Ievēlēt un atlaist? • IR.lv

Ievēlēt un atlaist?

2
Aivars Ozoliņš

47% latviešu vēlētāju nezina, par ko balsot, vai neplāno piedalīties vēlēšanās

Trīs mēnešus pirms vēlēšanām gandrīz puse latviski runājošo vēlētāju apgalvo, ka vai nu nepiedalīsies vēlēšanās, vai nu nezina, par ko balsot. Toties vairākums vēlētāju uzskata, ka politiķim vissvarīgākā īpašība esot godīgums, un par vienu no visgodīgākajiem atzīst kriminālnoziegumos apsūdzēto Ventspils mēru Aivaru Lembergu. 

Tikai šie divi sabiedriskās domas pētījumu rezultāti vien ļauj prognozēt, kas var notikt uzreiz pēc vēlēšanām, ja vēlētajiem šāds noskaņojums saglabāsies līdz 2.oktobrim.  

Var notikt tā, ka 3.oktobrī atskanēs pirmās prasības atlaist Saeimu. Bet līdz ar jaunās, jau tagad labi redzamās valdības tapšanu šīs prasības sāks pieaugt teju ģeometriskā progresijā. Tā būs skriešanās starp sabiedrības augošo sašutumu un valdošās koalīcijas steigšanos konvertēt iegūto varu neatgriezeniskos ieguvumos. Konflikta risinājuma mēģinājums acīmredzot notiktu līdz nākamā gada vasarai, kad beidzas Valda Zatlera pilnvaru laiks prezidenta amatā. Prognozes, ka aptuveni pusgadu pēc vēlēšanām varam piedzīvot pirmstermiņa vēlēšanas, pašlaik nešķiet pārspīlētas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu