Šalc Himku mežs • IR.lv

Šalc Himku mežs

10
Kristaps Kuhaļskis, F64
Askolds Rodins

Šosejas būves apturēšana ir tikai manevrs laika iegūšanai

Kaut kas tāds Krievijā šajā gadsimtā laikam gan nav pieredzēts. Viņedēļ valdošā partija “Vienotā Krievija” (VK) lūdza prezidentam Dmitrijam Medvedevam apturēt Himku meža izciršanu autoceļa būves plašai sabiedriskai apspriešanai un atkārtotām ekspertīzēm. Prezidents lūgumu izpildīja – uzdeva valdībai apturēt trases būvi cauri Himku mežam.

Tas ir turpat trīs gadus vecs stāsts par jaunas ātrgaitas maksas šosejas būvi no Maskavas uz Pēterburgu. Bija vairāki tās sākumvietas varianti. Izvēlējās to, kur trase vestu cauri Himku meža masīvam. Tas nozīmēja meža izciršanu trīsarpus kilometru garumā un 150 metru platumā. Pret to, dabiski, protestēja Krievijas dabas aizstāvji. Kad sākās ciršana, darbs tika traucēts, uzradās ekologu telšu pilsētiņa, kurai uzbruka cilvēki maskās, savukārt sevi par antifašistiem dēvējoši jauni cilvēki izdemolēja Himku pilsētas pašvaldības telpas. Himku avīzes galveno redaktoru – kaismīgu meža aizstāvi – smagi sakropļoja tā arī neatrasti uzbrucēji. Notikumu netrūka, tikai tie nekādi neietekmēja trases būves gaitu.

Pērn novembrī premjerministrs Vladimirs Putins parakstīja rīkojumu par meža zonējuma maiņu, un izciršanai tika dots likumīgs pamats. Bija arī tiesas darbi, līdz martā Augstākā tiesa atzina, ka šosejas būve cauri mežam ir likumīga.

Un tad – VK negaidītā iniciatīva. Loģiski būtu, ja saimnieciskā jautājumā partija uzrunātu nevis prezidentu, bet premjerministru. Te jāatceras, ka Putins ir VK oficiālais līderis, kaut arī nav šīs partijas biedrs. Šis paradokss pieskaitāms pie tagadējās Krievijas politiskajām īpatnībām.

Meža aizstāvji gavilē, ar politiku pelnošie cilvēki mēģina tikt skaidrībā, vai tiešām prezidents rīkojies bez premjerministra ziņas, un vai tikai notikušais nav uzskatāms par tandēma šķelšanās pazīmi.

Par tandēma šķelšanos var runāt tikai tad, ja to dara nenopietni. Ja nopietni, tad vispirms jāatceras, ka Medvedevs un Putins, pareizāk sakot, Putins un Medvedevs ir vienā važā sakaltie. Lielajā brigādē, kas Krievijā tikusi pie varas, iespējama pārkārtošanās, bet ne pārbūve.

Patiesībā laiks dabas draugu gavilēm nav pienācis, un, iespējams, nepienāks. Sabiedrisko apspriešanu var organizēt dažādi, var pat sarīkot paralēlas apspriešanas. Ar atšķirīgiem rezultātiem. Varēs izvēlēties, kura ir īstā “tautas balss”.

Krievijā valdošie nav raduši piekāpties sabiedrības spiedienam, jo uzskata, ka tas liecinātu par viņu vājumu. Tā ir tipiska “vertikāles ļaužu” domāšana. Neko nepanāca pret privilēģiju pirms dažiem gadiem protestējošie pensionāri. Neko nepanāca Vladivostokas iedzīvotāji, kas bija neapmierināti ar ievedmuitas palielināšanu lietotiem automobiļiem. Mītiņotāju izdzenāšanai neizmantoja vietējo OMON, bet no Piemaskavas pārdislocētu vienību. Lai nu no kā, bet no “krāsainas revolūcijas” Kremlī nevis vienkārši baidās, bet baidās paniski.

Izskatās, ka stimulu tiem, kas lika VK rīkoties, deva 22.augustā Maskavā Puškina laukumā notikušais Himku meža aizstāvībai veltītais koncerts. Ziņas par apmeklētāju skaitu ir atšķirīgas, taču runa ir ne par simtiem, bet vairākiem tūkstošiem cilvēku. Tik daudz protestētāju vienuviet pēdējos desmit gados nav bijis. Noslēgumā akcijas dalībnieki centās kopīgi nodziedāt “Reiz mežā dzima eglīte”, bet bez pantiem par ciršanu.

Tas bija sen neredzēts gājiens – lai nebūtu jāpiekāpjas protestētājiem, piekāpjas savējiem. Tagad Kremlim galvenais ir iegūt laiku. VK apgāja Putinu un droši vērsās pie prezidenta. Tikai tā bija sankcionēta drosme.

Uzdot opozīcijas idejas par savām pirms 20 gadiem mēģināja Kompartija, tikai nekas labs no tā nesanāca. Cilvēki no šīs partijas bija novērsušies. Redzēsim, kas sanāks popularitāti zaudējošajai VK. Taču tandēms vēl kādu laiku dzīvos savu dzīvi ar, iespējams, nedaudz iedragātu pārliecību, ka var atļauties visu.

Otrdien ir 31.datums. Ik mēnesi, kad tas ir, kopā sanāk ārpussistēmas opozīcijas pārstāvji, lai protestētu pret to, ka varas iestādes pārkāpj Krievijas Konstitūcijas 31.pantu, kas paredz pulcēšanās brīvību. Šo mītiņu dalībnieku skaits nemēdz pārsniegt simtu, un milicija viņus diegan barbariski izklīdina. Inreresanti, cik sanāks šoreiz?

Komentāri (10)

Jānis Zariņš 30.08.2010. 20.40

Koļesņikovs ir vienīgais iemesls kādēļ vēl vispār ir vērts lasīt Komersantu…

+3
0
Atbildēt

0

mary75 30.08.2010. 19.36

Patreiz visi darbi tai mežā it kā tiek turpināti, nekas tur pārtraukts netika.
Un Himku administrācija piespiedu kārtā vāc parakstus darbu turpināšanai.
Skaidrs, ka viss tas tikai manevrs, un skaidrs, ka Medvedevs ir dekoratīvs prezidents, kurš neko nelemj, un kura vārds neko nenozīmē, smieklīgi vispār runāt par kādu “šķelšanos”, starp ko tad – īsto saimnieku un uz laiku ieceltu pārvaldnieku ar ierobežotām funkcijām?
Šīsdienas “Komersantā” ir laba Koļesnikova intervija ar Putinu, kurā viņš pats skaidri parāda, kas vinš ir.
Smieklīgākie momenti – viņš neko nezinot par Hodarkovska otro tiesas procesu, viņš nezinot, kas ir J. Ševčuks, tātad, atklāti melo, un viņš saka apmēram, tā – nu, ja viņi tur pulcējas neatļautā vietā, pareizi ir, ka dabū pa galvu ( par opozīciju), tātad paša valsts konstitūcija viņam nenozīmē it neko.

+4
-1
Atbildēt

0

putekliic 31.08.2010. 09.00

Par to cik, ka šī “varas vertikāle” ir ļoti vāja liecina:
1) varas paniskās bailes no pilsoniskās apziņas pieauguma caur mītiņiem, demonstrācijām utt.;
2) Putina airvien komiskākā “pāšpīārēšanās” (medī vali, pašrocīgi vada uzgunsdzēsējlidmašīnu u.c.);
Un kā jau tas ir bijis vēsturē līdzīgos gadījumos – Himku meža aizstāvība ir būtībā nevis meža aizstāvība, bet gan protesests pret pastāvošo iekārtu! Un Kremlis to, protams, lieliski apzinās – tāpēc nekādas piekāpšanās nebūs! Vēloties parādīt savu spēku, vara patiesībā parādīs savu vājumu. Tikai diemžēl nedaudzi Krievijā to sapratīs. 85% turpina ticēt “ekrāna bildītei”…

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu