VDD: darbs pašreizējās telpās var kļūt neatbilstošs NATO standartiem (papild.) • IR.lv

VDD: darbs pašreizējās telpās var kļūt neatbilstošs NATO standartiem (papild.)

10
Bijušā velotreka "Marss" teritorija Brīvības gatvē 207, kur plānots būvēt jaunu ēku Valsts drošības dienestam. Foto: Evija Trifanova, LETA
Māra Miķelsone

Valsts Drošības dienesta (VDD) pašreizējās telpas jau tuvākajā nākotnē var kļūt neatbilstošas valsts noslēpuma, kā arī ES un NATO klasificētās informācijas aizsardzības prasībām. Tas var apgrūtināt dienesta funkciju īstenošanu un sadarbību ar sabiedrotajiem, – tā uz Ir jautājumu, vai VDD darbs jau pašlaik ir traucēts un dienests nespēj pilnvērtīgi veikt savas funkcijas, atbildēja dienesta pārstāvji. Pagājušajā nedēļā Valsts prezidents Egils Levits sacīja, ka VDD pašreizējās telpas neatbilstot NATO dalībvalstu standartiem.

Par ieceri celt jaunu VDD ēku sabiedrība uzzināja pirms pāris nedēļām, kad Teikas apkaimes iedzīvotāji savāca vairāk nekā 15 000 iedzīvotāju parakstu pret iecerēto apbūvi bijušā velotreka Marss vietā Brīvības gatvē. Iedzīvotāji rosināja šajā vietā saglabāt parku, jo velotreka koki jau dabiski tādu ir izveidojuši.

Izrādās, ka lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu bijušā velotreka vietā pieņemts 2017.gadā, bet šogad esot iecerēts sākt būvniecību. Kamēr Teikas rajona iedzīvotāji par parka izveidošanu velotreka vietā vāca parakstus platformā Manabalss.lv, drošībnieki klusēja. Kad paraksti bija savākti un iesniegti Saeimā, gaismā nāca nodoms, ka noslēpumainā valsts pārvaldes biroju ēka šajā vietā būšot tieši VDD celtne. Sabiedrības pārstāvji apšaubīja, vai šī tiešām būs labākā vieta, kur atrasties VDD.

Dienests Ir atbildēja, ka “VDD pašreizējās telpas jau tagad nespēj nodrošināt dienesta attīstību. Pašlaik VDD ir izvietots vairākās ēkās, kas apgrūtina dienesta mobilitāti, kā arī dienesta rīcībā esošās telpas ir nolietojušās”.

Tomēr VDD tieši neatbildēja, vai pašreizējās telpas neatbilst NATO standartiem, kā to teica prezidents. VDD atbildēja, ka “tuvākajā laikā” pašreizējās telpas var kļūt neatbilstošas NATO standartiem. Tātad vēl būtu laiks sameklēt jaunu vietu ēkas celtniecībai. 

VDD arī norādīja, ka laika gaitā, “sastopoties ar aizvien jauniem drošības izaicinājumiem, kas pašlaik galvenokārt saistīti ar tehnoloģiju attīstību, arī klasificētās informācijas aizsardzības prasības tiek pilnveidotas. Pašreizējā VDD ēka Krišjāņa Barona ielā ir būvēta 50. gados kā karavīru kazarmas, līdz ar to pielāgot klasificētās informācijas aizsardzības režīmu mūsdienu prasībām kļūst aizvien sarežģītāk”. 

Skaidrs ir viens, ka valdībai būs jālemj par šo jautājumu un jāmeklē risinājums starp VDD un sabiedrības interešu ievērošanu. Tieslietu ministrija ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), informējot par iespējamu alternatīvu risinājumu jaunai VDD ēkai, proti, dienestu izvietot ēkā, kura jau tagad tiek būvēta ministrijas iestāžu vajadzībām, ziņo LETA.

Otrdien Teikas apkaimes biedrība, Rīgas apkaimju alianse un citas nevalstiskās organizācijas atklātā vēstulē aicināja “ievērot tūkstošiem iedzīvotāju vēlmi saglabāt kokus un izveidot parku Brīvības gatvē 207 vismaz līdz brīdim, kamēr tiks sarīkota sabiedriskā apspriešana, lai pēc būtības izvērtētu gan sabiedrības, gan valsts drošības intereses”. Iedzīvotāji norāda, ka vēlme radīt kvalitatīvu pilsētvidi gan no sabiedrības, gan uzņēmumu puses ir leģitīma un nebūtu demonizējama. “Tā vietā likumā noteiktajā kārtībā un demokrātiskā procesā paustas iedzīvotāju intereses par savas dzīves vides uzlabošanu publiskajā telpā tiek interpretētas kā pretvalstiska rīcība,” par drošības dienestu apsvērumiem šajā vietā celt jaunu biroja ēku teic NVO pārstāvji.

Trešdien, 5.februārī, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā tiks skatīts NVO kolektīvais iesniegums par parka izbūvi Brīvības gatvē 207.

(papildināta ar pēdējām 2 rindkopām)

Komentāri (10)

aigars_cinis 16.02.2020. 05.09

Ierosinu Jaunās Teikas parku nosaukt Mārtiņa Ķibilda (sk. vienu no pēdējām viņa reportāžām no tās vietas) vārdā, aprīkot to ar bērnu laukumiņu un brīvo tribīni kā Haidparkā. Tur pat tualeti nevajag — netālu ir DUS.

+1
0
Atbildēt

0

andrejs 05.02.2020. 15.07

15 tūkstoši Teikas apkaimes iedzīvotāji?
Nopietni?
Kurš ir pārbaudījis cik no tiem “Teikas apkaimes iedzīvotājiem” dzīvo Teikā. Ka tik vairumā nav daugavpilčaņe, Lembja podlaižas no Ventspils un Bolderājas un Ustjdvinskas iemītnieki.
Vispār jau īstā Teika ir iespējams zaļākais rajons Rīgā. Un diez vai privātmājiņas īpašnieka sapnis ir regulāri doties uz “parku”…
Cita lieta, ka tajā “jaunajā” pseidoteikā tiešām nav gandrīz nekā zaļa.

+1
0
Atbildēt

0

kolpants 05.02.2020. 09.26

Как же так получается? Или президент знает больше о требованиях НАТО к помещениям или президент просто решил проприарить новое здание? Но КГБ чуть поумнее, решил так не подставляться, поэтому обтекаемо выразился “может быть”?)
Одно понятно-есть железные аргументы “кто против здания в этом месте, тот враг”.
Наличие зданий со всех сторон для КГБ, очевидно, риском не является. Или может, уже есть план потом все квартиры выкупить? Чтобы шпионы не сидели и не смотрели, кто входит, кто выходит?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu