PB: ja nesamazinās pensijas, jāmazina citi valsts izdevumi • IR.lv

PB: ja nesamazinās pensijas, jāmazina citi valsts izdevumi

30
Jānis Saliņš, F64

Eksperti iesaka izglītības budžetu tālāk negriezt, atstāt vienādotu ģimenes pabalstu

Līdzšinējām reformām Latvijas izglītības sistēmā jau redzami izmērāmi rezultāti, un tālāks  izglītības budžeta samazinājums, ieskaitot skolotāju algas, nav vēlams, tā intervijā Ir.lv pauž Pasaules Bankas (PB) misijas vadošais ekonomists Eiropas un Centrālāzijas jautājumos Trumans Pakards (Truman Packard).

Misija piektdien noslēdz savu kārtējo vizīti Rīgā un gala ziņojumu par Latvijas nākamā gada budžeta līdzsvarošanu, strukturālo reformu turpināšanu izglītībā un veselības aprūpē iesniegs jūlijā.

Par ceturtdien medijos izskanējušo ziņu, ka PB rosina likvidēt sporta skolas, Pakards ir pārsteigts, tomēr uzsver, ka Latvijas uzstādīto fiskālo mērķu sasniegšanai budžeta mazināšanā ''nevar būt nevienas ''svētās govs''''. ''Vai kāds tiešām var iedomāties, ka šādos apstākļos var neizvērtēt kādas izdevumu daļas lietderību?'' retoriski vaicā PB eksperts.

Savukārt komentējot, vai pietiek ar Labklājības ministrijas rosināto pensiju sistēmas reformu – lielāku pensionēšanās vecumu, priekšlaicīgo pensiju izbeigšanu, dažu pabalstu pārcelšanu no sociālā uz pamatbudžetu – Pakards norāda, ka ar to nav gana. ''Pensiju reforma nav nošķirama no fiskālās stabilitātes, jo pensijas ir lielākais izmaksu postenis budžetā,'' vērtē PB pārstāvis, iesakot pensijas turpmāk indeksēt saskaņā ar ekonomisko attīstību – ja iekšzemes kopprodukts pieaug, tās var palielināt, ja ne – tās vismaz jāatstāj nemainīgas.

Savukārt ģimenes pabalstu jomā PB iesaka atteikties no diferencētām vecāku un ģimenes pabalstu kārtības, kas turklāt vairāk izdevīga nestrādājošiem vecākiem, bet maksāt visiem vienādu ģimenes pabalstu.

Visu interviju ar Pasaules Bankas ekspertu Trumanu Pakardu lasiet Ir.lv sadaļā Skats.

Komentāri (30)

Una Grinberga 28.05.2010. 14.21

Par ģimenes un vecāku pabalstu: gribu redzēt, cik daudz būs tādu normālu (šeit, izglītotu) vecāku, kas par 150Ls būs gatavi atteikties no labas algas, lai varētu izaudzināt 3 atvases? Pēc PB sanāk, ka tiks izaudzināta “kiborgu” paaudze, kura nebūs redzējusi ģimenes vērtības, jo vecāki ir aizņemti darbā, kā arī rezultātā labvēlīgās ģimenēs dzims mazāk bērnu, bet nelabvēlīgās/augsta riska ģimenēs tas varētu pat pieaugt, ja pabalsts būs fiksēts. Šāds ierosinājums ir absolūti noraidāms, jo tas ir pretrunā ar ilgstpējīgu un uz labklājību vērstu valsts attīstību.

+4
-1
Atbildēt

11

    daina_tabuna > Una Grinberga 28.05.2010. 15.38

    Nodokļus no nodokļiem tiešām nemaksā- labi, ka vismaz to saproti, bet pabalstus un pensijas maksā no iekasētā sociālā nodokļa (kā jau iepriekš minēju). UIN un ieņēmumi no auto nodokļa nav paredzēti sociālajam budžetam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Una Grinberga 28.05.2010. 15.26

    Kurus maksā no sociālā nodokļa… Vispirms iepazīsti LR nodokļu sistēmu un tad atgriezies, lai varam diskutēt vienādā līmenī.
    _______________________
    No sociālā nodokļa nemaksā nekādus nodokļus. Izliekoties gudrāks par Zālamanu /TP metode:)/, ceri otru nostādīt muļķa lomā? Atgādināšu, ka vakar mēs runājām par jauno auto nodokli un UIN.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > Una Grinberga 28.05.2010. 15.17

    Kurus maksā no sociālā nodokļa… Vispirms iepazīsti LR nodokļu sistēmu un tad atgriezies, lai varam diskutēt vienādā līmenī. Pie viena- painteresējies par to, kas šajā jomā ir citur pasaulē. Citādi man paliek grūti aizrādīt uz Tavām aplamībām.

    Bet visticamāk, ka šo padomu neņemsi vērā, jo kā jau latviešiem ierasts- ir tikai Tavs un vēl tas tur- nepareizais viedoklis, bet citādi nemēdz būt :-)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > Una Grinberga 28.05.2010. 20.44

    Cik gadus šobrīd Latvijā maksā māmiņ/papiņalgas? Kādus divus, trīs, varbūt drusku vairāk. Cik pozitīvi tas ir ietekmējis dzimstību un bērnu stāvokli Latvijā? Vai pirms tam nedzima bērni un auga kiborgi? Nē taču. Luksuspabalsti var būt valstī ar stabilu finansu situāciju. Protams, jautājums ir atklāts – kurš vainojams pie tik dziļas krīzes Latvijā. Un atbilde visiem zināma – paši.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Una Grinberga 28.05.2010. 17.02

    Nezinu gan, normāli, pēc manām domām, ir tā – nespēj bērnu uzturēt – neražo.
    Un nekur nav pierādīts, ka lielie pabalsti ļoti sekmē dzimstību, un, ja sekmē, tad taisni nelabvēlīgās ģimenēs, vismaz, ES un ASV izskatās, notiek taisni tā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Una Grinberga 28.05.2010. 14.46

    Tev taisnība, nodokļi nav jāmaksā /par tavu attieksmi pret UIN un auto nodokli/, bet pensijas un pabalsti valstij jāmaksā:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 28.05.2010. 21.04

    Māmiņalgas tiešām maksā pāris gadus un, ar to, ka dzimstība ir pieaugusi, nepietiek, jo bija arī citi faktori, kas pozitīvi uz to atsaucās:
    1) materiālā stāvokļa uzlabošanās
    2) nākotne rozā krāsās,
    u.c.
    …bet esošais fakts ir ļoti skarbs – ģimenes veido bērnu buma paaudze (80.gadi), bet dzimušo bērnu skaits samazinās. Tātad finansiālā nodrošinātība ir ļoti svarīgs faktors!

    Absolūti neuzskatu, ka māmiņu algas ir kaut kāds luksuss, jo cilvēki ir ieguldījuši lielus resursus, lai sasniegtu tādu dzīves līmeni, kā arī attiecīgi vairāk ir maksājuši nodokļus! Sanāk kaut kā nejēdzīgi – maksā vairāk, bet saņem tik pat, cik tie, kas nestrādā

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 28.05.2010. 21.11

    Ja runājam par to, kā pirms tam auga bērni:
    1) Padomju laikos varēja arī nestrādāt, jo talonus jau deva tāpat! Piemēram, mana mamma, papildus dažādiem pagaidu darbiem, ko varēja veikt mājās, audzināja mani līdz skolas vecumam.Par ko es esmu ļoti pateicīgs, jo saņēmu uzmanību un smagu darbu, lai mani intelektuāli attīstītu;
    2) Kiborgu paaudze jau aug: cik daudzi bērni ir atstāti bez vecāku uzmanības, jo vecāki ir devušies peļņā uz ārzemēm? tie ir bērni bez nākotnes – nepabeigta skola, nespēja atrast normālu darbu, jaunas nabagu paaudzes atražošana… Vai tāda ir Latvijas nākotne?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > Una Grinberga 28.05.2010. 14.37

    Ja mēs pieejam ar domu, ka “vienmēr un visur pasaulē ir tā un tā”, tad mums pensiju maksāšana no valsts kabatas vispār jāatceļ, jo lielakajā daļā pasaules valstu cilvēki strādā kamēr spēj, bet pēc tam viņiem ir jātērē savi iekrājumi (if any) vai viņus uztur bērni.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 28.05.2010. 14.33

    Šeit jau nav runa par to, ka kāds 18 gadus sēdēs mājās un audzinās bērnu, bet gan par to, ka normāla māmiņa pirmo gadu velta tikai bērnam nevis kaut kam citam.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Una Grinberga 28.05.2010. 14.27

    Vienmēr un visur pasaulē vecāki savus bērnus audzinājuši par savu naudu, izņēmums ASV krāsainie iedzīvotāji, kuriem bērnu ražošana ir iztikas avots.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

maziks 28.05.2010. 15.02

ar steigu jaalikvide tie birokraatu uuķi ,paskatiet kaads valsts budžets bija pirms treknajiem gadiem 90tajos , uzreiz buus redzams par cik miljoniem budžets kaapinaats deļ zagļu koaliiķiju sastuteešanai , teju dubultots …. tagad pensionaarus nolikvideet laikam vieglaak nekaa tos Riigas kantorus , nezin ko tur tagad dara ja ekonomika nopliisusi , tad plus veel eenu ekonomika , to ar atstaas lai seež valstij uz kakla??? daudzas ģimenes jau tagad dziiviibu velk uz pensionaaru reeķina …

+3
0
Atbildēt

1

    dro > maziks 28.05.2010. 15.08

    Piekrītu. Ēnu ekonomika ir vislielākā pūķa galva, jautājums tikai, kurš to nocirtīs?:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

www.vecamate.lv 28.05.2010. 22.39

Nodokļu politika būtu koriģējama, bet pa lielam ir pat ciešama.Ķeza tāda, ka ēnu ekonomika plaukst caur caur korumpētas valsts politkas/pārvaldes dēļ, kad izropļotas konkurences dēļ,lai saglabātu savu biznesu pelēkajā spiesti līst arī tie kas to negribētu darīt.Un attiecīgi valsts kasē vēji svilpo.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu