''Latvijas fakti'': populārākās SC, ''Vienotība'' un ZZS • IR.lv

''Latvijas fakti'': populārākās SC, ''Vienotība'' un ZZS

96

Sociologs pieļauj iekļūšanu Saeimā arī apvienotam TP un LPP/LC sarakstam

Trīs populārākās partijas ''Saskaņas centrs'', ''Vienotība'', Zaļo un zemnieku savienība arī būtu tās, kuras noteikti iekļūtu Saeimā, ja jau rīt notiktu parlamenta vēlēšanas, rāda ''Latvijas faktu'' pilsoņu aptauja maijā. Pēc paziņojumiem par kopīgu startu vēlēšanās varētu summēt Tautas partijas un LPP/''Latvijas ceļa'' apvienības reitingus, un tie liecina, ka arī šim sarakstam var izdoties pārvarēt 5% barjeru, Ir.lv atzina sociologs Aigars Freimanis.

''Saskaņas centra'' popularitātes kāpums maijā līdz 18,1% par teju 2% kopš aprīļa saistīts ar 9.maija svinībām, kas radījis ''konsolidējošu, mobilizējošu'' efektu, vērtē Freimanis. Līdzīgs fenomens bijis vērojams arī pērn pirms pašvaldību vēlēšanām.

''Vienotība'' maijā saņēmusi tādu pašu 17% vēlētāju atbalstu kā aprīlī. Savukārt Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) maijā atbalstījuši 9,5% balsstiesīgo jeb par 2% vairāk nekā aprīlī. Freimanis teic, ka šis kāpums ir grūti izskaidrojams, jo līdzīgas svārstības gan uz vienu, gan otru pusi ZZS piemeklējot visu priekšvēlēšanu periodu šķietami bez redzama iemesla.

Lai arī LPP/''Latvijas ceļa'' un Tautas partijas reitingi – attiecīgi 3,2% un 2% vēlētāju atbalsts – joprojām noteikti atsevišķi, sociologs Ir.lv atzina, ka pēc visiem publiskajiem paziņojumiem par kopīgu startu 10.Saeimas vēlēšanās un kustības ''Par labu Latviju'' līdzdalību apvienotajā sarakstā tos varētu summēt.

''Nelielais elektorāts šīm partijām saglabājas daudzu mēnešu garumā, tātad uzskatāms par lojālu,'' vērtē Freimanis, ''apvienotajam sarakstam var izdoties kopā pārvarēt 5% barjeru.'' Eksperts gan norāda, ka precīzāk šo iespēju varēs vērtēt tad, kad būs sākušās partiju priekšvēlēšanu kampaņas un pilsoņiem tapis skaidrāks katra saraksta piedāvājums.

Neizlēmuši par savu partiju maijā bija 22,3% balsstiesīgo, pēc Freimaņa teiktā, ''tradicionāls skaits''. Visticamāk, tie ir vēlētāji, kam prātā ''īsais'' potenciālo atbalstāmo saraksts – divas, trīs partijas, starp kurām izvēli var izdarīt arī pēdējā brīdī, saka sociologs.

Sarūk to pilsoņu skaits, kas nevēlas piedalīties vēlēšanās – maijā tādi bija 15% vēlētāju, salīdzinot ar 17,1% aprīlī un 17,6% martā.

''Latvijas faktu'' aptaujā no 14. līdz 23.maijam iesaistīti 1002 Latvijas pilsoņi.

Komentāri (96)

photocom 25.05.2010. 16.57

Vienotībai jāgatavo skaitītāju komandas katrā iecirknī
kauja būs ne pa jokam ..

+17
0
Atbildēt

5

    murnieks112233 > photocom 26.05.2010. 00.32

    Balso un skaiti kā gribi, Cimdars saskaitīs kā vajaga…muļķu, zagļu, parazītu, korumpantu un bandītu valsts rullē uz defoltu…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    photocom > photocom 25.05.2010. 17.24

    Galvenais domāt klātbūtne – pārējais detaļas..

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > photocom 25.05.2010. 17.22

    Vai esi gājis par novērotāju? Tāpat visu nepārskaitīsi. Galvenā uzmanība – bilancei. Tad, ja rodas šaubas,var šo to pārskaitīt.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Toms Mincāns > photocom 25.05.2010. 21.13

    Neesmu bijis novērotājs “jaunajā valstī”. Vecajā gan biju TF vēlēšanu koordinācijas komisijā (arī dežūrās iecirkņos) – tiesa gan – Centra (Ķirova raj.).
    Guļamrajonos kolēģiem iespējams gāja grūtāk. Bet īpaši viegli negāja arī šeit.
    Toties bija reāls nopietns darbs. Un daudz.
    Ja varēja toreiz ar tiem nožēlojamiem resursiem, tad neredzu īpašu iemeslu, lai to nevarētu atkārtot.
    Kaut vai pgājušā gada pašvaldību vēlēšanas vajag paanalizēt. Dati tak mūsdienās ir publiski. Pat diezgan virspusēja analīze pa iecirkņiem man to vēlēšanu dienā radīja aizdomas par dažiem iecirkņiem.
    Ja tajos laikos TF varēja “izrakstīt” kampaņu ekspertus-konsultantus no aizdīķa, tad šoreiz varbūt vajag no austrumu demokrātiem – pēc tā ko esmu krievu pēdējo vēlēšanu sakarā lasījis par brutālajām flasifikācijas metodēm, un cik viņu novērotāji paši esot bijuši nesagatavoti.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Toms Mincāns > photocom 25.05.2010. 21.14

    Šķiet, ka mūsmāju “matemātiķi” nekautrēsies ne no kādiem līdzekļiem, tāpēc jāapzina kaimiņu piedzīvotās problēmas, un attiecīgi jāgatavojas.
    Nebūs šoreiz pa jokam, ticiet man! Ar “iekšām” jūtu. Un iekšas mani reti 50+ gados pievīlušas.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

madararaa 25.05.2010. 21.03

Vēlēšanām tuvojoties, varam novērot divas prāta kaites:
1) Politekonomiska amnēzija un iracionālisms: nešaubos ne mirkli, ka Stendzenieka smadzeņu skalošana tekošā demagoģijas ūdenī saskalos abiem ašiem vajadzīgos punktus. Par spīti visam iepriekšējos gados sastrādātajam. Jo jādomā tak pozitīvi.
2) Apolitiska apātija: ļoti daudz sastopu sagurušus, apolitiskus “vīlušos cilvēkus”, kas jau tagad zina, ka uz vēlēšanām neies, muļķīgā kārtā domājot, ka tādējādi kaut ko baigi pauž (šajā sakarā var palasīt manu senāku bloga ierakstu: http://www.diena.lv/lat/tautas_balss/blog/pavils-jurjans/nepakas-demokratiju-ej-velet.

Jebkura sakarīgi domājoša indivīda valstisks pienākums būtu darīt visu, kas ir viņa spēkos, lai novērstu šo abu prāta slimību izplatīšanos. Vai to vispār var mazināt, to man kā nemediķim grūti spriest, katrā ziņā man ļoti grūti saprast patreizējā AŠ2 balsotāja intelektuālo profilu.

+16
0
Atbildēt

6

    lailabidzane > madararaa 25.05.2010. 22.50

    .
    Visai saprātīgi spriedumi, Jurjāna k-gs!
    Gan par tām prāta kaitēm, gan par to attiecīgo, grūti nosakāmo, intelektuālo profilu. Prātīgi un patiesi.
    Tikai, ak, ak, tāds filtrēts prātīgums, un selektīva patiesība. Bet tā jau tas mēdz būt, ja sakarīgu domāšanu saista ar pienākumu darīt visu. Visu nekad nevar izdarīt sakarīgi. Tāpēc, ka nevar visu. Un tad, joprojām sakarīgi domājošie, realitāti aizstāj ar modeli. Stipri, stipri vienkāršotu modeli – vieniem piedēvē visu slikto, bet otriem tikai labo. Un tas ir tik saprotami. Tā ir vienkāršāk. Un iedarbīgāk. Atšķirība ir tikai tā, ka Stendzenieks to dara kvalitatīvāk. Kvalitatīvāk kā Jurjāns.
    Var jau arī saprast, ka tam otrajam par to ir skrobe. Var saprast.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > madararaa 25.05.2010. 23.22

    .
    Nav gan dzirdēts par mušas svara un smagsvaru dueļiem. Bet ar ‘du’ te gan ir darīšana. ;)
    Ar dubultstandartu.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > madararaa 26.05.2010. 03.16

    Stendzenieks = Weapon of Mass Deception – baigi labais!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > madararaa 25.05.2010. 22.34

    Precīza diagnoze. Ķeza, manuprāt, ka vidējais vēlētajs jau kopš padomijas laikiem jūtas atsevišķs no varas esošs.Ko nu es, kā biedri/kungi lems tā arī būs.Viņi tur savu, es te savā dārziņā rušinos.Lūk jums arī nezinīšu %, kas ieskalojas Stendžas tipa kastroļos- eh,ies ka nobalsos par šito..Tik smuki pateica TV kastē:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    madararaa > madararaa 25.05.2010. 23.08

    Protams. Jo te taču ir runa par epohālo Stendzenieka un Jurjāna divkauju, vane ;)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > madararaa 25.05.2010. 23.15

    ndzenieks to dara kvalitatīvā….”

    Nuka.

    standzinieks jau ir mūsu pašmāju galvenais WMD(Weapon of Mass Deception).

    ja eksportētu varētu sildīt ekonomiku.
    Mošk Lukašenka nopirks.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 25.05.2010. 16.28

Patiesībā, es brīnos par ZZS un viņu elekorātu! ZZS pilnīgi destruktīvi ir sākusi darboties valdībā un saeimā! Tā oligarhu amatu dalīšana un atkal Staķes ielikšana ministres amatā, nu neko labu neliecina par ZZS!

+12
-1
Atbildēt

8

    Kristaps O. > austrisv 26.05.2010. 02.31

    lūdzu, ieliekat kāds linku uz jauno Vienotības reklāmu! To, kas šovakar esot teļļukā, neredzēju. Baigi gribu redzēt, youtube nav

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > austrisv 26.05.2010. 02.34

    Nemāku, bet nesatraucies – nekā laba tur nav. Paspēsi vēl sabēdāties, kad ieraudzīsi.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > austrisv 26.05.2010. 03.01

    hmm, Betij, man pilnīgi stress rodas, dzirdot tā runājam tik gudru meiteni kā Tevi. Jocīgi, šitas man it nemaz nepatīk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > austrisv 26.05.2010. 03.07

    Man arī nemaz nepatīk. Nesaprotu, ko ar to reklāmu mēģina uzrunāt, kādai auditorijai tas domāts? Vai tādus, ko uzrunāja “Vremja” un “Novosti dņa” estētika? Tiem ir citi favorīti. Šausmīgi pēc naftalīna tas viss ož. Tu gan nevari zināt, kas ir naftalīns:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristaps O. > austrisv 26.05.2010. 03.23

    o, Betij, man skaidra naftalīna metaforiskā:) nozīme. Izklausās slikti. Bet tur taču nez kādi monstrozie spečuki taisot??? P.S.Betij, vai Citadiena aizklapēta pavisam, vai tikai man gļuks, ka neiet?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > austrisv 25.05.2010. 21.22

    Brīnumu tur nav.Pelēka, amorfa politika bez lielām ekspresijām atbilst latvju priekšstatam par stabilitāti.Nu un izdarīgais Ventspils ķipars.. bruģi taču katrs var ievērtēt- ir! :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > austrisv 25.05.2010. 16.34

    es brīnos par ZZS un viņu elekorātu! ”

    Apbrīnas vērts jau arī kantoris Latvijas fakti/Maskavas kakti.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > austrisv 25.05.2010. 19.52

    Par šo es jau esmu pārstājis brīnīties. Acīmredzot, cilvēkiem tīri labi patīk tāda tipa politiķi kā Lembergs – ar azdomīgu reputāciju, laupītājs, kurš atmet kādu kripatu arī citiem (sakārto Ventspili), un arī runā kā traktorists tā lai lauku cilvēks saprot. Tā arī tā Saeima tiek ievēlēta.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu