Iesaka mazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli • IR.lv

Iesaka mazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli

33
Andrejs Strokins, F64

Ārvalstu investori iesaka valsts ieņēmumus kompensēt ar lielāku nekustamā īpašuma nodokli

Konkurētspējas celšanai iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme Latvijā jāsamazina līdz 20%, to kompensējot ar īpašuma nodokļa likmi 2,5% apmērā. Šādu priekšlikumu tikšanās laikā ar Latvijas valdību izteikusi Ārvalstu investoru padome Latvijā, vēstī laikraksts "Dienas Bizness".

Patlaban darbaspēka nodokļi veido 82% no uzņēmumu kopējiem nodokļu maksājumiem, kas ne tikai kavē ekonomikas attīstību, bet arī veicina ēnu ekonomikas pieaugumu. Ārvalstu investoru padomes Latvijā Nodokļu darba grupas vadītāja, auditorkompānijas "PricewaterhouseCoopers" partnere Zlata Elksniņa-Zaščirinska uzskata, ka šo situāciju varētu mainīt, nodokļu slogu novirzot no IIN uz nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu, kas ir ne tikai daudz vieglāk administrējams, bet arī nes lielākus ienākumus neatkarīgi no ekonomiskās aktivitātes, jo maksātāji ir gan rezidenti un nerezidenti, gan juridiskās un fiziskās personas.

Speciāliste IIN mazināšanu dēvē par vienu no būtiskākajiem faktoriem, kas ļautu piesaistīt ārvalstu investīcijas Latvijai un palielināt vietējā darbaspēka konkurētspēju. Iedzīvotājiem tas nozīmētu izmaiņas gan darba samaksā, kas, visticamāk, pieaugtu, gan lielākā nekustamā īpašuma nodokļa maksājumā. Maznodrošināto aizsardzībai būtu jāpiedāvā elastīga nekustamā īpašuma nodokļa likmes atlaižu politika, norāda Elksniņa-Zaščirinska.

Pēc ārvalstu investoru domām, šāds solis būtu jāsper pēc iespējas ātrāk, taču reforma jāīsteno pakāpeniski. "Optimāli būtu, ja IIN likme tiktu samazināta par 2-3 procentpunktiem gadā," vērtē eksperte. Vienlaikus viņa iesaka īstenot stingrāku kontroli no Valsts ieņēmumu dienesta puses, lai apkarotu ēnu ekonomiku, kā arī ieviest speciālu atlaižu programmu lielajiem investoriem, lai mazinātu bezdarbu un veicinātu iekšzemes kopprodukta pieaugumu.

Lai arī no valdības puses neesot konkrētu solījumu par ārvalstu investoru priekšlikumu īstenošanu, tomēr nobeiguma fāzē ir Latvijas valsts lielo investoru piesaistes programmas izstrāde, vēstī laikraksts. Tā paredzēšot visu nepieciešamo valsts institūciju atbalstu, lai saīsinātu projekta īstenošanas laiku.

Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) preses sekretāre Līga Krapāne apstiprinājusi, ka šis ārvalstu investoru padomes priekšlikums atbilst valdības uzstādījumam samazināt nodokļu slogu darbaspēkam, vienlaikus palielinot nekustamā īpašuma nodokli. Patlaban gan neesot konkrētu aprēķinu vai datu, kad un kādā formā šīs idejas varētu tikt iedzīvinātas.

Komentāri (33)

mary75 02.06.2010. 10.52

Manuprāt, racionāls solis, bet, Latvijā neies cauri, jo pret to iestāsies lielu nekustāmu īpašnieki un spekulanti, kas arī sponsorē visiem zināmas partijas, atceros, kā TP sabotēja NĪN, daļēji kā dēļ arī dabūja griezt pensijas, par ko TP tagad visskaļāk bļauj.
Bet, kad šai valstī runās ne par progresīvo, bet, kaut proporcionālo ienākuma nodokli, patreiz mēs esam viena no nedaudzam valstīm ar regresīvo?

+11
0
Atbildēt

0

aivarstraidass 02.06.2010. 12.40

Beidzot cilvēki sākuši šādas lietas ierosināt! Mazāki nodokļi uz darbu (IIN) un lielāki nodokļi uz visādu resursu patērēšanu (PVN, akcīze, NĪ) – tas ir ļoti aktuāli, jo mudina cilvēkus strādāt un taupīt. Progresīvie IIN nodokļi nedos nekādu efektu kamēr liela daļa saņem minimālās algas plus aploksnes. Savukārt NĪ nekādā aploksnē nenoslēpsi.

Vēl viens pozitīvs efekts būtu – ārpusrīgas reģionu attīstība, kur NĪ ir lētāki un visāda cita racionālāka esošo resursu izmantošana. Latvijā ļoti neracionāli izmantojam dzīvojamās ēkas – kā citādi izskaidrot to, ka iedzīvotāju skaits samazinājies par pusmiljonu, bet NĪ cenas pieaugušas desmitkārtīgi. Rēzeknē un vecajos rajonu centros daudzdzīvokļu mājas ir pustukšas, savukārt Mārupē tiek būvētas arvien jaunas savrupmājas. Kaut kā jāmudina cilvēki un uzņēmēji ieguldīt arī reģionos, citādi mums būs Rīgai apkārt tukšums.

+4
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 02.06.2010. 10.18

Gudri cilvēki atbild uz jautājumiem: KO? KĀ? KAD?
Populisti atbild uz jautājumiem: KO? (KAD?)

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu