Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5

Nedēļas notikumi pasaulē

Jautājumus, vai ir atcelta miljardiem gadu evolūcija, vai arī cilvēki darīs Dieva darbu, izraisīja sensacionālais paziņojums, ka zinātniekiem izdevies radīt mākslīgu dzīvu organismu. Taču patiesībā ASV pētnieku grupai doktora Kreiga Ventera vadībā izdevies nevis radīt dzīvību vai jaunu dzīvības formu, bet gan izveidot šūnu ar sintezētu dabisko genomu. Žurnālā Science zinātnieki publicējuši atskaiti par eksperimentu, kura rezultātā izdevies sintezēt baktērijas Mycoplasma mycoides genomu un pārstādīt to citam baktēriju veidam, tā iegūstot «sintētisko šūnu», kuru vada tikai šis genoms. Tam dots vārds Sintija. Zinātnieki uzskata, ka  nu varēs pabarot pasauli, radīt vakcīnas un biodegvielu. Taču paziņojums izraisījis satraukumu ASV un citur, ka šis atklājums var nest draudus pasaulei, un prasības aizliegt šādas darbības. 

Starptautiska izmeklēšanas komanda secinājusi, ka 26.martā Dzeltenajā jūrā Dienvidkorejas karakuģi nogremdēja torpēda, kas izšauta no Ziemelķorejas zemūdenes. Sprādziens, kurā bojā gāja 46 jūrnieki, bija izraisījis visdažādākos minējumus par tā cēloņiem. Izmeklētāji atraduši pierādījumus, ka tā ir bijusi ziemeļkorejiešu torpēda. Phenjana nekavējoties kategoriski noraidīja savu saistību ar notikušo un piedraudēja ar «visaptverošu karu», ja pret to tiks vērstas soda sankcijas. ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns pavēstīja, ka izmeklēšanas rezultāti ir ļoti satraucoši. Nosodījumu Ziemeļkorejai pauduši ASV, Lielbritānijas, Japānas un citu valstu līderi. Arī Latvija nosodījusi uzbrukumu Dienvidkorejas karakuģim. 

Krievija aicina Poliju piedalīties Baltijas atomelektrostacijas būvē Kaļiņingradas apgabalā un sadarboties arī elektroenerģijas eksportēšanā. Piedāvājumi esot izteikti visām Kaļiņingradas apgabala kaimiņvalstīm. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, februārī Helsinkos tiekoties ar Krievijas valdības vadītāju Vladimiru Putinu, noraidīja viņa piedāvājumu iesaistīties Baltijas AES būvē un uzsvēra, ka Lietuva cels savu – Visaginas kodolspēkstaciju. Savukārt Polija pagājušā gada nogalē apliecināja Lietuvai, ka uzskata par prioritāru gan abu valstu energosistēmu savienojuma būvi, gan dalību jaunās Visaginas AES celtniecībā – projektos, kuri palielinātu visa reģiona enerģētisko drošību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu