Eiro balstīs ar 750 miljardu fondu • IR.lv

Eiro balstīs ar 750 miljardu fondu

25
Jānis Saliņš, F64

ES ministru vienošanos atbalsta SVF un centrālās bankas; komisārs rosina stingrāku budžeta kontroli

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu finanšu ministri pirmdien prezentēja 750 miljardu eiro (527,1 miljarda latu) vērtu stabilizācijas mehānismu eiro aizsardzībai, kuru atbalsta Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un vairāku valstu centrālās bankas, vēstī aģentūras AFP-LETA. Vienlaikus ES ekonomikas un monetāro lietu komisārs Olli Rēns mudina ciešāk uzraudzīt bloka dalībvalstu budžeta politiku.

Pēc 11 stundu gara pārrunu maratona ES finanšu ministri vienojās, ka 440 miljardus eiro (309,23 miljardus latu) fondam piešķirs eirozonas valstis, bet 60 miljardus eiro (42,16 miljardus latu) nodrošinās Eiropas Komisija (EK). Savukārt SVF atvēlēs vēl 220 miljardus eiro (154,6 miljardus latu).

Šis fonds pierāda, ka "mēs aizsargāsim eiro, lai arī ko tas prasītu", norādīja Rēns. Savukārt intervijā Somijas biznesa laikrakstam "Kauppalehti" viņš sacīja, ka galvenais būtu veikt valstu budžeta iepriekšēju uzraudzību, lai nodrošinātu korektīvu pasākumu īstenošanu problēmu novēršanai. Iepriekšēja uzraudzība nenozīmētu pilnīgu ES dalībvalstu finanšu pārskatīšanu, taču EK izvērtētu valstu budžetus un sniegtu nepieciešamās rekomendācijas.

"Labāk ir izveidot ugunsdzēsēju komandu pirms ugunsgrēka," Rēns sacīja, "ja tas netiks īstenots, tad mēs nekad neizveidosim eirozonu tik funkcionālu, kādai tai vajadzētu būt." Pēc komisāra sacītā, lielāku uzmanību vajadzētu pievērst parādsaistībām, un valstis, kuru parādsaistības pārsniedz 60% no iekšzemes kopprodukta, vajadzētu ciešāk uzraudzīt.

Eiropas Centrālā banka (ECB) pirmdien paziņoja, ka "īstenos intervenci eirozonas valsts un privāto parādu vērtspapīru tirgos". Ārkārtas apstākļu dēļ ECB kopīgi ar Lielbritānijas, Kanādas, Šveices un ASV Centrālajām bankām īstenos pasākumus, lai nodrošinātu dolāru pietiekamību Eiropas tirgos.

Komentāri (25)

mary75 10.05.2010. 15.21

Pareizi jau ir, jo piem. Grieķija Vācijas bankām vien esot parādā 32miļjardus, un, ja tā bruks, paraus līdzi arī Vāciju, tāpat ir Portugāli utt.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu