Izdabāšana plašām aprindām • IR.lv

Izdabāšana plašām aprindām

Ilustratīvs foto: Edijs Pālens, LETA
Gunārs Nāgels

Šogad atkal ir Saeimas vēlēšanu gads. Demokrātijas fundamentālā pazīme ir ne tas, ka vairākums valda, bet gan tas, ka varas maiņa notiek miermīlīgā ceļā. Ironiski, ka gandrīz visās valstīs, kuru oficiālajos nosaukumos ir vārds „demokrātiska“, ir tikai viena valdošā partija, kuru nekādās vēlēšanās nav iespējams mainīt.

Ir ļoti grūti iedomāties, ka tautas ievēlētie deputāti Austrālijā nevarētu ieņemt savas vietas parlamentā. Latvijas Satversmē ir interesants pants: „Saeima pati pārbauda savu locekļu pilnvaras. Saeimas locekļa pilnvaras iegūst Saeimā ievēlēta persona, ja tā Saeimas sēdē dod šādu svinīgu solījumu: […]“. Tas notiek Saeimas pirmajā sēdē. Šādas atgriezeniskās pārbaudīšanas tiesības, liekas, var novest pie zināma absurda. Ja pilnvaru var pārbaudīt tikai Saeimas locekļi ar pilnvarām, kas pārbauda pirmo svinīgā solījuma devēju, kad vēl nav neviena deputāta ar apstiprinātām pilnvarām?

Demokrātijas citadele – Amerikas Savienotās valstis – pierāda, ka populisms var pārvarēt demokrātiju.

Prezidenta vēlēšanās uzvarēja opozīcijas partijas pārstāvis, un prezidents darīja visu iespējamo, lai apšaubītu pašu demokrātijas procesu. Kā pēdējais solis notika ielaušanās ASV parlamentā, lai ar varu pārtrauktu štatu pārstāvju iesniegto balsojumu pilnvaru pārbaudi un apturētu jaunievēlētā prezidenta apstiprināšanu. Vairāki cilvēki mira šajā sadursmē. Mazliet mira arī pati demokrātija.

Populisms definēts kā „izdabāšana plašām aprindām, cenšanās par katru cenu, pat ar nepiepildāmiem solījumiem un meliem iekarot tautas simpātijas“ („Svešvārdu vārdnīca“, Norden, Rīga, 1996). Kur ir robežlīnija starp populismu un pieņemamu vēlēšanu kampaņu? Ko mēs piedzīvosim šogad?

Viens ir skaidrs – pandēmija ir radījusi auglīgu lauku populismam.

Mums nevienam nepatīk pandēmijas apkarošanai uzliktie ierobežojumi. Taču – cik daudzi no mums kļūs par upuriem daudzveidīgajiem meliem publiskajā telpā? Vai varas partijas ar ļoti sliktām izskaidrošanas spējām un mazliet nemākulīgi regulētiem ierobežojumiem tomēr būs izglābušas daudzus no mokām un nāves, nepieļaujot medicīnas sistēmas katastrofālu pārslogošanu, bet tiks no vēlētājiem izraidītas? Vai populisti ar meliem un maldiem būs cīnījušies pret tautas interesēm, bet tieši tāpēc tiks ievēlēti?

Oktobris rādīs, kādi mēs, vēlētāji, esam. Jaunievēlētā Saeima demokrātiskā veidā pārņems varu, un mēs plūksim pašu izvēles augļus.

Dr. Gunārs Nāgels ir laikraksta „Latvietis“ palīgredaktors

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu