Pirmsskola no gada vecuma – ierasta prakse Vācijā • IR.lv

Pirmsskola no gada vecuma – ierasta prakse Vācijā

Ilustratīvs foto: Zane Bitere, LETA
Izabella Barta

Obligātā pirmsskolas izglītība Vācijā tiek uzsākta piecu gadu vecumā. Līdz tam vecāki var brīvprātīgi izvēlēties, no kāda vecuma bērnam sākt pirmsskolas gaitas. Lai gan vecāku maksājums par pirmsskolu var būtiski atšķirties atkarībā no reģiona, vecāku ienākumiem un pirmsskolas veida, lielākā daļa bērnu apmeklē pirmsskolu jau krietni pirms obligātā vecuma, turklāt arī agrīna pirmsskola ir izplatīta prakse.

Līdzīgi kā Latvijā, arī Vācijā ģimenes laikus piesakās rindā, lai pretendētu uz vietu pirmsskolā.

Visbiežāk to dara uzreiz pēc bērna piedzimšanas, jo gaidīšanas laiks var svārstīties no viena līdz trīs gadiem. Tiesa, valstī kopumā rindā ir aptuveni 200-300 bērni, kas nav daudz, ņemot vērā kopējo iedzīvotāju skaitu. Arī pieteikšanās sistēma ir vienkārša un digitalizēta, izvairoties no sadrumstalotības.

Socializēšanās ar vienaudžiem

Lai gan pirmsskolas lielākoties strādā no plkst.7 līdz 17 vai no plkst.8 līdz 16, visbiežāk bērni ierodas ap plkst.9 un ne vienmēr pavada pirmsskolā visu dienu. Mācību process bērniem līdz sešu gadu vecumam nav balstīts uz noteiktu programmu, kas bērnam būtu jāiemācās un jāapgūst. Uzsvars likts uz izglītojošām spēlēm, ar kurām bērni mācās lasīt, rakstīt, kā arī iegūst izpratni par lietu kārtību un vērtībām.

Primāri agrīnā pirmskola kalpo kā vieta, kur bērns socializējas ar vienaudžiem un attīsta komunikācijas prasmes, kas ir ļoti svarīgi vēlāk, sākot mācības skolā.

Sākot obligāto pirmsskolas izglītības programmu, mācību norises mainās. Bērni izvēlas nodarbību tēmu, piemēram, dzīvnieki, zvaigznāji vai kas cits. Bērniem ir iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs un kopā ar skolotājām izpildīt vienkāršus zinātniskos eksperimentus. Salīdzinot ar daudzām Eiropas valstīm, pirmsskolas izglītība Vācijā ir atšķirīga – dažādu prasmju apguve pakārtota noteiktai tēmai. Piemēram, mācoties par dzīvniekiem, bērni vienlaikus mācās rakstīt, klausīties, attīsta koncentrēšanās spējas u.tml. Runājot līdzībās, tā ir projektos balstīta mācīšanās, kas pielāgota vecuma grupai.

Agrīnās pirmsskolas popularitāte pieaug

Arvien vairāk vecāku novērtē agrīnās pirmsskolas izglītības nozīmi bērnu attīstībā. Mainās arī sabiedrības kopējā attieksme. Agrīnā pirmsskola ir kļuvusi par svarīgu sastāvdaļu Vācijas izglītības sistēmā.

Patlaban par normu kļūst vecāku atgriešanās darba tirgū, kad bērns sasniedzis viena gada vecumu – arī pedagogi atzīst, ka bieži vien tas ir labākais laiks, jo bērniem ir vieglāk iekļauties grupā, nav īpašu šķēršļu, lai iedraudzētos ar citiem bērniem. Ja pirmsskolas gaitas sāk divu gadu vecumā vai vēlāk, reizēm bērni smagāk uztver nošķirtību no vecākiem, ir emocionālāki un sarežģītāk reaģē uz pārmaiņām.

Izabela Barta (Isabell Barth) ir Vācijas pirmsskolas “Dibber” pedagoģiskā vadītāja.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu