LU Botāniskajā dārzā ekskursija “Indīgie augi Latvijas un pasaules florā” • IR.lv

LU Botāniskajā dārzā ekskursija “Indīgie augi Latvijas un pasaules florā”

37
Publicitātes foto

Piektdien, 21. jūlijā, plkst. 18 Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā pirmo reizi notiks tematiskā ekskursija “Indīgie augi Latvijas un pasaules florā”.

Augi, atšķirībā no dzīvniekiem, nespēj aizbēgt no saviem ienaidniekiem, tāpēc daba tos apveltījusi ar spējām sevi aizsargāt, atrodoties nekustīgā stāvoklī. Daļa augu aizsargājas, izmantojot ērkšķus un dzeloņus, bet daļa – izmantojot indīgas ķīmiskās vielas. Pasaules florā ir daudz augu, kuru inde var būt bīstama ne tikai neuzmanīgiem dzīvniekiem, bet arī cilvēkiem. Latvijas florā vien ir aptuveni 100 dažādi indīgie augi. Ne visi no tiem ir bīstami cilvēkiem, taču saskaršanās ar atsevišķiem pārstāvjiem no Latvijas indīgo augu saraksta var beigties pat letāli, piemēram, ar velnarutku un velnābolu.

Lai pasargātu sevi un savus tuviniekus no briesmām, ko var radīt indīgie augi mums apkārt, kā arī lai izprastu krāšņo, pārsteigumiem pilno indīgo augu pasauli, LU Botāniskais dārzs aicina uz jaunu tematisko ekskursiju “Indīgie augi Latvijas un pasaules florā”.

Ekskursijas dalībnieki mācīsies atpazīt gan indīgos augus, kas sastopami Latvijas pļavās un mežos, gan arī tos indīgos augus, kurus nereti audzē uz palodzēm dekoratīvos nolūkos, bieži vien pat neapzinoties to kaitīgo iedarbību. Ekskursijas laikā varēs apskatīt augus, kurus lietojot uzturā jābūt ļoti piesardzīgiem – pareizi pagatavoti tie ir vērtīgs pārtikas produkts, taču, ja pavārgrāmatā ieviesusies kāda kļūda, tie kļūs indīgi, kā arī uzzināt arī, kurš ir indīgākais Latvijas augs un kā to atpazīt, kā arī kurš Latvijā sastopams augs nogalināja Sokrātu un vēl daudzus citus interesantus faktus par indīgo augu valstību Latvijā un pasaulē.

Pirmās ekskursijas “Indīgie augi Latvijā un pasaulē” notiks piektdien, 21.jūlijā, un trešdien, 26. jūlijā. Patlaban visas vietas jau aizņemtas. Ekskursija šovasar notiks arī citos datumos.

Informācijai par konkrētiem ekskursijas norises laikiem sekojiet LU Botāniskā dārza facebook lapā vai tīmekļa vietnē www.botanika.lu.lv. Pieteikšanās, rakstot uz [email protected] vai zvanot uz 67450860 (Agnese). Ekskursijas notiks, ja būs pieteikušies vismaz 5 dalībnieki.

 

 

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu