Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Atteiksies no ogļu dedzināšanas

Vācijas valdības izveidota ekspertu komisija ierosinājusi līdz 2038. gadam pakāpeniski valstī pārtraukt ogļu izmantošanu enerģijas ražošanā, lai samazinātu klimata izmaiņas. Pašlaik Vācija vairāk nekā trešdaļu elektroenerģijas iegūst ar oglēm darbināmās termoelektrostacijās, kuru darbības dēļ atmosfērā nokļūst liels daudzums siltumnīcefektu izraisošo gāzu. Vācija līdz 2022. gadam paredzējusi arī slēgt visas atomelektrostacijas. Pēc Pasaules Dabas fonda datiem, piecas ES valstis, kuru ogļu elektrostacijas rada vislielāko kaitējumu, ir Polija, Vācija, Rumānija, Bulgārija un Apvienotā Karaliste. Turklāt ogļu radītais vides piesārņojums sniedzas tālu pāri šo valstu robežām.

EK aicināja ES dalībvalstis pastiprināt cīņu pret «zelta pasēm» un «zelta vīzām», kas ļauj iegūt pilsonību vai uzturēšanās atļauju apmaiņā pret investīcijām. Šādas shēmas pastāv 20 ES valstīs, un tās var izmantot arī naudas atmazgāšanai un lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Organizācija Transparency International pērn secināja, ka visvairāk ar uzturēšanās atļaujām tirgojas Spānija, Ungārija, Portugāle, Lielbritānija un Latvija.

ASV Pārstāvju palāta ar 372 balsīm par un tikai 22 pret pieņēmusi likumu par atbalstu dalībai NATO. Tas aizliedz izlietot budžeta līdzekļus, lai izstātos no alianses. Bažas par ASV nostāju izraisīja ziņas, ka Donalds Tramps vairākkārt apspriedēs izteicis vēlmi no alianses izstāties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu