Vilis Vītols: Mūs iznīcinās nevis Krievija, bet gan dzimstības samazināšanās • IR.lv

Vilis Vītols: Mūs iznīcinās nevis Krievija, bet gan dzimstības samazināšanās

3
Vilis Vītols. Foto - Reinis Hofmanis

“Mums iet labi, kaut, protams, varēja iet labāk. Bet, neskatoties uz Lembergu, Šķēli un visu pārējo, situācija pamazām iet uz augšu. Esmu optimistiski noskaņots par Latvijas nākotni,” – tā intervijā žurnālam Ir saka Valstiskuma balvas ieguvējs, uzņēmējs un mecenāts Vilis Vītols.

Viņš uzskata, ka Latvijā valsts ilgtermiņa pastāvēšanai ārkārtīgi svarīgi ir domāt par demogrāfiju: “Mēs esam NATO, un Krievija savā 600 gadu agresīvajā vēsturē nekad nav uzbrukusi stiprākam kaimiņam. Tā neuzbruks NATO valstij, par to es esmu pilnīgi pārliecināts. Mūs var iznīcināt nevis Krievija, bet dzimstības samazināšanās. Bērnu skaits uz sievieti mums ir ļoti zems, ejam uz izmirstību.”

Arī par Krieviju viņam nav ilūziju — Krievija ir mūsu ienaidnieks: “Krievijas vēsturē ir lietas, kas 600 gadu laikā nepārtraukti atkārtojas. Jebkura Krievijas valdnieka mērķis ir palielināt teritoriju. Nevis palielināt iedzīvotāju labklājību, būvēt ceļus, bet tieši teritoriju. Tie, kas to visvairāk palielinājuši, ir Jānis Briesmīgais, kuram tagad uzcelts piemineklis, Pēteris I, Staļins, kuru jau atkal ceļ godā. Un arī  Putinam ir vēlme ieiet Krievijas vēsturē kā vienam no tiem, kas ir palielinājuši teritoriju. Paskatieties uz Gorbačovu — viņu Krievijā neviens vairs nepiemin, jo viņš pazaudēja teritoriju.”

Par patlaban aktuālo jautājumu – pāreju pilnībā skolās uz latviešu mācību valodu – Vītols saka, ka “integrācijas risinājums nav darboties ar vecīšiem, kas nevar iemācīties latviešu valodu. Risinājums ir skolas — tām bez izņēmuma jābūt latviešu valodā”. Pēc viņa domām, “galvenais jautājums ir pēc iespējas ātrāk uzspiest latviešu valodu, neņemot vērā nekādus iebildumus. Jo ir pilnīgi skaidrs — jebkuru lietu, ko darīs, uztvers ar milzīgu brēku. Es ieteiktu — zināmā datumā jāpāriet uz mācībām latviešu valodā, un tiem, kas nebūs pārgājuši, nogriezt finansējumu. Tad redzēsiet, cik ātri visi pāries uz latviešu valodu”.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (3)

kolpants 31.08.2023. 16.16

Es ieteiktu — zināmā datumā jāpāriet uz mācībām latviešu valodā, un tiem, kas nebūs pārgājuši, nogriezt finansējumu

так может еще проше-в лагеря? И не выпускать, пока не сдаст экзамен?
И все старательно делают вид, что знать и использовать-это разные вещи. Введите еще более жесткие правила-и мы будем использовать как можно меньше. Вот и все.
“благодаря” последним законам уже многие (включая и меня) переходят на русский, если слышат ответ с акцентом. Хотя раньше я в магазине продолжал говорить на латышском, даже слыша акцент.
Если вы превратили язык из средства коммуникации в средство наказания, почему такое наивное удивление теперь?
Хотя о чем это я.. Все всё прекрасно понимают.. И все законы на это и были рассчитаны.

0
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > kolpants 31.08.2023. 21.37

    Kolpant, nu kaunies taču. Tu kļūsti pretīgs

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > Sskaisle 01.09.2023. 13.43

    а что не так? Одних в лагеря, других вывезти, третьи сами уедут. И будет вас “щасте”

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu