Dāvis: iespējams vienoties par gāzes cenu pazemināšanu • IR.lv

Dāvis: iespējams vienoties par gāzes cenu pazemināšanu

67
Lauris Vīksne, F64
Indra Sprance

Konceptuāli vienojas uz gadu atcelt akcīzes nodokli dabasgāzei

Akcīzes nodokļa ieviešana dabasgāzei būtiski apgrūtinātu “Latvijas Gāzes” (LG) sarunas ar Krieviju par jaunā gāzes piegādes līguma nosacījumiem, trešdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā sacīja LG vadītājs Adrians Dāvis.

Dāvis aicināja Saeimas komisiju neieviest vai atlikt akcīzi dabasgāzei, jo pašlaik notiek sarunas ar Krieviju par gāzes cenu pazemināšanu. “Ja panāksim gāzes cenu pazemināšanu, tad tas ieguvums visiem būs daudz lielāks, nekā plānotie ieņēmumi budžetā,” pauda Dāvis.

Viņš norādīja, ka Krievija varētu nesaprast nodokļa uzlikšanu. “Viņi [Krievija] to uztver tā – mēs piekāpjamies, bet jūs vēl liksiet nodokļus un pelnīsiet uz tā,” sacīja Dāvis. “Šajā situācijā ir ārkārtīgi svarīgi, lai es, braucot uz Maskavu, varu paziņot, ka ir valdības un Saeimas izpratne par šo jautājumu,” sacīja Dāvis.

Ekonomikas ministrijas pārstāvis Gatis Ābele trešdien komisijas sēdē atzina, ka Dāvja teiktais ministrijai ir jaunums. “Tāda informācija, protams, ir patīkama, tomēr diez vai šis lēmums būtu jāsasaista ar akcīzes nodokli. Lēmums par gāzes cenām ir biznesa jautājums, kura izlemšanā emocijas lomu nespēlē,” pauda Ābele.

Lai arī vasaras brīvdienu dēļ trešdien uz Saeimas komisiju nebija ieradies pietiekoši liels deputātu skaits, lai pieņemtu lēmumu, atnākušie parlamentārieši konceptuāli vienojās uz gadu atcelt akcīzes nodokli dabasgāzei.

Lai arī Finanšu ministrija (FM) bija piedāvājusi no 1.septembra noteikt akcīzes nodokli dabasgāzei – divus latus par 1000 kubikmetriem pašreizējo 15 latu vietā, deputāti to neatbalstīja, jo pret to iebilda arī Saeimas Juridiskais birojs, kas norādīja, ka šāds nodokļa apmērs nesedz tā administrēšanas izdevumus.

Pēc FM aprēķiniem, divu latu nodokļa likmes noteikšana vienai mājsaimniecībai mēnesī veidotu sadārdzinājumu par patērēto gāzi vidēji 1,2 santīmu apmērā, bet apkurei –  41 santīmu apmērā.

Saskaņā ar komisijā panākto konceptuālo vienošanos nodoklis tiek atliks, bet no nākamā gada 1.jūlija stājas spēkā pašreizējā likme.

Jau vēstīts, ka, nespējot vienoties par šo likumprojektu, Saeimā pirmdien darbs bija faktiski paralizēts – koalīcija un opozīcija “norāva viena otrai kvorumu”, liedzot iespēju parlamentam turpināt darbu.

Komentāri (67)

mary75 18.08.2010. 11.55

Bet, vai nav dīvaini?
Cik gadus zināms, ka Latvijai gāzes cenas daudz augstākas, kā ES vidēji, tik gadus par to bija informēts gan Dāvis, gan visi pārējie LG, bet, viņi tikai plātīja rokas un apgalvoja, ka neko darīt nevar, un te, tikko kā nolemts ieviest akcīzi – ak jaunums, izrādās, akcīze nojauks visas pārrunas, kas izrādās, norit pilnā sparā, un Krievija to nesapratīs, un Dāvis nespēs beidzot aplaimot Latviju ar zemākām gāzes cenām!
Bet, dabīgi, droši tas nav, ka tā būs, bet, ja būs akcīze, droši, ka tā nebūs!
Neizskatās pēc šantāžas un Gazproma interešu lobēšanas?
Tāds satraukums no PLL un visiem, kam sakars ar Krievijas gāzi!
Jo akcīze, tomēr, ierobežotu patēriņu, liktu meklēt citas, energoefektīvas tehnoloģijas, un alternatīvo enerģiju.

+22
-2
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 18.08.2010. 12.04

Izrādās, ka lēmums par akcīzes ieviešanu ir biji pareizs, ja tam pateicoties, iespējams saņemt lētāku gāzi. Ko tagad pļūtīs Zilā brālība(AŠ)² un NKVD un krimināla Saskaņas centrs?

+18
-1
Atbildēt

0

dro 18.08.2010. 12.07

Manuprāt, ka sarkanais kvadrāts ir Gazproma un ne tikai lobijs bija skaidrs no dibināšanas brīža.

+16
-1
Atbildēt

1

    ltvpanorama > dro 18.08.2010. 13.24

    nu tak!..kam tad Putļers spieda roku ienākot zālē..atceries?tur viens tāds tusnis sēdējā kaktiņā, kurš reizēm sevi par garantu mēdza dēvēt un reiz Jaungada naktī solija visiem speķainu nākotni..:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu