Maizītis: Tiesībsargi brīvi no politiskās ietekmes • IR.lv

Maizītis: Tiesībsargi brīvi no politiskās ietekmes

12
Bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis. Autors: Jānis Saliņš, F64

Bijušais ģenerālprokurors pieļauj atsevišķu personu vienpusējus lēmumus

Tiesībsargājošās iestādes Latvijā kopumā ir brīvas no politiskās ietekmes, izņēmums varētu būt atsevišķas personas, kuru vājuma dēļ tiek pieņemts lēmums par labu kādam politiskajam spēkam, tā šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

"Nedomāju, ka tiesībsargājošās iestādes tiktu iesaistītas politikā. Tieši politiķi tiesībsargājošo institūciju lēmumus pakārto savu politisko mērķu sasniegšanai," Maizīša pausto citē aģentūra LETA.

Maizītis kā vienu no tiesībsargājošo iestāžu politiskās ietekmēšanas iespējām min kāda atsevišķa darbinieka – izmeklētāja, prokurora – rakstura vājumu. "Man ir nākuši un stāstījuši, kāds būs tas labums, tu būsi labais prokurors, ja pieņems tādu lēmumu par labu kādam politiskajam spēkam," stāsta Maizītis un piebilst, ka šāda ietekmēšana nav attiecināma uz visu sistēmu kopumā.

Bijušais ģenerālprokurors atzīst – "ir jārēķinās, ka tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem politiķi ir priekšnieki, kolēģiem nereti vien bijis jāgrozās". Visefektīvākā metode, kā izskaust šos gadījumus, pēc Maizīša domām, ir par tiem runāt publiski. "Jau 2002.gadā pirms otrā termiņa [ģenerālprokurora amatā] es vērsos pie sabiedrības, jo vairs nebija – kur… Tad tika pateikts A, un nākamos piecus gadus es varēju strādāt ļoti mierīgi, neviens nenāca un nestāstīja, kā būtu bijis labāk," norādīja Maizītis.

Viņš ir pārliecināts, ka Latvijā ar tiesnešu, prokuratūras, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, izmeklētāju politisko neatkarību viss ir kārtībā. "Ir paralēlie procesi. Politiķi ir slīpēti. Daudzi tiesībsargājošo iestāžu vadītāji pēc šī darba beigām dodas strādāt pie politiķiem un informē, kā labāk var ietekmēt tiesībsargājošo iestāžu darbu," saka bijušais ģenerālprokurors.

Maizītis nepiekrīt, ka bijušā "Latvenergo" prezidenta Kārļa Miķelsona aizturēšana būtu politiskā inspirācija. "Neviens tiesnesis uz tāda apgalvojuma pamata nepieņems lēmumu," saka prokurors, norādot – bieži vien politiskā vidē esošas personas, kad tā īsti nav ko teikt, kā vienīgo argumentu min politisko pasūtījumu, taču tam visam pretī ir pierādījumi, kas jāvērtē.

Komentāri (12)

alisesenberga 03.09.2010. 08.34

Ir daži cilvēki, kuriem es uzticos un es ticu, ka viņi ir godprātīgi. Maizītis noteikti pieder pie šīs grupas. Dažreiz domāju, kā varētu viņus atbalstīt…

+12
0
Atbildēt

0

mary75 03.09.2010. 09.02

“Bijušais ģenerālprokurors atzīst – “ir jārēķinās, ka tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem politiķi ir priekšnieki, kolēģiem nereti vien bijis jāgrozās”.
——————————————
Lūk, to es nesaprotu.
Kā politiķis var būt tiešais priekšnieks tiesībsargājošo orgānu darbiniekiem?
Vienīgais politiķis var būt ministrs, un tas iejaukties prokuratūras un citu tiesībsargājošo orgānu darbā nedrīkst.
Cita lieta, ka ietekmēt, vaio kaut vai atriebties, ja nepadodas ietekmei, var caur politiskām partijām, un Maizītis pats tam uzskatamākais piemērs, un naudu, pats par sevi saprotams.
Bet par to, ka tiesībsargājošas institūcijas mums ir daudz mazāk korumpētas, nekā politiķi, tur Maizītim taisnība.

+5
-1
Atbildēt

0

Uldis Šneiders 03.09.2010. 09.57

Manuprāt Latvijā “politiskais pasūtījums” ir nevis lietas safabricēšana, bet noteiktu faktu noklusēšana līdz izdevīgam vai noteiktam laikam. Latvijā daudzi likumi ir samežģīti pēc t.s. Rietumu standartiem, lai arī reālā dzīve nestāv tiem tuvu. Domāju, likumu zinātājiem ir gana vienkārši atrast formālas nelikumības ikvienam. Te arī “politiskais pasūtījums” – Latvijas versija.
Piemēram, Lemberga lieta. Nebūtu strīda – nebūtu lietas. (Runa nav par AL godīgumu vai negodīgumu) Mums ir tāda Latvju Klasikas stila likumu došana un uztvere: dari, ko gribi, bet – ja traucēsi, nepiekritīsi vai Tev tiks vairāk – sūdzēšos! Un šis tramvaja un ielas līmenis ir ļoti izplatīts un ieviesies arī t.s. tiesībsargu institūcijās. Joprojām nesaprotu, kas ir tās tiesības, kas tiek sargātas, jo viss ir atkarīgs no naudas un ļoti tieši.

+2
0
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu