Žurnāls: Re:Baltica atklāj Kremļa slepenos nolūkus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā • IR.lv

Žurnāls: Re:Baltica atklāj Kremļa slepenos nolūkus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā

Zīmējums — Ernests Kļaviņš

Kremlis Baltijas jūras piesārņojuma piesegā cer slēpti bīdīt savas intereses NATO ierobežošanai un vietējo kūdīšanai pret reģiona militarizēšanos, liecina noplūduši dokumenti. Žurnālā Ir publicēts Re:Baltica jaunākais pētījums. Re:Baltica rīcībā nonākuši slepeni dokumenti rāda, kā Kremlis, izmantojot Baltijas jūras vides piesārņojuma problēmu, cer netieši atsākt komunikāciju ar Rietumiem un nepieļaut NATO spēku paplašināšanos reģionā.

«Krievija ir mēģinājusi izmantot starptautiskas platformas un dabas aizsardzību savās interesēs, piemēram, kad mēģināja kavēt Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa būvi. Krievijas interesēs ir ietekmēt Baltijas valstu ekonomikas un enerģētikas projektus, piemēram, jūras ostu attīstību. Tāpēc Krievija varētu mēģināt kavēt to īstenošanu, manipulējot ar dabas aizsardzību un Baltijas jūras piesārņojumu,» saka Lietuvas drošības dienesta VSD direktors Darjus Jaunišķis.

Rakstā izstāstīts par Kremļa ietekmes aģentu ideju veidot forumu Baltijas platforma, jo Baltija draudot pārvērsties par «NATO iekšējo jūru», tāpēc vajagot formātu, kur «konstruktīvi apspriest Kaļiņingradas apgabala attīstību».

Baltijas platforma ļautu Krievijai veidot savu stāstījumu par pierobežas valstīs notiekošo. Pretējā gadījumā «baltieši sagrābuši monopolu» un visu pasniedz «savā mērcē», skaidrojis Krievijas diplomātu un spiegu kalves, Maskavas Valsts starptautisko attiecību universitātes (MGIMO) rektors Anatolijs Torkunovs. Platformas ideja tika pielīdzināta pazīstamajam Valdaja diskusiju klubam vai Sanktpēterburgas starptautiskajam ekonomikas forumam, tikai par vides jautājumiem.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu