Ukrainas žurnāliste: Krievu mērķis ir izdzēst ukraiņu identitāti • IR.lv

Ukrainas žurnāliste: Krievu mērķis ir izdzēst ukraiņu identitāti

2
Kad Jevheņijai vaicāju, kādu iespaidu uz pašiem žurnālistiem atstāj tik smagu tēmu pētīšana, viņa parausta plecus: «Godīgi sakot, man nav laika analizēt savas sajūtas, es to atlieku uz vēlāku laiku — pēc mūsu uzvaras.» Foto no personīgā arhīva

Ukrainas pētnieciskās žurnālistes Jevheņijas Motorevskas vadītā Kyiv Independent komanda jau četrās filmās dokumentējusi krievu okupantu kara noziegumus Ukrainā. Pagājušajā nedēļā viņa bija Rīgā, kur kopā ar ekspertiem, diplomātiem, žurnālistiem piedalījās konferencē Krievijas karš pret bērniem. 

Nolaupīti, aizvilināti, piespiedu kārtā nošķirti no ģimenes un aizvesti uz Krieviju — tāds ir tūkstošiem bērnu liktenis divu gadu laikā kopš Krievijas lielā iebrukuma Ukrainā. Oficiāli dokumentēti ir 20 tūkstoši deportēto, taču reālais skaits ir daudzkārt lielāks. Līdz šim Ukraina ir atguvusi tikai 388 deportētos bērnus. Žurnāls Ir izvaicāja Motorevsku par viņas filmām un žurnālistes darbu kara laikā. Viņai ar kolēģiem četrus mēnešus ilgā pētījumā izdevās noskaidrot pat konkrēto Krievijas amatpersonu vārdus, kuri piedalījās identificēto bērnu nolaupīšanā. Rezultātā pērn jūlijā tapa filma Aizvestie (Uprooted), kas ļauj izsekot dažām Ukraiņu ģimenēm viņu centienos atgūt bērnus.

Žurnāliste uzskata, ka ir svarīgi liecības un pierādījumus vākt tūlīt, jo daudzi cietušie pārceļas uz citām valstīm, dažreiz upuri aizmirst detaļas, iespējamo kara noziedznieku sejas — ja pierādījumus nesavāks tagad, tie tiks zaudēti. Katra liecība ir svarīga, lai agrāk vai vēlāk vainīgos sauktu pie atbildības tiesā.

Martā iznāks ceturtā dokumentālā filma. Žurnālistu mērķis ir iemūžināt liecības un pierādījumus, ka fiksētajos noziegumos pret ukraiņiem ir genocīda pazīmes. «Tā nav tikai bērnu nolaupīšana — tā ir pāraudzināšana, militarizēšana un smadzeņu skalošana,» saka Jevheņija. Viņa uzskata, ka krievu mērķis ir izdzēst ukraiņu identitāti, iznīcināt ukraiņu tautu. Tas pats notiek arī okupētajās teritorijās.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (2)

Uldis.M42 08.02.2024. 08.30

Krievi zvēriski ienīst visus, kas pēc diršanas mazgā rokas.

+1
0
Atbildēt

0

Atis Priedītis 08.02.2024. 12.43

Ir izdota grāmata “Piecas minūtes pirms apokalipses”, kurā tiek piedāvāti risinājumi kā šo karu pārtraukt. Grāmata rakstīta kā fantastikas žanra grāmata jo pašlaik cilvēce daudz gatavāka ir sagaidīt atomkaru un apokalipsi nevis laiku kad uz Zemes beigsies naids, vardarbība un kari.
Grāmatas faila adrese:
https://failiem.lv/f/dyqwuqmdrb

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu