Aptauju veikšanā atzīstas SC ekonomikas ministra kandidāts • IR.lv

Aptauju veikšanā atzīstas SC ekonomikas ministra kandidāts

37
Mārtiņš Plūme, LETA
Indra Sprance

Urbanovičs noliedz jebkādu SC saistību ar aptauju par etnisko spriedzi sabiedrībā

Sabiedriskās domas aptauju , kurā cita starpā pētītas etniskas konfrontācijas iespējas Latvijas sabiedrībā, veicis Eiropas pētījumu institūts (EPI), ko vada Aleksandrs Gapoņenko – pavasarī “Saskaņas centra” (SC) nominētais “ekonomikas ministra amata kandidāts NR.2”. Savukārt SC līderis Jānis Urbanovičs ceturtdien noliedzis apvienības saistību ar šo aptauju, kaut arī vēl trešdien sarunā ar Ir.lv apstiprināja, ka SC ir tās pasūtītājs.

Gapoņenko Ir.lv apstiprināja, ka viņa vadītais EPI ir sagatavojis aptauju, un tajā uzdoti jautājumi par iespējamo etnisko konfrontāciju, lai noskaidrotu, “kādas ir bailes sabiedrībā, gribam sagatavot rekomendācijas, kā mazināt šīs problēmas”. Jautājumi par himnu, karogu un citi līdzīgi esot iekļauti, lai noskaidrotu, “kāpēc krievi nevēlas pieņemt Latvijas pilsonību”. Gapoņenko sacīja, ka aptauju veikšana ir EPI bizness un tās rezultātus “par dārgu naudu” iecerēts pārdot kādam politiskajam spēkam, kurš to vēlētos iegādāties.

Gapoņenko uzsvēra, ka aptauja finansēta no EPI līdzekļiem. Viņš apstiprināja, ka EPI saņem finansējumu arī no Krievijas, taču “tās ir nelielas naudas”, piemēram, nesen saņemts grants no Krievijas nevalstiskās organizācijas “Ruskij mir” grāmatas par pieminekļu vēsturi izdošanai.

EPI vadītājs atzina, ka aptaujas izstrādē iesaistīts viņš pats un politologs Mihails Rodins. Pēdējā vārds tiešām atrodams pie anketu tehniskajiem parametriem, kas nonāca Ir.lv rīcībā. Taču pats Rodins Ir.lv noliedza, ka būtu strādājis pie šāda materiāla. “Pirmoreiz uzzināju par tādu anketu, nesaprotu, kā tur var parādīties mans vārds,” sacīja Rodins. Tiesa, viņš atzina, ka “kā politologs šajā lietā zinu daudz, bet negribu sniegt informāciju”.

Lai arī Gapoņenko Ir.lv uzsvēra, ka aptauju varētu pārdot jebkuram politiskajam spēkam, viņam pašam ir saistība tieši ar SC. Viņš kopā ar Latvijas Grāmatvežu un ekonomistu korporācijas vadītāju, kas ir arī SC frakcijas konsultante, Jevgeņiju Zaicevu gatavojis SC alternatīvo budžeta projektu. Savukārt žurnāls “Ir” aprīļa beigās rakstīja, ka Gapoņenko ir SC ekonomikas ministra kandidāts ar otro numuru. Urbanovičs toreiz skaidroja, ka politiskajā spēkā “ir domstarpības par ekonomikas attīstības virzieniem”, tāpēc vienam amatam ir vairāki kandidāti.

Ir.lv ceturtdien divas reizes sazinājās ar Saeimas SC frakcijas vadītāju Jāni Urbanoviču. Pirmajā reizē viņš uzsvēra, ka sarunā pirms iepriekšējās publikācijas esot pārprasts, vai arī Ir.lv paši sagatavojuši tādu aptauju un kopā ar “Visu Latvijai” apzināti izplatot nepatiesu informāciju. Pēc tam viņš asi pārtrauca sarunu. Otro reizi sazvanīts, Urbanovičs uz jautājumu par EPI atbildēja, ka šādu institūtu nezina. Viņš apstiprināja, ka pazīst Gapoņenko, taču SC konsultējot “ļoti daudzi dažādi eksperti”, Gapoņenko esot tikai viens no tiem. ”Nu, nav man nekāda sakara ar šo institūtu, ar šo pētījumu. Man vienalga, kas viņi ir,” sacīja Urbanovičs.

Reaģējot uz Urbanoviča izteikumiem intervijā laikrakstam “Telegraf”, kurā viņš pieļāvis “otru Biškeku”, ja SC nebūs valdībā pēc vēlēšanām, kā arī nesen Ir.lv publicētajām ziņām par pretrunīgi vērtēto socioloģisko aptauju, partija “Visu Latvijai!” (VL) aicinājusi Drošības policiju “izmeklēt “Saskaņas centra” darbības, kas, iespējams, vērstas uz etniska konflikta izraisīšanu”. Savukārt Urbanovičs ceturtdien uzrakstījis iesniegumu Ģenerālprokuratūrai, kurā lūdz pret VL aktīvistum Jāni Iesalnieku “uzsākt kriminālprocesu par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu masu saziņas līdzeklī”.

VL valdes loceklis Iesalnieks Ir.lv pauda gatavību doties uz prokuratūru un skaidrot savu nostāju. “Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga saistībā ar Valsts prezidenta vēlēšanām pateica patiesību – ka ''Saskaņas centrs'' šeit Latvijā realizē Krievijas Kremļa intereses – arī tad biedrs Urbanovičs histēriski bļaustījās, ka sūdzēšot eksprezidenti tiesā par neslavas celšanu. Kaut kā nav dzirdēts, ka tas būtu izdarīts. Acīmredzot ''Saskaņas centrs'' baidās, ka reālā izmeklēšanā varētu pierādīties, ka eksprezidentes vārdi pilnībā atbilst patiesībai,” pauž Iesalnieks.

Komentāri (37)

dro 29.07.2010. 15.21

Kaut kā pēdējā laikā neveicas ne labajiem latviešiem, ne labajiem krieviem – melos tiek pieķerts gan Stendzenieks, gan Urbanovičs. Ulmanītim arī ziepes…

+33
-1
Atbildēt

5

    Marija > dro 29.07.2010. 16.42

    Ja tu domā Ulmani sakarā ar bildi, tad es pievienojos Kažokai, kura twiterī saka: “Atteicos LETAi komentēt Ulmaņa “skandālu” – nu, comme on, kā uz šādām lietām pēc meteorītiem vispār var uzķerties?”

    šādi palielināt reitingu ir tipiski Stengam, padomā!

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Marija > dro 29.07.2010. 21.30

    Ieteikums padomāt ir ieteikums, nekas vairāk.
    P.S.
    Klusībā ceru, ka neesi no tiem, kuri fanoja par idiotisko stengas meteorīta akciju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Marija > dro 29.07.2010. 17.26

    Ja vīram, kuram trīc galva, izrādās, ir bijuši sānsoļi, tas tikai palielina viņa reitingu, nevis samazina. Šajā gadījumā nav pat svarīgi, vai brūte ir bijusi īstenībā vai nē, svarīgi ir iedot stulbajiem vēlētājiem iespēju apspriest visa veida tenkas.
    Padomā, vai šī ziņa gremdē vai ceļ Ulmani dzelteno presi lasošā elektorāta daļā.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > dro 29.07.2010. 17.28

    Gaumes lieta. Tomēr nesaprotu, kādēļ gribi man uzspiest savu viedokli:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 29.07.2010. 17.14

    Man nav ko domāt. 90.tajos baumoja, ka Ulmanim ir jauna brūte. Nezinu, vai taisnība. Kādēļ pret “zelta rokām” varēja izplānot provokāciju, Repšes romānus diendienā apsūkāt, bet Ulmanis nu būtu tabu?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 29.07.2010. 15.14

Kaķis ir ārā no maisa, Urbanovič. Tā frāze ar tevi paliks uz visiem mūžiem. Būs vēl letiņi, kas savā nespējā analizēt notiekošo un nespējā saskatīt savu politisko atbildību nobalsos par jums, bet tas nebūs vairāk kā parasti.

VL/TB un PS tevi saplosīs.

+29
-2
Atbildēt

3

    eva_o > andrisskrastins 29.07.2010. 21.49

    Kā saka Odesā – lūdzu, nesmīdiniet manas čībiņas!
    “VL/TB un PS tevi saplosīs” – protams, beidzot parādās vismaz KAUT KĀDS iegansts VL/TB politiskai eksistencei. Bez SC nu nekādi nevar… :) Un NEMAZ NAV BŪTISKI – ko tur kaut kāds Urbanovičs teicis vai nav teicis. Ienaidnieks vienmēr pasaka to, ko “īstiem džekiem” vajag. :))) Mazie, brašie Latvijas mežu, pļavu un krūmāju politiķīši… (vai dīvainīši?)nepadodieties!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    doe_jane > andrisskrastins 29.07.2010. 16.19

    nevajag jau uzreiz tik krasi viņu sodīt…

    kas zin, varbūt no rīta cilvēks bija čarku izmetis, vai saule karsēja galvu …

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    runivs > andrisskrastins 29.07.2010. 19.31

    Nevis kaķis, bet gan āža (velna), kas izlicies visu laiku par enģeli, kāja.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

mary75 29.07.2010. 15.20

Kādi tik talanti nav tai SC, re kā, viens ekonomists un sociologs amatieris arī uzradies!
Tas jau bija skaidrs tāpat, ka neviena profesionāla un sevi cienoša organizācija nespētu izveidot tādu aptauju ar tādiem jautājumiem.
Nu, laime vēl, ka šis talants nav ticis klāt ekonomikai, bail iedomāties!
Bet, Urbanovica melošana, locīšanās, liekuļošana ( nupat jau pateicis, ka ar Biškeku domājis ekonomisko situāciju) kļūst vienkārši smieklīga.
Urbanovics atgādina Muižnieci biksēs.

+25
-1
Atbildēt

1

    ilmisimo > mary75 29.07.2010. 18.26

    Urbanovics atgādina Muižnieci biksēs/
    —————————————–
    Un Muižniece Urbanoviču pēc pravoslāvu gavēņa?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu