Tiešām uzsilstam! • IR.lv

Tiešām uzsilstam!

3

Aizvadītais jūnijs bija viens no aukstākajiem pēdējo desmitgažu laikā, un šovasar piedzīvojam lielas temperatūras svārstības, kas cilvēkiem liek jautāt – vai tāda ir tā globālā sasilšana? Meteoroloģiskie mērījumi kopš 1924.gada tiešām uzrāda temperatūras celšanos Latvijā

Globālā sasilšana Latvijā ir realitāte, kaut ikdienā to sajust grūti. Gadsimta laikā vidējā gaisa temperatūra pieaugusi par aptuveni vienu grādu. Par klimata izmaiņām zinātniski runā tikai tad, ja konkrēta izmaiņu tendence redzama vismaz 30 gadu griezumā. Kā liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati par pēdējiem gandrīz 90 gadiem, kurus pēc Ir lūguma īpaši apkopojusi centra vecākā speciāliste Marta Šmita, Latvijā ir skaidri redzama temperatūras pieauguma tendence.

Ilggadējie novērojumi liecina, ka visiem vasaras mēnešiem ir temperatūras pieauguma tendence. Jūnijā tā ir visstraujākā – pēdējos 100 gados mēneša vidējā gaisa temperatūra ir palielinājusies par aptuveni pusotru grādu. Lai gan gadu no gada jūnija vidējā temperatūra lēkā, kopumā grafi kā redzams, ka līkne pamazām virzās uz augšu. Tas pats notiek arī ziemās – tās kļūst siltākas. Februāra vidējā gaisa temperatūra nepilnos 90 gados palielinājusies par aptuveni pusotru grādu. Taču lielākais pieaugums novērots pavasarī – 2 līdz 3 grādi.

Tomēr jāuzsver – vienu konkrētu stihiju, vai tā būtu vētra, plūdi, karstuma vai aukstuma viļņi, gan nav pamata pierakstīt globālajai sasilšanai. Latvijā kopumā nav būtiski pieaugusi ne vētru intensitāte, ne biežums. Piemēram, 2005.gada janvāra orkāns nebija tik spēcīgs kā 1967. un 1969.gadā piedzīvotie.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu