Jāsāk lasīt zīles • IR.lv

Jāsāk lasīt zīles

29
Evija Trifānova, LETA

Rīgas Zooloģiskais dārzs sadarbībā ar piedzīvojumu parku "Mežakaķis" no 10.septembra līdz 31.oktobrim skolēnus aicinās piedalīties ozolzīļu un lapu lasīšanas akcijā.

Ozolzīļu lasīšanas akcija tiek rīkota, lai palīdzētu Rīgas Zooloģiskā dārza iemītniekiem un par to piedzīvojumu parkā "Mežakaķis" saņemot 30% atlaidi, ziņo aģentūra LETA.

Akcijā var piedalīties klase vai skolēnu grupa ne mazāka par 20 personām, kas gatavas salasīt ozola zīles un sarkanā ozola lapasi.

Sausas parastā ozola zīles rudenī un ziemā labprāt ēd mežacūkas, pekari, brieži un mandarīnpīles. Bet pašas veselākās un kvalitatīvākās ozolzīles ziemas periodā tiek diedzētas, lai iegūtu svaigus ozolu dzinumus un lapas. Ziemā apmeklētāji skaistos, zaļos ozola zariņus ar lapām var ieraudzīt Tropu mājas Kukaiņu zāles terārijos. Ar izdiedzētajām un svaigajām ozola lapām mielojas zarkukaiņi, lapu kukaiņi un siseņi. Savukārt lapgriežskudras lapas gan neēd, bet izmanto sēņu audzēšanai. Proti, skudras lapas griež nelielos gabaliņos un nes pa četrus metrus garo skudru ceļu uz pūzni. Tur tās tiek notīrītas, pārstrādātas smalkā putriņā un iepildītas kambarīšos. Šajās savdabīgajās dobītēs skudras sēj sēņu sporas, no kurām izaugs sēnes. Tā ir vienīgā lapgriežskudru barība.

Sarkanā ozola lapas savukārt noderēs substrātu maiņai gan abinieku, gan kukaiņu nodaļā. Šī koka lapas Zoodārzs izvēlas tādēļ, ka tās tik ātri siltumā un slapjumā nesadalās kā parastā ozola lapas.

Sarkanais ozols ir Latvijā ievesta dekoratīva ozola suga, kuru izmanto stādīšanai māju apkārtnē un kokaugu kolekcijās. Šī ozola lapas ir līdzīgas kļavas lapām – daivu gali ir smaili. Vislabāk koks pamanāms rudenī pēc salnām, kad lapas sāk iekrāsoties sarkanos toņos. Sarkanā ozola lapas mēdz būt spilgti sarkanas, sarkanas vai ar bronzas iekrāsojumu tikai dzīslojumā. Ievācot sarkanā ozola lapas, jābūt ļoti rūpīgam un saudzīgam. Nekādā gadījumā nedrīkst lapas raut no zariem. Jālasa tikai nokritušās lapas.

Akcijas dalībniekiem ar rokām jāsalasa parastā ozola zīles, kuras ir tīras, sausas un veselas. Minimālais daudzums vienam skolēnam ir divi kilogrami. Savukārt sarkanā ozola lapām jābūt no koka nokritušām, tīrām, sausām, veselām un ar rokām lasītām. Minimālais daudzums vienai klasei ir divas kartona kastes. Kastes izmēri: platums – 40 centimetri, garums – 50 centimetri, bet kastes dziļums – 25 centimetri. Labākais laiks lapu vākšanai ir oktobra beigas.

Lai iegūtu klasei 30% atlaidi piedzīvojumu parkā "Mežakaķis" un palīdzētu Rīgas Zooloģiskā dārza iemītniekiem, salasītās ozola zīles un sarkanā ozola lapas varēs nodot Siguldā, piedzīvojumu parkā "Mežakaķis", un Rīgā, Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Rīgas Zooloģiskais dārzs būs sarūpējis arī neparastu ekskursiju tās klases skolēniem, kuri būs salasījuši vislabākās zīles un lapas. Zoodārza konkursā tiks novērtētas visas nodotās salasītās zīles un lapas. Galvenais kritērijs būs – jo kvalitatīvāk, jo labāk un jo kvalitatīvāk un vairāk, jo vēl labāk.

Nodoto zīļu un lapu vērtēšana notiks līdz 3.novembrim. Rezultāti tiks publiskoti divas dienas vēlāk pēc akcijas noslēgšanās Rīgas Zooloģiskā dārza mājaslapā "www.rigazoo.lv" un "Mežakaķa" mājaslapā "www.kakiskalns.lv".

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu