Karalis un tā brālēni • IR.lv

Karalis un tā brālēni

22
esaule.lv
Rolands Vārpa

Kāpēc un kuru planšetdatoru pirkt vai nepirkt, vērtē tehnoloģiju pētnieks

Jau kāds laiks pagājis, kopš varējām vērot, kā ''Apple'' PR ''kultivētā kulta'' locekļi atkal devās ielās, lai stikla pilīs ar ābola zīmotni būtu paši pirmie, kas savās rokās turēs jauno pielūgsmes objektu iPad.

Tas bija kā 2007.gadā, kad iPhone bija lieta, par kuru jūsmoja visa pasaule, paceļot ''Apple'' vēl neredzētos augstumos. iPhone bija celmlauzis skārienjūtīgo tehnoloģiju veiksmīgajā ieviešanā reālajā dzīvē, un, tā kā tas bija ''Apple'' produkts, tam, nenoliedzami, jābūt elegantam un gaumīgam. Bieži vien cilvēki to izvēlējās, lai papildinātu savu lietišķumu biznesa gaitās, sanāksmē to eleganti noliekot uz galda un tajā pašā mirklī izslēdzot skaņu klasiskā modeļa tālrunim ar nelielu ekrānu un spiežamām podziņām, to līdz galam neizvelkot no kabatas.

Dzīves stila zīme
iPad planšetdators savā būtībā ir ierīce, ko neiegādāsieties vienas noteiktas funkcijas pēc, jo tas vairāk ir kā noteikta dzīves stila apliecinājums. Taču, tā kā planšetdators ir kas jauns un līdz šim neikdienišķs, tad, plānojot to iegādāties, valda neliels saviļņojums – ko tad es īsti ar to darīšu, kur izmantošu?! Tas atsauc atmiņā uz ielas dzirdētu sarunu, kurā divi pusaudži sprieda, vai vērts pirkt iPad. Tas man lika aizdomāties par atbildi uz šo jautājumu.

iPad nevar izdarīt neko daudz vairāk kā jūsu ikdienas portatīvais dators vai telefons, bet nekā līdzīga tam īsti arī nav, un, pirms to iegādāties, noteikti vajadzētu apmeklēt ''Apple'' mājas lapu globālajā tīmeklī un kārtīgi apskatīt – kas tas ir, kas jums no tā visa būs noderīgs, ko izmantosiet savas dzīves atvieglošanai vai vienkārši patikas pēc.

Ja lasīt jums ir tīkama nodarbe un darāt to arī angļu valodā, tad šis ir viens no iemesliem tikt pie iPad, jo ir pietiekoši daudz žurnālu, avīžu un grāmatu, kas tiek izdotas iPad formātā, un noteikti būs vēl. Vēl viena lieta – iPad ceļojumā ir nenoliedzami pārāks par portatīvajiem datoriem tā izmēru, svara un baterijas darbības laika – 10 stundas – dēļ.

Protams, ir arī ne tik pozitīvas lietas iPad sakarā, kuras tiek apspriestas globālā tīmekļa forumos. Tam nav kameras, nav HDMI izejas, nav Flash, nav platekrāna, perifērijas ierīces ir pārāk dārgas, un pirmais vīruss arī jau ir atradis ceļu uz iPad. Tik ātri tas ir noticis tāpēc, ka iPad ierīcē tiek izmantota tā pati operētājsistēma, kas iPhone, lai uz iPad varētu darboties tūkstošiem aplikāciju, kas izstrādātas iPhone.

Nāk arī citi
Lai izlemt būtu vēl grūtāk, šogad planšetdatoru tirgū sevi pietieks tādi PC zīmoli kā HP, ''Asus'', ''Dell'', ''Acer'' un citi.

HP produkts ''Slate'' būšot aprīkots ar ''Palm webOS'' operētājsistēmu, nevis, kā tika apgalvots sākumā un uz ko visi tik ļoti cerēja, ka tas būs neviens cits kā ''Windows 7''. Kas HP lika mainīt lēmumu, nav zināms, bet, kā solīja pats HP viceprezidents Montija Vonga (Montya Wonga): ''Produkts būs veikalu plauktos ap šī gada oktobri.”

''Asus Eee Pad'' būs pieejams divu lielumu – 10 un 12 collu modeļi. ''Asus'' savam produktam izšķīries par ''Windows 7'', vismaz tā pārdošanas pirmajā fāzē, vēlāk plānojot tos pašus modeļus aprīkot arī ar ''Google Android OS'', ja modeļus pirks labi. No tehniskiem datiem pagaidāms zināms, ka 10 collu modelis svērs 675 gramus, būs aprīkots ar ''Intel Core 2 Duo CULV'' procesoru, web kameru, Wi-Fi, 64Gb atmiņas karti. Pārdošanā tam jānonāk tuvākajos mēnešos.

''Dell Streak'' ir mazākais jaunpienācējs šai saimē ar 5 collu ekrāna izmēru, bet tam būšot 5 megapikseļu kamera, ar ko neviens no pārējiem nevar lepoties. Mazo ''Dell Streak'' iespēkos ''Android OS''.

Rolands Vārpa pārstāv portālu esaule.lv , kas raksta par zaļo nākotni, tehnoloģijām, zinātni, dizainu, mākslu.

Komentāri (22)

Driimeris 08.06.2010. 18.23

ipad-s ir tikpat noderīgs saimniecībā kā porshe džips.
tādēļ jebkuras tehniska rakstura diskusijas ipad-a gadījumā ir bezjēdzīgas…

+4
0
Atbildēt

0

Le 08.06.2010. 11.53

Planšetdators iPad, nevis iPad planšetdators. Nosaukums iPad jau nav ražotāja nosaukums, bet gan ierīces nosaukums. Var rakstīt Apple planšetdators (par jebkuru šīs ražotāja planšetdatoru), jo Apple ir ražotājs (uzņēmums). Pēdējā laikā latviešiem kaut kā viss ir sajucis, kas ir kas… Žēl, ka tā…

+4
-2
Atbildēt

0

alise_j 14.06.2010. 13.30

Muldēšana ar internetā sagrābstītu info par tēmu iPads vēl varētu būt piedodama, bet par to iPad vīrusu — bez jebkādām atsaucēm, bez faktiem — tas ir noziedzīgi. Kārtējais ūdensgabals no sērijas “vajag uzrakstīt kaut ko par šito”… Visu vainago acīmredzami internetā atrasta bilde, kuru rotā atsauce “Foto: esaule.lv”
Kāpēc vispār šitādi copy-paste te, IRā, parādās?
Slien spāres augstāk, namdari

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu