Hokeja Olimpā • IR.lv

Hokeja Olimpā

4
Visvaldis Nagobads savās mājās Minesotā. Viņš bijis kopumā 30 ASV nacionālo izlašu ārsts. Foto — Ilze Garoza

Teiciens par upi, kurā nevar iekāpt divreiz, neattiecas uz Visvaldi Georgu Nagobadu, kuru šonedēļ uzņem ASV Hokeja slavas zālē. Viņš ir ne tikai pirmais latvietis, bet arī pirmais ārsts, kas izpelnījies šādu godu, turklāt jau otro reizi

Visu dzīvi aktīvi sportojis, dakteris Nagobads savos 88 gados ir kustīgs un možs. Tiekamies viņa mājās Edainā, Minesotā, nedēļu pirms svinīgās ceremonijas. Viesistabā uz plaukta blakus ģimenes bildēm sakārtotas ilgās karjeras trofejas. Īpašā goda vietā – prestižā Pola Loika balva, ko par izciliem sasniegumiem hokeja attīstībā un popularizēšanā viņam kā pirmajam pārstāvim no Ziemeļamerikas piešķīra Starptautiskā Hokeja federācija 2003.gadā. Tajā pašā gadā viņš tika uzņemts ASV Hokeja slavas zālē kā viens no ASV izlases dalībniekiem – tā 1980.gada Leikplesidas olimpiskajās spēlēs paveica «brīnumu uz ledus». Tā amerikāņi dēvē vēsturisko uzvaru, spēles pēdējā trešdaļā ar 4:3 pārspējot par neuzvaramu uzskatīto Padomju Savienības komandu, kaut arī ASV izlasē tolaik bija apvienoti galvenokārt studenti. Toreiz dakteris Nagobads bija valstsvienības ārsts.

Tagad hokeja pasaule godinās viņa personīgo ieguldījumu vairāk nekā 50 gadu garumā, jo Nagobads bijis 30 ASV nacionālo izlašu ārsts, to skaitā piecās olimpiskajās komandās, un joprojām ir aktīvi iesaistīts spēlētāju veselības un drošības uzlabošanā.

Ar franču un vācu mēli
1921.gadā Rīgā dzimušais Nagobads Amerikas sporta aprindās pazīstams kā Džordžs vai vienkārši «doks», parocīgi īsinot anglisko ārsta nosaukumu. Saukts arī par Nogiju, jo latvieša uzvārdu amerikāņiem grūti izlocīt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu