Pētījums: gatavi braukt pēc vieglā alkohola lietošanas • IR.lv

Pētījums: gatavi braukt pēc vieglā alkohola lietošanas

20
Kaspars Krafts, F64

67% nesaskata drošības riskus sēsties pie stūres pēc vienas vīnas glāzes iedzeršanas

Daļa cilvēku joprojām pieņem, ka vieglais alkohols nelielās devās neietekmē autovadīšanas spējas, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas pasūtīts pētījums. 37% aptaujāto uzskata, ka vadīt auto pēc divu alus pudeļu izdzeršanas nav bīstami vai nav pārāk bīstami, bet 67% nav saskatījuši drošības riskus sēsties pie stūres pēc vienas vīnas glāzes iedzeršanas.

"Šis uzskats ir maldīgs, jo pat tad, ja alkohols asinīs ir mazāk par 0,5 promilēm, autovadītājam ir izmainīta uztvere ar palēninātu reakcijas ātrumu," atgādina Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģijas palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna. Eksperti atgādina, ka visdrošāk pie stūres ir sēsties 24 stundas pēc kārtīgas ballēšanās.

14% aptaujāto atzīst, ka pēdējā pusgada laikā ir vadījuši automobili pēc alkohola lietošanas. Tāpat 8% respondentu atzinuši, ka ir braukuši kā pasažieri automašīnā, kuras vadītājs ir bijis iedzēris. Tam, kāpēc respondenti ir ļāvuši iereibušam vadītājam sēsties pie stūres tika minētas dažādas atrunas, piemēram, ka neesot nozīmes mēģināt atturēt, ka tā ir katra paša atbildība vai arī, ka paziņas brauc droši arī iedzēruši.

65% aptaujāto apgalvo, ka ne tikai paši nevada automobili reibumā, bet arī cenšas atturēt no tā savus draugus un paziņas.

.

Komentāri (20)

LAURIS 18.06.2010. 16.00

nu kas tas par sviestu. Protams, ka neko neietekmē. Tik pat labi stipra kafija vai saaukstēšanās ietekmē un padraud satiksmes drošību.
Protams, ja to glāzi vīna izder kāds distrofiķis vai bērns, bet cik noprotu runa iet par vidējo statistisko pieaugušo.

+7
-2
Atbildēt

2

    payddaz > LAURIS 28.06.2010. 18.01

    Rodas sajūta, ka liela daļa cilvēku sevi neredz no malas – jo citādi tādus tekstus kā “arī vairākas promiles netraucē, ka tik braukt māk” un “noziedzinieki ir tie, kas uzdrīkstas pārbaudīt” sagaidītu tikai no rajona Aļošas pie veca bembja stūres. Tiešām vēl neesam izauguši no Padomju laikiem un sākuši saprast, ka alkoholisma kultūra ir norma tikai zemākajos post-padomijas slāņos?

    p.s. No Eiropas valstīm vairāk par 0.5% promilēm atļauts ir tikai vienā – Lielbritānijā, kur toties maksimālais sods par pārkāpumu ir 6 mēneši cietumā un 5000 mārciņas. Par avāriju, kas izraisīta dzērumā, maksimālais sods ir 14 gadi cietumā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    LAURIS > LAURIS 28.06.2010. 19.23

    es rakstīju par vienu vīna glāzi. nevis par reibumu virs 0,5%

    +1
    0
    Atbildēt

    0

IvetaKazoka 18.06.2010. 16.31

Pārliecinamies paši. http://www.fetchfido.co.uk/games/reaction/reaction_test.htm

Izdzeram glāzi vīna, izpildām testu vēlreiz, salīdzinam rezultātus, izdarām secinājumus. :)

+3
-1
Atbildēt

0

liina 29.06.2010. 15.21

Nopietnāka problēma ir agresīvi un pārgalvīgi vadītāji neatkarīgi no tā vai viņi brauc skaidrā vai zem grādiem.
Cilvēki ir dažādi. Vienam ar 0,5 promilēm būs daudz labāka reakcija, nekā citam svaigam kā gurķītis. Galvenais, lai pats braucējs to apzinās. Ja nomērītu reakciju vidēji statistiskam braucējam un to pieņemtu par normu, varbūt kādiem 20% populācijas nāktos atņemt tiesības pavisam.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu