partijai, kurā ir vai kuru atbalsta ''Dinamo'' vadība un galvenie sponsori.

Sportu ar politiku nevajadzētu jaukt, tomēr ''Dinamo'' projekts jau pašā saknē ir politisks – ne jau Latvijas, bet Krievijas dēļ, jo tikai tāpēc jau trešo gadu Latvijas un arī vienīgajam Eiropas Savienības hokeja klubam tiek dots tik daudz naudas. Tieši ''Dinamo'' daudziem Krievijas pilsoņiem plaši atver durvis uz Eiropu. Un negribas ticēt, ka ''Ulmanis un Ko'' necentīsies izmantot kārti, kura, ņemot vērā hokeja popularitāti, šoreiz ir gandrīz vai Džokera vērta. Jautājums – cik uzbāzīgi tas tiks darīts un kādā kategorija ierakstīsies šie priekšvēlēšanu izdevumi, bet tā jau cita tēma. Tāpat kā Ulmaņa sapņojums, ka ''Dinamo'' jākļūst par tautas komandu ar valsts budžeta finansējumu.

Pagaidām baudīsim spēli un centīsimies abstrahēties no tām pielipušajām rudens lapām. 2.oktobra vējš daudzas no tām tik un tā iepūtīs miskastē.

Arturs Vaiders ir parsportu.lv žurnālists.

Komentāri (22)

BAC 10.09.2010. 11.07

Milie cilveki mostaties! Neviens no Krievijas te neko nesponsore, te apzog (Itera un Latvijas gazear PLL pakallaizam Kalviti, Skeli u.t.t.)tautu-mes maksajam 30% dargak par gazi ka Vacija!!! Un iespejas citur panemt gazi sobrid nav. Tapec jau iedigli vini nide ara jebkuru, kurs tikai iedomajas par biogazi, vai citam iespejam. Un projekts sis ir tikai zagsanas pec, nekada patriotisma(visu cienu hokejistiem, treneriem un lidzjutejiem par viniem es nerunaju), Kalvitis par 3Ls lidz pasaules galam aizskries un nobucos kadam pakalu…beigta ezela ausis tak jau skapi stav. Viss tak tik vienkarsi.Kapec tad Igauniem, Slovakiem, Lietuviesiem nevajag DInamo ko??? Doma vini vairak.

+8
-1
Atbildēt

0

putekliic 10.09.2010. 11.25

Protams, ka Dinamo projekts ir politisks. Pie tam no abām pusēm. Krievija palielina savas “mīkstās varas” klātbūtni Latvijā, savukārt kalvīšiem, svickiem, šleseriem un urbanovičiem labāk raisās sarunas Krievzemē – tāda glīta, vienojoša, saikne, kas emocionāli tuvina un, tādējādi pastarpināti palīdz biznesa kontaktos.

+7
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 10.09.2010. 09.58

Manuprāt, RD kā politisko kārti ir grūti kapitalizēt. Ja tā būtu veiksmīga privāta komanda, tad jā. Taču tai visu laiku ir nepieciešamas naudas piešprices, turklāt PLL vadoņu negatīvo ēnu ir diezgan grūti aizkrāsot mazo fanu vecākiem un pieaugušajiem atbalstītājiem.

Bet nu dzīvosim redzēsim. PLL šobrīd jebkuršs resurss labs.

+7
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu