Saskaņots Latvijas un ES saprašanās memorands • IR.lv

Saskaņots Latvijas un ES saprašanās memorands

38
Tomass Urbelionis, F64

Aizdevēji apstiprina Latvijas ekonomikas atlabšanu un turpmākos uzdevumus

Ceturtdien Eiropas Savienības (ES) Ekonomikas un finanšu komitejā saskaņots Latvijas un ES  saprašanās memorands, kas uzskatāmas par starptautisko aizdevēju nesenās pārskata misijas mūsu valstī sekmīgu rezultātu, vēstī aģentūra BNS, atsaucoties uz Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītājas Baibas Melnaces pausto.

Memorandā ir aktuālais Latvijas ekonomiskās situācijas novērtējums, secinot, ka vērojamas ekonomikas atlabšanas pazīmes. Tajā fiksētas vienošanās par 2011.gada valsts budžeta sagatavošanu un nepieciešamo konsolidāciju 395-440 miljonu latu apjomā. Memorands paredz turpināt Latvijā stingru fiskālo politiku un veikt strukturālās reformas, lai atgrieztos uz ekonomikas izaugsmes ceļa, piemēram, uzlabot ES fondu apguvi, publiskā iepirkuma regulējumu, nodarbinātību, mazināt ēnu ekonomiku.

Komitejā pārstāvētas visu ES dalībvalstu finanšu ministrijas un centrālās bankas. Eiropas Komisija (EK) konsultējās ar visām dalībvalstīm par papildu saprašanās memoranda projektu, kas ir sākotnējā Saprašanās memoranda trešais papildinājums, un saņemts atbalsts par tālāku dokumenta virzību izskatīšanai ES komisāru kolēģijā.

Jau vēstīts, ka starptautisko aizdevēju misija Latvijā risinājās maija beigās un jūnija sākumā. Tās sagatavotais un abpusēji apstiprinātais memorands būs turpinājums Latvijas starptautiskā aizņēmuma programmai. Tas būs pieejams publiski pēc parakstīšanas. Dokumentu parakstīs no Latvijas puses premjers, finanšu ministrs, Latvijas Bankas, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāji, no ES puses – ekonomikas un monetāro jautājumu komisārs.

Kā ziņots, Latvija 2008.gada beigās panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu budžeta deficīta segšanai un banku sektora stabilizācijai. FM informē, ka Latvija pērn no EK un Starptautiskā Valūtas fonda saņēmusi trīs miljardus eiro. Šogad no abiem aizdevējiem kopumā plānots saņemt 1,6 miljardus eiro.

.

Komentāri (38)

ilmisimo 25.06.2010. 11.48

Ir vai nav izaugsme?

Ja ŠŠ+Al finanšu zituācija palikusi nemainīga vai( diespas!!) pasliktinājusies- tad jau nav izaugsmes. Pruotams.

+1
0
Atbildēt

1

    mary75 > ilmisimo 25.06.2010. 11.59

    Izaugsme, cik noprotams, nav, bet, ir makroekonomiska stabilizācija un ekonomikas krituma tempa samazināšanās, tātad, pēc laiciņa var gaidīt arī izaugsmi.
    Bet, ja salīdzina situāciju, kāda bija pirms pusotra gada, kad bija mežonīgais kritums, mežonīgais bardaks un izšķērdība valsts sektorā, mežonīgie kredītprocenti, tad situācija kā diena ar nakti.
    Kaut arī valsts sektors arī tagad ir viens caurs masiss.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 25.06.2010. 11.03

-Ja neatšaus pedāļus, tad atlabs, hmmm….-Nuja, un ja atšaus pedāļus tad neatlabs gan.Njaaa…Ka tik vēl nenuosprāgst….-Ak, ja nuosprāgs vārīsim ziepēs, ja atlabs-liksim aizjūgā.

+1
0
Atbildēt

1

    andris902 > ilmisimo 25.06.2010. 11.25

    …vaimanologu jau tāpat ir pietiekami….bet šakāļiem tomēr nāksies papūlēties pielikt vēl traģiskāku piesitienu…ka nekādas izaugsmes nav…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

ilmisimo 25.06.2010. 11.40

Ne vien rakstiskas pateicības, bet arī ziedus un mīļas dāvaniņas. Slakterim un Guodmanim.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu