Siers ar savu «V» • IR.lv

Siers ar savu «V»

3
Siera siešanas prasmi Andis Vītolbergs apguva gan Nīderlandē, gan Igaunijā pie kāda piensaimnieka, kurš, tāpat kā latvietis, gribēja būt pēc iespējas neatkarīgāks no uzpircējiem un piena cenām. Foto — Jānis Saliņš, F64

Muižgaļu saimnieks Andis Vītolbergs ir no tiem latviešu zemniekiem, kas, saņemot kārtējos likteņa sitienus, nekavējoties sit pretī. Pirms gada viņš sāka «sist» ar ekoloģisku sieru

Andis un Vita Vītolbergi savā Kurzemes saimniecībā sien sieru, kuru savos Rīgas restorānos uz galda liek abi slavenie pavāru Mārtiņi – Rītiņš un Sirmais. Ideja par sieru ir jaunākais risinājums, ar kuru Vītolbergi parāda garu degunu krīzēm, ko savā saimniekošanas laikā piedzīvojuši ne reizi vien. Viņi pie savas saimniecības tika jau 1989.gadā, kad bruka sociālisms. Kolhozi vēl turējās braši, taču pārtikas veikali bija tukši. Biezpiens kļuva par deficītu, nemaz nerunājot par sieru. Lai novērstu draudošo badu, padomju impērijai nācās atkāpties no valsts kontrolētās plānveida ekonomikas, un Latvijā radās alternatīva kolhoziem jeb tā dēvētie Breša zemnieki.

Ventavā, kas atrodas starp Kuldīgu un Ventspili, Andis ar Vitu bija pirmie, kas sāka saimniekot patstāvīgi. Viņš – bijušais mehanizators un kol­ho­za šoferis, viņa – šuvēja, kļuva par zemniekiem, kurus valsts ne tikai nodrošināja ar lētiem būvmateriāliem, bet arī ļāva iegādāties lauksaimniecības tehniku, vienlaikus garantējot augstu iepirkuma cenu par izaudzēto produkciju. Un galvenais – valsts savu solījumu turēja. Toreiz, kad, pārdodot pirmos pašu izaudzētos miežus, jeb, kā Andis tagad saka, Godmaņa graudus, uz banku pēc naudas vajadzēja braukt ar diviem koferiem, šķita, ka trāpīts desmitniekā.

Neiekrīt Laventa lamatās
Pirmā doma esot bijusi likt naudu Bankā Baltija, kas solīja pēc gada to dubultot. Šķitis tik vilinoši – neko nedarot veseli četri miljoni repsīšu par graudiem saņemto divu vietā. Tomēr bijis «čujs», ka tā lieta nav tīra, un nolemts pirkt īpašumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu