Kas es esmu, kurp eju? • IR.lv

Kas es esmu, kurp eju?

5
Nils Vilnis
Ieva Alberte

Nupat atgriezušies no koncertiem Ķīnā, apmeklējuši tenisistes Anastasijas Sevastovas spēli, Prāta vētras mūziķi nu ir Latvijā un šodien izdod desmitgades izlasi 2000-2010. Decembrī ieplānots koncerts Arēnā Rīga. Kāds tas būs – tas ir Kaspara Rogas ziņā

Kaspars Roga ir Prāta vētras domātājs. Veidojis gan videoklipu un DVD koncert­ierakstu konceptus, uzaicinājis Gustavo kā albuma Tur kaut kam ir jābūt producentu. Rogas aizraušanās ir futbols, viņš ir viens no tiem, kurš radījis amatieru turnīru Mītava Open. Viņam arī birka: vienīgais neprecētais un bez bērniem Prāta vētrā. Kaspars ikdienā dzīvo Engurē, jo tur ir jauki: jūra, buru laivas, osta, sētas mači futbolā.
 
Piekriti sarunai ar norunu, ka tā būs intervija, nevis apraksts. Gadās, ka žurnālisti apraksta pašam intervējamajam nebūtiskas detaļas. Piemēram, ieraugot pāri plecam pārmestu somu, es uzrakstītu, ka esi vienkāršs un jauneklīgs, taču tai somai tavā dzīvē nav būtiskas nozīmes.
Tā ir. Žurnālists var uzsvērt to, kas neatbilst manai būtībai un citātus izraut no konteksta. Labāk, lai intervijā mani teikumi ir neveikli, taču tad tas esmu es – kā agrīnajā Šlesera intervijā Rīgas Laikā par skaistumu no iekšām. 20 gadu laikā gan ieradinies runāt pēc formulas, kas samazina pārpratuma riskus.

Mūzika noteikti ir joma, kur nevajag formulu un vari brīvi darīt, ko gribi.
Ar grupu ir tāpat kā ar futbolu – tā ir komanda. Par muzikālajiem kompromisiem Prāta vētrai bijušas viskarstākās diskusijas. Dažkārt viedokļi ir tik radikāli atšķirīgi, ka nonākam «tupikā» un noliekam gabalu malā, atgriežamies pēc trim dienām. Cits teiktu, ka mākslā kompromisi nedrīkst būt, tai jābūt galējai savās izpausmēs, tomēr retais varētu pateikt, ka strādā bez kompromisiem. Ir savs procents jāatdod tam, ko sauc par biznesu. Mums ir ierakstīti gabali, kas stāv plauktā, jo klausoties tie mūs pašus nav pacēluši. Sirds klusējusi. Dziesma patiks vai nepatiks – to izvērtējam tikai caur mūsu sirds, ne prāta prizmu: vai nu mūs tas per, vai neper. Ja pašus neper, tad diez vai tas aizkustinās vēl kādu.

Kā dziesmu autors albumos ir norādīta Prāta vētra. Ko grupā sacer bundzinieks?
Ritmu. Dziesmas tapšana ir eksperiments – kad uz mēģinājumu kāds atnes dziesmas motīvu un nospēlē ar ģitāru, pārējie piedalās ar idejām. Man arī bijuši motīvi dziesmām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu