Izbeidz izmeklēšanu "Parex" pārņemšanas lietā • IR.lv

Izbeidz izmeklēšanu "Parex" pārņemšanas lietā

26
Sanita Jemberga

Toties tiesa ''Parex'' prasībā pret bijušajiem akcionāriem apķīlājusi viņu īpašumus un naudas līdzekļus

Ģenerālprokuratūra pirmdien izbeigusi kriminālprocesu par valsts amatpersonu darbību ''Parex" bankas pārņemšanā, atzīstot, ka valdība lēmumus par atbalsta sniegšanu bankai pieņēmusi pietiekami ātri un Latvijas interesēs, un neviens no Ivara Godmaņa (LPP/LC) Ministru kabineta (MK) locekļiem nav vainojams nelikumīgās darbībās.

Savukārt Rīgas apgabaltiesa pirmdien pieņēmusi lēmumu nodrošināt ''Parex bankas'' iesniegto prasību pret bijušajiem īpašniekiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki, kuras apmērs ir vairāk nekā 62 miljoni latu, apķīlājot Karginam un Krasovickim piederošos nekustamos īpašumus, kustamo mantu, skaidru naudu un maksājumus, kas viņiem pienākas no trešajām personām, tostarp naudas līdzekļus kredītiestādēs un citās finanšu institūcijās, ieskaitot "Parex banku", vēsta aģentūra BNS.

Pirmdienas vakarā prokuratūras preses centrs paziņoja, ka MK locekļu rīcībā nav nozieguma sastāva ne attiecībā uz amatpersonas bezdarbību, ne dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu vai pilnvaru pārkāpšanu, savukārt sadaļā par kukuļņemšanu nav pierādījumu, ka tāda būtu eksistējusi. 

Godmanis Ir.lv sacīja, ka nav iepazinies ar šo lēmumu, tāpēc viņam šobrīd par to nav komentāru.

Izmeklēšanā tika pārbaudīta amatpersonu rīcības likumība, pamatotība, savlaicīgums un atbilstība valsts interesēm no 2008.gada 3.novembra, kad bankas īpašnieki pirmo reizi lūdza palīdzību, līdz 5.decembrim, kad valdība banku pārņēma. Tās glābšanā ir ieguldīts vairāk nekā miljards latu, ieguldījuma likumība un lietderība arī tika vērtēta.

Virsprokurors Modris Adlers konstatējis, ka valdība lēmumus par "Parex" atbalstīšanu un pārņemšanu "pieņēmusi savlaicīgi un maksimāli iespējami ātri, ievērojot Latvijas valsts intereses un novēršot iespējamās smagākas sekas Latvijas valstij, finanšu sistēmai un tautsaimniecībai, kuras varētu iestāties šādus lēmumus nepieņemot un pieļaujot "Parex" bankas bankrotu". MK locekļu rīcība neesot radījusi būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldes kārtībai, kā arī ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, un nav faktu, ka lēmumi būtu pieņemti mantkārīgā nolūkā un par to saņemot nelikumīgu atlīdzību.

Prokuratūras paziņojumā nekas nav minēts par Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijas, Latvijas bankas vai Finanšu ministrijas amatpersonām, kas spēlēja būtisku lomu pārņemšanas procesā. Taču, tā kā kriminālprocess ir izbeigts, ir pamats pieņemt, ka tas attiecas arī uz viņiem. 

Līdz ar to izmeklēšana turpinās vienīgi kriminālprocesā par bijušo bankas īpašnieku – Valērija Kargina un Viktora Krasovicka – darbībām, jo finanšu uzraugiem ir šaubas, cik patiesi bija apliecinājumi, ko bijušie akcionāri sniedza valdībai par bankas stāvokli, un vai bankas subordinētajā kapitālā ieguldīta viņu pašu nauda.

Savukārt "Parex" banka vērsusies tiesā pret abiem bijušajiem akcionāriem par zaudējumiem, ko viņu darbība nodarījusi bankas interesēm. Rīgas apgabaltiesā iesniegtās "Parex bankas" prasības summa pret bankas bijušajiem īpašniekiem un valdes locekļiem Karginu un Krasovicki par parāda un zaudējumu piedziņu ir vairāk nekā 62 miljoni latu, pirmdien informēja BNS "Parex bankas" komunikāciju un mārketinga vadītāja Marita Ozoliņa-Tumanovska.

Tiesa pirmdien nolēmusi prasību nodrošināt, apķīlājot Karginam un Krasovickim piederošos nekustamos īpašumus, kustamo mantu, skaidru naudu un maksājumus, kas viņiem pienākas no trešajām personām, tostarp naudas līdzekļus kredītiestādēs un citās finanšu institūcijās, ieskaitot "Parex banku". "Faktiski tas nozīmē, ka turpmāk Kargins un Krasovisckis nesaņems ievērojamos procentu maksājumus par viņu noguldījumiem "Parex bankā",'' BNS paskaidroja Ozoliņa-Tumanovska. Vienlaikus tiesa ir pieņēmusi lēmumu "Parex bankai" nodrošināt zaudējumu atlīdzību, kas varētu rasties no šī lēmuma izpildes, iemaksājot noteiktu summu tiesas izpildītāja depozīta kontā.

Bijušo īpašnieku pārstāvis Sergejs Bardovskis aģentūrai BNS pauda viedokli, ka "Parex banka" ar tiesas prasību un citiem, tostarp nelikumīgiem līdzekļiem, mēģina izvairīties no depozīta procentu maksāšanas Karginam un Krasovickim, pretēji noslēgtajai vienošanās ar valdību piesavinoties šos depozītus.

"Atšķirībā no pašreizējās bankas vadības, mēs vienmēr esam uzskatījuši, ka ir nekorekti komentēt tiesas procesu un izdarīt psiholoģisku spiedienu uz tiesu," uzsvēra Bardovskis. Viņš uzsvēra tiesas lēmumā teikto, ka lietas izskatīšana būs iespējama tikai pēc drošības depozīta iemaksas, no kā "Parex bankai" neatgriezeniski būs jāšķiras, ja tā zaudēs tiesas procesā. Drošības depozīta apmērs esot vairāki miljoni latu.

Jau vēstīts, ka baidoties no “Parex” bankrota ietekmes uz Latvijas banku sistēmu un domino efektu, valdība no bijušajiem īpašniekiem 2008.gada beigās banku atpirka par diviem latiem un kopš tā laika ieguldījusi tajā vairāk nekā miljadu. Augusta sākumā sāka darboties banka “Citadele”, kas ir no “Parex” atdalītā ''labā'' daļa, bet to apdraud potenciālas tiesvedības ar bijušajiem akcionāriem un citiem mazākuma akcionāriem.

Komentāri (26)

mxblack 16.08.2010. 18.37

Tā jau pie mums ir zināma prakse, kad visas blēdības tiek iekļautas valsts noslēpuma sarakstā un tad tautai var borēt ko vien grib. Pārāk daudz pretrunu ir starp Godmaņa pirmo paziņojumu par banku pārņemšanas metodiku un vēlāko valdības darbību, kad mantas konfiskācija abiem baņķieriem pārvērtās par vareniem valsts maksājumiem abiem. Mēs labi atceramies Godmaņa teikto sākumā un darbības vēlāk. Tā ir absolūta pretruna.

+18
-1
Atbildēt

0

Liga Riga 16.08.2010. 19.08

Papildus vēlos pajautāt, vai kādam vēl ir ilūzijas, ka mēs dzīvojam tiesiskā valstī? Aicinu ikvienu vērsties ar iesniegumiem valsts tiesībsargājošās iestādēs, ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu par iespējamu valsts novešanu līdz maksātnespējai, kura ietvaros tiktu veikts pilns valsts budžeta un tā izlietojuma laika periodā no 1992. līdz 2008.gadam audits.

+14
-2
Atbildēt

1

    andrisskrastins > Liga Riga 16.08.2010. 19.22

    Vilor, tam nav nekāda sakara ar kriminālprocesu, bet gan ar POLITISKO atbildību. Diemžēl mēs to NEMĀKAM kā vēlētāji PIELIETOT.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

Liga Riga 16.08.2010. 19.03

Ja pie lēmuma pieņemšanas piedalījās Modris Adlers, tad cits rezultāts nemaz nebija gaidāms. Izpildīgs cilvēks ar skaidru kriminālprocesuālu patriotismu maizes devēju aprindās. :-)

+12
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu