Biogrāfiju rēgi • IR.lv

Biogrāfiju rēgi

2
Bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs dala autogrāfus kādā no Dalasas grāmatnīcas. Foto — AFP/LETA
Pauls Bankovskis

Amerikā plaši diskutē par trim jaunām memuāru grāmatām – Merilinas Monro, Džordža Buša un Kīta Ričardsa atmiņām

Veļu laikā ASV šogad valda biogrāfisks noskaņojums – tas gan nenozīmē, ka visa šoruden iznākusī biogrāfiskā literatūra būtu veltīta mirušām personām. Mirusi ir tikai viena – Merilina Monro. Abi pārējie – bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs jaunākais un vēl arvien možais grupas Rolling Stones ģitārists Kīts Ričardss – pretēji droši vien daudzu ļaužu pārliecībai par taisnību un lietu dabu vēl arvien ir dzīvi. Taču atšķirībā no mirušās Merilinas Monro viņi savas grāmatas nav sarakstījuši paši – abiem ir palīdzējuši rakstīšanas profesionāļi jeb tā dēvētie rēgu rakstnieki (ghost writers).

Tomēr visām trim grāmatām ir kaut kas kopējs. Īsi un kodolīgi to varētu nodēvēt par vērtību pārvērtēšanu vai pat izlīgumu. 

Krāšņi ilustrētajā Fragmenti. Merilinas Monro dzejoļi, personiskas piezīmes un vēstules redaktors Bernārs Koments apkopojis pierādījumus tam, ka pazīstamā filmu zvaigzne nebūt nav bijusi stulba blondīne, kā dažam patiktu iztēloties. Grāmatā savākti pieraksti piezīmju grāmatiņās un uz dažnedažādiem papīra gabaliņiem; ikdienišķi pieraksti tajos mijas ar pārdomu piezīmēm, vingrinājumi dzejā – pat ar ēdienu receptēm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu