Zatlers: bija vērts braukt uz Maskavu • IR.lv

Zatlers: bija vērts braukt uz Maskavu

36
Valsts prezidenta kanceleja

Maskavā svētdienas rītā norisinājās Uzvaras dienas parāde, pirmo reizi tajā piedalījās arī NATO valstu karavīri

Krievijas galvaspilsētā Maskavā Uzvaras dienas parādi, kas ir viens no nacistiskās Vācijas sakāves 65.gadadienas svinību pasākumiem, vēroja vairāk nekā 20 valstu vadītāju, tai skaitā Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, daudzu pēcpadomju valstu prezidenti, Vācijas kanclere Angela Merkele un Ķīnas prezidents Hu Dziņtao, ziņo BNS/AFP.

Maskavā Zatleram bija arī neformāla saruna ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu, informē Valsts prezidenta kanceleja. „Es sagaidīju un saņēmu labu novērtējumu gan no prezidenta Medvedeva, gan no Ārlietu ministrijas pārstāvjiem, gan no vienkāršiem kara veterāniem. Tas bija veids, kā tuvināt cilvēkus un tas ir izdevies. Tas bija veids, kā tuvināt, uzlabot Latvijas un Krievijas attiecības, un tas ir izdevies,” sacīja Zatlers, atbildot uz Latvijas žurnālistu jautājumiem vizītes izskaņā.

Zatlers arī atklāja, ka viņa oficiālā vizīte Maskavā notiks septembrī, un ilgi nebūšot jāgaida, kad Rīgā ieradīsies Medvedevs vai Krievijas premjers Vladimirs Putins.

"Pirms 65 gadiem tika sakauts nacisms un apturēts aparāts, kas iznīcināja tautas. Bija asinis un asaras. Bija tikai viena iespēja – uzvarēt vai kļūt par vergiem. Karš padarīja mūs par stipru tautu. Mēs izcīnījām ne tikai militāru, bet arī morālu uzvaru," savā uzrunā Sarkanajā laukumā pauda Medvedevs, vēsta LETA-AFP/RIA-NOVOSTI.

Parādē līdz ar 10,5 tūkstošiem Krievijas karavīru un astoņu citu NVS valstu karavīriem pirmoreiz piedalījās arī karavīri no četrām NATO dalībvalstīm – ASV, Francijas, Lielbritānijas un Polijas, kuras ir bijušās antihitleriskās koalīcijas dalībnieces.

No Baltijas valstu prezidentiem Uzvaras dienas svinībās piedalījās Zatlers un Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, bet ne Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. 2005.gadā Uzvaras dienas svinībās Krievijas galvaspilsētā piedalījās tikai toreizējā Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, jo gan toreizējais Igaunijas prezidents Arnolds Rītels, gan toreizējais Lietuvas prezidents Valds Adamkus noraidīja Maskavas ielūgumu.

Komentāri (36)

daina_tabuna 09.05.2010. 12.47

“…Pirms 65 gadiem tika sakauts nacisms un apturēts aparāts, kas iznīcināja tautas…”

Kā tajā anekdotē- tad sanāca kopā visi labie un nogalināja visus sliktos. Vai mums būtu jāpriecājas, ka viens aparāts apturēja otru aparātu un turpināja lepnā vientulībā iznīcināt tautas? Var jau būt, ka labāk, ja ir tikai viens tāds aparāts. Tikai paliek atklāts jautājums- varbūt tas iznīcinātais tomēr bija mazliet humānāks?

+12
-2
Atbildēt

7

    inta_ll > daina_tabuna 09.05.2010. 13.03

    Par “humānāku” to diez vai var nosaukt, kā vispār režīmu, kura galvenā ideoloģija ir savas nācijas pārākums pār citām, var uzskatīt par “humānu”?! Komunisms bija briesmīgs un galvenokārt ekonomiski neefektīvs totalitārs režīms, bet vismaz viņā valsts ienaidnieki netika dalīti pēc nacionālās piederības (varbūt tikai izņemot Staļina personiskās antipātijas).

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > daina_tabuna 09.05.2010. 16.49

    Kollēga, nav viss tik viennozīmīgi kā rakstīts grāmatās. Kādreiz runāju ar 2 vecām tantēm, kuras tikko bija atgriezušās no Sibīrijas. Vaicāju, kuri laiki viņām likušies vislabākie /droši vien Ulmaņkārļa/. Nē, labākie laiki esot bijuši pie cara. Ja nauda aptrūkusies, varēja droši doties pie barona, tas nekad neesot atteicis.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    inta_ll > daina_tabuna 09.05.2010. 13.18

    Varbūt, bet varbūt atgrieztos vācu muižnieku laiki, ko visi tagad jau sen ir aizmirsuši, bet pirmās Latvijas laikā tas nemaz nebija tik tāls un aizmirsts, un tad jau mums atkal vajadzētu strādāt die Herrenrasse labā. :)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Van Excel's > daina_tabuna 10.05.2010. 00.19

    Ienaidnieki tikai dalīti pēc nacionālās piederības! Latvieši šajā izsnīcināmo tautu sarakstā 1937.gadā ir nr.4. Kā pirmie bija vācieši, poļi un rumāņi.

    “Latviešu operācijas” ietvaros tika arestēti 20,3 tūksoši, nošauti 16,6 tūkstoši, ieskaitot arī visus Maskavas latviešu teātra “Skatuve” darbiniekus, arī mēmā kino zvaigzni Mariju Leiko, kas vispār tajā nolādētajā Maskavā bija ne pa tēmu iemaldījusies.

    Un šāvēja bija tā pati vara, kuras uzvaras Zatlerpāris tagad Maskavā ar šampi Kremļa bufetē labi apmazgājis un Mielavs par 30 sudraba grašiem daiļi jo daiļi apdziedājis.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 09.05.2010. 13.29

    Tā jau ir intelektuālas dabas problēma, jo Herrenrasse, atšķirībā no ģeržimordarasse, saprot, ka neēdis un morāli apspiests vergs ir mazāk produktīvs.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > daina_tabuna 09.05.2010. 16.53

    Manuprāt ir amorāli spriest, pie kura režīma dzīve būtu “saldāka”. Diez vai kāds ebrejs kaut ko šausmīgāku varētu iedomāties par Lielvāciju. Latviešiem droši vien vismaz sliktāk nebūtu bijis. Nacistu režīms nebija tik visaptverošs, Hitlers galu galā būtu novākts un režīms būtu transformējies tāpat kā padomija.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 09.05.2010. 13.11

    Ebreji, čečeni, tatāri un citi par šo “netika dalīti pēc nacionālās piederības” varētu daudz ko pastāstīt…

    Redzi, ja izdzer litru vīna, tad tas organismam nodara mazāk posta, kā litrs šnabja. Līdz ar to var teikt, ka vīns ir mazāk kaitīgs. Jā, fašisms, nav nekāda Disnejlenda, bet salīdzinot ar komunismu, tas tomēr ir radījis mazāk upuru. Mums nekad nebūs iespēja izdzīvot divas vēstures, bet man tomēr ir aizdomas, ka latviešiem kā tautai būtu klājies labāk, ja 2. pasaules karā būtu uzvarējusi otra puse.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

ilmisimo 10.05.2010. 07.11

Es sagaidīju un saņēmu labu novērtējumu gan no prezidenta Medvedeva, gan no Ārlietu ministrijas pārstāvjiem, gan no vienkāršiem kara veterāniem.”

Načalstvo nas ocenilo.Rady starastja!

Tad tās išaka ausis beidzot izsniedza?

+5
0
Atbildēt

0

ilmisimo 10.05.2010. 08.07

Zatlers paliek Zatlers”
lai paliek.
Ja “pēc šim frāzēm”
(„Es sagaidīju un saņēmu labu novērtējumu gan no prezidenta Medvedeva, gan no Ārlietu ministrijas pārstāvjiem, gan no vienkāršiem kara veterāniem…”)
Zatlers paliek prezidents
tad
sprāguša ēzeļa ausis esam godam nopelnījuši mēs visi.
Katrs viens.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu