Pilsonības piešķiršana nepilsoņu bērniem – solis veiksmīgas integrācijas virzienā • IR.lv

Pilsonības piešķiršana nepilsoņu bērniem – solis veiksmīgas integrācijas virzienā

23
Nepilsoņa pase. Foto: Edijs Pālens, LETA
Aivars Endziņš

Nedēļas sākumā Saeimas komisija ar pārliecinošu balsu vairākumu konceptuāli atbalstīja ierosinājumu pārtraukt piešķirt nepilsoņa statusu jaundzimušajiem. Iniciatīvas autors ir Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš parlamentā to iesniedzis atkārtoti, jo Saeimas iepriekšējais sasaukums nobalsoja pret automātisku pilsonību bērniem. Paredzams, ka šis ierosinājums vēl izsauks plašas Saeimas debates. Automātiska pilsonības piešķiršana visiem Latvijā dzimušajiem bērniem, ja vien vecāki nebūs izvēlējušies citas valsts pilsonību, ir solis uz labvēlīgāku integrāciju. Turklāt šobrīd, kad ir pagājuši vairāk nekā 25 gadi, kopš neatkarības atgūšanas, ir pēdējais laiks izbeigt šo iekapsulējušos politiku.

Ik gadu 30 – 60 jauni nepilsoņi

Neraugoties uz to, ka ir pagājis ilgs laiks, kopš neatkarības atjaunošanas, valsts joprojām turpina “ražot” nepilsoņus, kas nav pareizi. Lai gan pēdējos gados dzimušo nepilsoņu skaits nav liels – 2014. gadā – 74; 2015. gadā – 77; 2016. gadā – 47; 2017. gadā – 51 un 2018. gadā – 33[1] un nerada problēmas pilsoņu kopumam, vienlaikus šāda situācija negatīvi ietekmē sabiedrības saliedētības jautājumu.

Ja likums tiks pieņemts, no 2020. gada Latvijā dzimušiem bērniem vairs netiks izsniegtas nepilsoņa pases. Tā vietā bērni automātiski kļūs par Latvijas vai pēc vecāku izvēles par kādas citas valsts pilsoņiem. Raugoties no statistikas viedokļa, jāpiezīmē, ka nepilsoņu skaits kopš 2010. gada ir sarucis no 15,3% uz 11,4% (1995. gadā Latvijā bija 731 078 nepilsoņi, tad 2017. gadā – 242 560).

Iepriekšējie būtiskie grozījumi par bērna pilsonības reģistrēšanu bija 2013. gadā, kad tika atvieglota kārtība, paredzot, ka bērnu var reģistrēt arī viens no vecākiem (iepriekš bija nepieciešama abu vecāku piekrišana). Uzskatu, ka lēmumam par pilsonības piešķiršanu jābūt ar atpakaļejošu datumu un attiecināmam uz visiem bērniem, kas dzimuši pēc 2013. gada.

Starptautiskās normas rekomendē, bet neuzliek pienākumu 

Raugoties no starptautisko tiesību viedokļa, pilsonības jautājums ir katras nacionālās valsts kompetencē. ANO 1989. gada Konvencijas par bērna tiesībām 7. pants gan nosaka, ka “bērnam ir tiesības uz pilsonības iegūšanu”, taču tas neuzliek konkrētu pienākumu – piešķirt attiecīgās valsts pilsonību. Arī ANO Starptautiskais pakts par pilsoņu un politiskajām tiesībām nosaka, ka “katram bērnam ir tiesības uz pilsonības iegūšanu”, tomēr neuzliek dalībvalstīm konkrētus pienākumus.

Nepilsoņu statuss ir unikāls Latvijā un Igaunijā, tomēr virkne ekspertu ir norādījuši, ka atzīt pilsoņu kopumu var ne tikai jauna valsts, bet jebkura valsts jebkurā brīdī starptautisko tiesību brīvības robežās. Piemēram, Igaunijā par pilsoni varot kļūt jebkurš bērns līdz 15 gadu vecumam, ja viņa vecāki 5 gadus dzīvo Igaunijā.

Ierosinot šos grozījumus, Valsts prezidents skaidroja to nozīmi sabiedrības integrācijas sekmēšanā. Ideja jau pirmajā rosināšanas reizē saskarās gan ar atbalstītājiem, gan pretiniekiem. 2017. gadā tika veikts arī sabiedriskās domas pētījums un šādu priekšlikumu atbalstīja 76% respondentu (50% pilnībā atbalstīja, 26% drīzāk atbalstīja)[2].

Valsts prezidents ir uzsvēris, ka pienācis laiks vairāk nekā pēc 27 gadiem pielikt punktu nepilsoņa statusa piešķiršanai, jo Latvija ir progresīva, moderna Eiropas valsts, kas ir gatava šāda veida izaicinājumiem. Uzskatu, ka šie grozījumi patiešām būtu solis sekmīgākas integrācijas virzienā, turklāt tiktu pozitīvi novērtēti no lielas daļas nepilsoņu.

Patlaban situācija ir krasi atšķirīga no 90. gadiem, kad pamatnācija veidoja tikai aptuveni 52% no visiem valsts iedzīvotājiem. 2017. gadā latviešu īpatsvars iedzīvotāju kopskaitā bija 62%, bet 2018. gadā – 62,2%[3]. Laiki mainās, arī iedzīvotāju skaita sadalījums mainās, un nav pamata turpināt šo iekapsulējošos politiku. Ceru, ka Saeima šajā jautājumā pieņems pozitīvu lēmumu un Latvijas valsts vairs neveicinās nepilsoņu rašanos.

 

Autors ir Biznesa augstskolas “Turība” profesors, bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs

[1] Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes dati

[2] SKDS dati

[3] Centrālās statistikas pārvaldes dati

Komentāri (23)

J.šveiks 04.05.2019. 11.10

krievijā viss iet dīr… pardon, pakaļā , viņiem no turienes jārauj vaga, ko viņi dara? Izvēlas valsti ar viskomfortālāko dzīvošanu un tā ir Latvija , jo te viss pakārtots krieviskumam , pirmkārt jau Rīga , krievu pārvaldīta , kas nekait dzīvot Latvijā kur tavu valodu visi saprot…. viņus pat neinteresē pilsonība , galvenais , ka viņi atkal būs galvenie noteicēji un latviešu valoda tiks apsaukāta par suņu valodu , ka jau tas bija pēzderesa ziedu laikos .

+3
0
Atbildēt

0

Sskaisle 03.05.2019. 17.01

Es to vērtēju kā ļoti veiksmīgu kārtējo soli Latvijas rusifikācijas virzienā.
Tikko lasīju , ka krievvalodīgo uzturēšanās atļauju īpašnieku skaits Latvijā būtiski pieaugšot šogad – LA par to bija
Nepilsoņiem Latvijā ir radīti ideāli apstākļi, lai viņi varētu kļūt par pilsoņiem. Tas, ja viņi to nav darījuši nozīmē viņu attieksmi nevēlēties kļūt par Latvijas valsts pilsoņiem un tādi paši būs viņu bērni – nelojāli Latvijai.

Vai Latvijas valsts līdz šim ir veicinājusi nepilsoņu rašanos?

Jā un tad visas tās valsts dāvaniņas pilsoņiem valstssvētkos ….

Valsts mūs nebeidz mīlēt – drāž mūs vārda tiešā nozīmē neprātīgi !

Interesanti – kuri būs tie entuziasti , kuri to nosvinēs pie baltiem galdautiem?

https://www.la.lv/jadviga-neilande-sis-murgs-attiecas-uz-ti…
Skatīt vairāk

About this website
LA.LV
Jadviga Neilande: Šis murgs attiecas uz tiem, kam darba alga mēnesī nepārsniedz 1100 eiro
Autore: sertificēta nodokļu konsultante Jadviga Neilande Saeima pieņēmusi grozījumus likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Izmaiņas galvenokārt saistītas ar deklarāciju aizpildīšanu un iesniegšanu, jo, kā zināms, šie jautājumi nesen radīja sabiedrībā gan sašutumu, ga…

+2
0
Atbildēt

1

    Pandora > Drosma 03.05.2019. 19.10

    Nepilsoņiem Latvijā ir radīti ideāli apstākļi, lai viņiem nebūtu ne mazākās vēlēšanās kļūt par pilsoņiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    3

    kolpants > Pandora 04.05.2019. 17.25

    Это да, полностью согласен! Смысл становится гражданином, если теперь уже и в конституции записано, что ты все равно будешь гражданин 2 сорта

    0
    -2
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > kolpants 07.05.2019. 08.33

    Kas tad kolonists var būt par pilsoni?Kolonists ir kolonists,kuram atņemtas tiesības kolonizēt.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > Vahamurka 07.05.2019. 15.17

    WWII noziegumu mantinieki un tā netaisnīgā iznākuma sekas, staļiniskie mērgļi, nav kolonisti, bet gan interventi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    QAnon > Pandora 04.05.2019. 16.53

    Nepareizi. WWII noziegumu mantiniekiem un tā netaisnīgā iznākuma sekām, negatīvai selekcijai – nelegāļiem ir radīti tik ideāli apstākļi, ka to varzu ne ar kādiem vilinājumiem no Latvijas nevar dabūt prom.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Pandora 04.05.2019. 06.09

    Nu tā gluži es neteiktu. Man darbā visas manas nodaļas kolēģes ir krievietes. Tikai viena ir nepilsone un kā saka – pārliecības dēļ. Latviešu tautu un Latvijas valsti viņa ienīst stiprāk kā sava dzīvesbiedra likumīgo lauleni. Es tā kā mēģināju stāstīt, ka mēs atjaunojām savas valsts neatkarību,nevis dibinājām jaunu,bet tas arguments viņu nepārliecina. Un viņa tiešām ir izglītota, es pat teiktu – inteloģenta dāma.

    Tā kā man nepilsoņi ir tikai naida un necieņas pilni cilvēki,kuri būtu jāsūta atpakaļ uz turieni,no kurienes nākuši

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > Drosma 04.05.2019. 17.24

    Es tā kā mēģināju stāstīt, ka mēs atjaunojām savas valsts neatkarību,
    Потому что это дебильный и смешной агрумент. Ну раз восстановили, ну так восстановили бы и полностью все имущественные права без всякого перехода и заодно все кредитные обязательства, раз вы просто от дедушек бабушек переняли гражданство.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Sskaisle 04.05.2019. 06.26

Bija De facto,ka Jūrmalā Krievijas pilsoņiem ir 90% atlaide !!!! NĪN.

Mans brālis saka,ka viņaprāt Latvijasvvalsts dara visu,lai latvieši Latvijā neatgrieztos. Dzīvoklim – vienīgajam viņu NĪ ,tiek uzlikts dubultnodoklis. Tikko viņi sāks celt māju Zviedrijā, to dzīvokli tomēr pārdos.

Viņa plānus māju vecumdienām celt Latvijā ,izjauca valdības plāni ārzemēs pelnītās pensijas aplikt ar papildus nodokļiem.

Uz manu jautājumu, vai viņu neaicina atpakaļ uz Latviju, katastrofāli taču trūkst ārstu – viņš palika gandrīz dusmīgs, vai tiešām es nesaprotot,ka nekādi latvieši te ne vienam nav vajadzīgi.

Jā – pretēji levita pātariem,es arī domāju,ka šī valsts un Satversme kalpo kungiem,visu tautu kungiem, ne jau visām Latvijā dzīvojošām tautām.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu