Mani sveicina tumsa • IR.lv

Mani sveicina tumsa

Andris Ogriņš. kā būtu ja tevis nebūtu epikūr. Jāņa Rozes apgāds, 2021.
Līvija Baumane-Andrejevska, Domuzīme

Andris Ogriņš savā jaunākajā dzejas grāmatā joprojām ir uzticīgs tumšajai, brīžiem fantasmagoriski rēgainajai estētikai, tāds ir rakstnieka stils un rokraksts. Pa ceļam uz iznīcību nedaudz mīlam, diezgan daudz ciešam vai jūtamies dezorientēti, vientuļi, atsvešināti, it sevišķi, ja ir tendence būt dziļdomīgam un pasaules iekārtojumu analizējošam — par to arī Ogriņa tekstos.

Ogriņa dzejas telpa ir tumšā paralēlā realitāte — viss ir kā īstajā dzīvē: ielas, nami, ļaudis, vilcieni. Tomēr tā ir «cita realitāte, ēnas arhetipa» telpa. Pasaule, ko sedz bieza putekļu kārta, varbūt tā ir pasaule pēc kādas apokaliptiskas katastrofas. Padrūma laiktelpa, pastarpināts sāpju motīvs, sava veida misticisms un makabrie momenti. Sēras un padošanās iespējamības apcerēšana. Un nāves idejas klātbūtne uzkrītoši daudzos tekstos. Reizumis Ogriņa dzejoļos tumšais gan auksti vai kosmiski uzmirdz saplīsušos stiklos, kosmiskos spīdekļos.

Vairākos tekstos dažādās variācijās pausta it kā 21. gadsimta bezcerībā iestigušā cilvēka De Profundis clamavi ad te, Domine (No dziļumiem es piesaucu, Kungs, Tevi (130. psalms)) sauciena versija — gan neticīgi, gan šaubīgi, tomēr vienlaikus tiecoties pēc augstākā spēka, pēc kaut kā transcendentāla («mans dievs mans dievs kāpēc tu mani esi aizstājis» (25)). Arī šajā ziņā dzejnieks izvērš jau agrākajos krājumos aplūkotu tēmu — sakrālā profanācija pretstatā nezūdošai vēlmei pēc kaut kā sakrāla, apzinoties dzīves iznīcīgumu.

Krājumā gana daudz intertekstualitātes, bet tā prasmīgi ieausta tekstos, nekļūstot par ārišķīgu dekorāciju. Sastopama arī atsauce uz dokumentāliem notikumiem: kāda nozieguma «anatomija», it kā no iekšienes ieskatoties cilvēka prāta tumšajos labirintos (51). Kā pārlieku smagi saausti tumsnēju tēlu gobelēni ir blīvie teksti grāmatas 68.—69. un 74.—75. lappusē, tomēr šis blīvums traucē tikai minētajos tekstos, citviet krājumā šādas formas smagnējības nav.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu