Pārdaugavā varētu tapt piemineklis Artmanei • IR.lv

Pārdaugavā varētu tapt piemineklis Artmanei

5
Vija Artmane. Autors: Atis Ieviņš, F64

Izcilās aktrises piemiņas iemūžināšanu rosinājuši tuvinieki

Rīgas domes Pieminekļu padome atbalstījusi ierosinājumu Pārdaugavā veidot pieminekli izcilajai aktrisei Vijai Artmanei, ziņo aģentūra LETA. Šādu priekšlikumu iesnieguši mākslinieces piederīgie.

Pieminekli ierosināts uzstādīt Talsu un Bāriņu ielas krustojumā, iepretim Eduarda Smiļģa Teātra muzejam. Pieminekļu padome uzskata, ka skvērā līdzās Smiļģa muzejam varētu tapt piemiņas vieta arī citiem izciliem aktieriem un aktrisēm.

''Vija Artmane būtu pirmā, un tad maisam gals vaļā,'' teic Pieminekļu padomes priekšsēdētājs Ojārs Spārītis, uzsverot – ir ''pašsaprotami'', ka slavenajai aktrisei piemineklis ir nepieciešams.

Jāatgādina, ka Artmane mūžībā aizgāja 2008.gada oktobrī un apglabāta Pokrova kapos, kur viņas tuvinieki bija iecerējuši uzstādīt pieminekli, taču pagaidām šo ieceri nav izdevies īstenot.

Spārītis gan uzsver – no projekta virzītājiem, kas šajā gadījumā ir aktrises meita Kristiana Dimitere, tagad ir atkarīgs, cik raits būs pieminekļa tapšanas process. Vispirms jāiegūst vērtējums no Būvvaldes, tad jāpiesaista arhitekti un tēlnieki. Liela nozīmē būšot tam, vai projektā iesaistīsies Kultūras ministrija.

Rīgas pilsētas arhitektam jau uzdots izstrādāt atbilstīgus nosacījumus teritorijas sakārtošanai, ņemot vērā iespēju, ka šajā vietā nākotnē varētu tikt novietotas piemiņas zīmes arī citiem ievērojamiem  skatuves māksliniekiem.

Pieminekļu padome trešdien akceptēja arī ieceri izvietot pieminekli baleta māksliniekam Mārim Liepam promenādē starp kanālmalu un Operu. Finansēt pieminekļa izgatavošanu un uzstādīšanu apņēmies Ināras un Borisa Teterevu fonds. Iecerēts, ka piemineklis tiks atklāts nākamgad.

Ar balsu vairākumu tika atbalstīta arī iecere Centrāltirgū, ejā starp piena un gaļas paviljoniem izvietot vides objektu – Teodora Zaļkalna veidotās cūkas skulptūras palielinātu atveidu.

Komentāri (5)

photocom 08.09.2010. 18.29

Tad jāceļ visiem
Harim
Eidim
Elzai Radziņai
un Kinhnu Jēnam
Kārlim Sebrim

+9
-2
Atbildēt

1

    LAURIS > photocom 08.09.2010. 18.34

    tad jau Kasparam un Līgai Dimiteriem arī.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

mbikis 08.09.2010. 21.16

Paga,kapec ne Lilitai Berzinai? Edgaram Liepinam?

+6
0
Atbildēt

0

g_fish 09.09.2010. 07.04

Artmanes slava būtībā bija kompartijas uzpūsts burbulis, Mums ir vesela plejāde daudzkārt talantīgāku un tautā iemīļotu aktieru, kas ir pelnījuši pagodinājumu pēc aiziešanas Aizsaulē. Pilnīgi piekrītu Bug Ors teiktajam

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu