Policistiem Rīgā problēmas ar latviešu valodu • IR.lv

Policistiem Rīgā problēmas ar latviešu valodu

6

219 policisti un 15 vadoši policijas darbinieki nezina latviešu valodu atbilstoši prasībām, pārbaudē secinājis Valsts valodas centrs, pirmdien ziņo Diena.

“Aptuveni no 7000 policistu 219 ar neatbilstošām zināšanām – tas ir ticams skaitlis,” pārbaudē secināto laikrakstam komentējusi iekšlietu ministre Linda Mūrniece (Vienotība). Viņa arī atgādina, ka pārbaude bija pašas Valsts policijas iniciatīva pēc tam, kad parādījās sūdzības par policistiem, kuri nerunā latviski. “Rudenī pārbaudi atkārtos un lems par šo cilvēku turpmāko dienestu,” sacīja Mūrniece.

Valsts policijā Dienai gan norādīts, ka apliecības trūkums nenozīmē valodas neprasmi, un nedomā, ka rudenī kādam nāksies iet prom no darba. “Likumdošana neparedz atvaļināt darbinieku par valodas neprasmi vajadzīgajā līmenī,” uzsvēra Valsts policijas Personāla vadības biroja priekšniece Dina Tarāne.

Vairākums no tiem, kam latviešu valodas zināšanas izrādījušās nepietiekamas, dzīvo un strādā Rīgas reģionā. Valsts valodas inspektori bijuši pārsteigti, cik maz pārkāpumu konstatēts Latgalē, kur daudzi iedzīvotāji ikdienā runā krievu valodā.

 

Komentāri (6)

Diāna Goldmane 12.04.2010. 20.49

Diemžēl, bet reālas grūtības. Ir nācies ikdienā to novērot tepat Rīgas centrā, Vecrīgā. Nezinu kā ar atlaišanu, bet gribētu jautāt, kā ir ar darbā pieņemšanu – vai kāda konkrēta kategorija ir paredzēta? Piekrītu, ka ir iespēja izvēlēties kvalitatīvākus kadrus. Ja ir vēlēšanās, protams. Reizēm atļaujos būt nepieklājīga un runāju tikai latviski arī gadījumos, kad redzu – nabaga cilvēciņš tiešām ļoti mocās un reāli nesaprot, ko vēlos, bet nu… Lielāko tiesu jau esmu labā garastāvoklī..:-) Veiksmi darbā, Mūrnieces kundze!

+2
0
Atbildēt

1

    janazakovica > Diāna Goldmane 26.01.2011. 17.26

    pareizi ir brivmurniece un pat dzirdeju ka atkal jaunkundze..jo aizgaja no vira.

    0
    0
    Atbildēt

    0

daksjonovs 12.04.2010. 11.49

Jāpiekrīt, ka papīra trūkums vel nenozīmē neprasmi, taču ja tomēr šī neprasme ir reāla, tad rodas loģisks jautājums – ka policists spēj veikt savus tiešos pienākumus? Vai viņš sapratīs mani, ja es lūgšu palīdzību, un noformēs attiecīgos papīrus korekti?
Bet patiesībā svarīgas ir ne tikai latviešu valodas zināšanas, bet kaut vai Angļu valodas zināšanas. Piemēram, ko darīt un kur vērsties tūristam, kurš iekļuvis nelaimē, ja viņš nespēj pat sakontaktēt ar policistu uz ielas? Te ir risks iedzīvoties Rīgas Satiksmes nedienās, ka tūristu soda par neatbilstošu sabiedriskā transporta izmantošanu, taču visa informācija ir pieejama tikai un vienīgi latviski.

+2
-1
Atbildēt

0

janazakovica 26.01.2011. 17.24

krievu policisti vienmer ir pielaidigaki un cilvecigaki ja ar viniem megina ko sarunat..protams ir ari mentu dveseles..tada situacija bija vienmer..kadreiz vel bija daudz curkas policijaa ..bet visi grib dzivot pat tiem kam mazas algas un jariskee ar dzivibu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu