Debespušu izvēle • IR.lv

Debespušu izvēle

7
Pauls Raudseps

Skats no zemākā punkta: «Šīs nav beigas. Šis pat nav beigu sākums. Iespējams, ka tās ir sākuma beigas»

Uzgāzējām kalnā, pēc tam vēl straujāk noripojām ielejā. Tagad daudzas pazīmes liecina, ka esam jau pabraukuši garām ekonomiskās ainavas izdaudzinātajam «Zemākajam Punktam». 2010.gada pirmajā ceturksnī Latvijas iekšzemes kopprodukts pirmo reizi divu gadu laikā pieauga, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni. Izaugsme bija neliela – 0,3%, tomēr tā bija izaugsme, nevis devītais kritums pēc kārtas. Aprīlī reģistrētais bezdarbs nedaudz samazinājās – no 17,3% līdz 16,7%, un valsts budžeta ieņēmumi par 13,6% pārsniedza plānotos. 

Taču lejupslīdes beigas nenozīmē visu ekonomisko problēmu pārvarēšanu. Kā teica Lielbritānijas premjers Vinstons Čērčils brīdī, kad sabiedrotie beidzot sāka piedzīvot pirmās veiksmes karā: «Šīs nav beigas. Šis pat nav beigu sākums. Iespējams, ka tās ir sākuma beigas.» 

Lasot šādu citātu, nāktos ar pateicību konstatēt, ka vismaz mums te nav kara, tomēr mūsdienu ekonomiskā krīze, tāpāt kā karš, ir būtiska valstu un sabiedrību pārbaude, kurā top redzams, cik tās ir sīkstas un spēcīgas un vai tās spēj izlauzties cauri grūtībām, lai atrastu jaunus attīstības ceļus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu