Radošais maratonists • IR.lv

Radošais maratonists

3
Srini Svamīneitans.
Ieva Puķe

Ko Latvijas skolotāji var mācīties no kolēģa Indijā, kur izglītības sistēmā joprojām pielieto fizisku sodu? Prāta maģiju un nebaidīšanos darīt citādi, atbild Srini Svamīneitans, kura metodes iedvesmojušas daudzus

Sīpolu bagia – ideāla šiem laikapstākļiem! Kad Indijā sāk līt, visās mājās cilvēki sāk taisīt bagia un vārīt chai. Srini Svamīneitans (Srini Swaminathan), tā runājot, paskatās uz pelēkajām debesīm aiz restorāna Indian Raja loga. Pikanto sīpolu plāceni mērc čatnijā, piedzer garšvielu tēju. Uz dažām dienām ieradies Latvijā, lai tiktos ar skolotājiem izglītības līderu forumā Iespēju tilts un Iespējamās misijas darbiniekiem, Srini vēl nav paspējis sailgoties pēc dzimtenes ēdiena. Uzliela latviešu ķiploku grauzdiņus, ko nogaršojis iepriekšējās vakariņās.

Mūsu sarunas tēma kontrastē ar Vecrīgas restorāna sniegbaltajiem galdautiem un vīna glāžu maigo tinkšķēšanu. Srini stāsta, kā, pateicoties mērķtiecībai, izkūlies no dziļas nabadzības. Kā darbu ar stabiliem ienākumiem nomainījis pret sirdslietu – pedagoģiju. Kā šī izvēle sākusi nest negaidītus augļus, jo viņa novatorisko darbošanos pamanījusi kompānija Apple, video ar Srini mācību stundām gadu atradās tās mājaslapā. Lielisks orators, viņš pēc Latvijas pošas uz Norvēģiju, lasīs lekciju Apple izglītības pasākumā Oslo.

«Piedzimu nabadzīgā ģimenē, diemžēl tēvs bija alkoholiķis un narkomāns, mājās piedzīvoju vardarbību un pazemojumus. Toties mammai, kas nebija varējusi pabeigt skolu, jo viņas vecākiem tas nelikās nekas īpašs (nu jau pietiek, precies!), bija svarīgi, lai tāpat nenotiktu ar dēliem.» Mumbajas TED Talks Srini ir stāstījis, ka bērnībā viņa ģimene pārtika no mammas medmāsas ienākumiem – 20 rūpijām (nepilniem 30 eirocentiem) dienā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu