Ģimeņu dienā piedzimst ziemeļbriedēns • IR.lv

Ģimeņu dienā piedzimst ziemeļbriedēns

29
Rīgas Zooloģiskais dārzs

Vēl divi ziemeļbriežu mazuļi Rīgas zoodārzā pasaulē nākuši dienu iepriekš

Jau trešo gadu Rīgas Zooloģiskā dārza ziemeļbriežiem telēni dzimst tieši tradicionālo Dzīvnieku ģimeņu dienu svinību laikā, ziņo zoodārza informācijas dienests. Arī šogad divi mazuļi atskrējuši 14.maijā un viens – tieši sestdien, 15.maijā, Dzīvnieku ģimeņu dienā.

Aizpagājušajā gadā, kad Dzīvnieku ģimeņu diena svinēta 16.maijā, ziemeļbriežu aplokā neveikli steberēt sāka divi ņipri mazuļi – briedeņu Kajas un Ranua bērni. Arī pērn Kaja 16.maija rītā kopējus sagaidīja ar jaundzimušo pie sāniem.

Šogad Dzīvnieku ģimeņu svētki rit šajā nedēļas nogalē. 15. un 16.maijā. 14.maija rītā atskrējis pirmais ziemeļbriedēns mātei Linai, un pēcpusdienā – ņiprs telēns ziemeļbriedenei Ranua.

Savukārt ziemeļbriedenes Kajas mazulis pasaulē nāca sestdien, tieši Dzīvnieku ģimeņu dienā, ap pulksten 14, klātesot krietnam pulciņam apmeklētāju, kas, lietum sākoties, bija gatavi lēkt pāri žogam un ziedot kreklu, lai glābtu jaundzimušo telēnu no dušas… Lietus gan bijis īslaicīgs un tikai palīdzējis mātei mazo attīrīt no gļotām. Turklāt tundrā neviens neskraida briežiem pakaļ ar lietussargu, mierina dzīvnieku pazinēji.

Mazie ziemeļbriedēni kājās slienas jau pāris stundu vecumā un pēc dienas droši seko mātei. Daba lieliski ”sakārtojusi” ziemeļbriežu ”ģimenes plānošanu”, lai visām bara mātēm mazie nāktu pasaulē vienlaikus un jau pēc pāris dienām viss bars ar mazuļiem varētu atkal doties ceļā labāku ganību meklējumos.

Ziemeļbrieži Rīgas Zooloģiskajā dārzā bijuši jau kopš tā dibināšanas. Retāko ziemeļbriežu pasugu – meža ziemeļbriežus – zoodārzs saņēma 2005.gadā, kad tika uzsākta vairošanas grupas veidošana. Šobrīd zoodārzā mīt tēviņš Lācis ar trim mātītēm un pērno jaunuli.

Meža ziemeļbrieži ir viena no retākajām ziemeļbriežu pasugām, kas savvaļā mīt tundrā un skrajos, purvainos skujkoku mežos Somijas austrumu daļā. Eiropas zooloģiskajos dārzos tiem izveidota ciltsgrāmata (ESB –European Studbook), kurā piedalās arī Rīgas Zoodārzs.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu