Juraša «noslēpuma» lietā jaunas pretrunas • IR.lv

Juraša «noslēpuma» lietā jaunas pretrunas

12
Juris Jurašs. Foto — LETA
Indra Sprance

Pirms Saeimas balsojuma par deputāta Jura Juraša (JKP) saukšanu pie kriminālatbildības par valsts noslēpuma izpaušanu šis pretrunīgais stāsts samezglojies vēl vairāk. Prokuratūra 25. janvārī publiskoja savus argumentus, atklājot vairākas jaunas detaļas, savukārt pats Jurašs šo informāciju nodēvējis par nepatiesu. Kam taisnība, Ir nevar pārliecināties, kamēr nav iespēju iepazīties ar lietas materiāliem. Savukārt prokurori, kas šos materiālus skatījuši, par vieniem un tiem pašiem apstākļiem pieņēmuši pilnīgi pretējus lēmumus — 2017. gadā kriminālprocesu izbeidza, bet šogad grib celt Jurašam apsūdzību par valsts noslēpuma izpaušanu, jo intervijā žurnālam Ir 2016. gada jūlijā atklāja, ka viņam piedāvāts miljona eiro kukulis Latvijas Dzelzceļa šefa Magoņa un Igaunijas miljonāra Osinovska lietā.

Pretējas versijas par notikušo skar vairākus apstākļus. Pirmkārt, prokuratūra apgalvo, ka kukuļa piedāvājums Jurašam tika izmeklēts jau 2015. gada beigās un 2016. gada sākumā, turklāt to darījis pats Jurašs un viņa vadītā KNAB struktūrvienība. Jurašs to noliedz, uzsverot, ka nemaz nevarētu izmeklēt lietu, kurā pats ir iesaistīts. Viņš atkārto — kukuļa piedāvājums viņam netika izmeklēts vispār.

Otrkārt, prokuratūras ieskatā Jurašs, izpaužot Ir informāciju par kukuļa piedāvājumu, būtiski apgrūtinājis 2016. gada 15. aprīlī KNAB sāktas operatīvās lietas izmeklēšanu. Prokuratūras versijā šī tad arī ir bijusi Jurašam piedāvātā kukuļa izmeklēšana, taču Jurašs uzsver — lieta ierosināta pilnīgi cita fakta pārbaudei, lai gan esot saistīta ar vienu no kukuļdošanas sāgā figurējušajām personām. Turklāt Jurašs norāda — jau pirms viņa intervijas Ir 2016. gada maijā vai jūnijā šajā lietā fiksēts apstāklis, ka notikusi informācijas noplūde un persona, kura bija nonākusi KNAB redzeslokā, zināja par veiktajām operatīvajām darbībām.

Trešā pretruna ir par informācijas avotiem. Prokuratūra norāda, ka informācija par kukuļa piedāvājumu Jurašam nākusi ne tikai no viņa paša ziņojuma vadībai, bet no vēl kāda KNAB operatīvā darbinieka ziņojuma, kas rakstīts 2015. gada decembrī. Jurašs norāda — viņš pats par kukuļa piedāvājumu ziņoja KNAB jau oktobrī, tāpēc ir absurdi uzskatīt, ka viņš par šo kukuļa piedāvājumu sev būtu uzzinājis no cita slepena ziņojuma un intervijā atklājis tā saturu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu