"Delna" norāda uz interešu konfliktu Veselības ministrijā • IR.lv

“Delna” norāda uz interešu konfliktu Veselības ministrijā

50
Veselības ministrijas galvenā speciāliste onkoloģijā Dace Baltiņa. Foto: Zane Bitere, LETA.

Veselības inspekcijas ierosinātā lieta liecina, ka amatu savienošanas radīts korupcijas risks jau faktiski realizējies.

Tas, ka Veselības ministrijas (VM) galvenā speciāliste onkoloģijā Dace Baltiņa strādā arī farmācijas kompānijā, kas ražo onkoloģisku preparātu, un saņem finansiālu atlīdzību no tās, rada interešu konfliktu risku, secinājusi biedrība “Sabiedrība par atklātību “Delna”” (“Delna”).

“Delna” aģentūru LETA informēja par to, ka tā identificējusi iespējamu interešu konfliktu VM, kas netiek atbilstoši risināts. Valsts galvenā onkoloģe, kas konsultē VM lēmumu pieņēmējus, paralēli strādā un saņem finansiālu atlīdzību no farmācijas kompānijas, kas ražo onkoloģisku preparātu. Turklāt, izmantojot savu amata statusu, VM darbiniece vairākkārt publiski reklamējusi pārstāvētās kompānijas ražoto farmācijas produktu.

Veselības inspekcija jau ierosinājusi administratīvo lietu par recepšu zāļu reklamēšanas aizlieguma pārkāpumu saistībā ar portālā “Kasjauns.lv” pērn ievietoto reklāmu, kurā bija redzama valsts galvenā onkoloģe un minēts viņas amats.

Toreiz portāls “Kasjauns.lv” vēstīja, ka Valsts galvenā onkoloģe Dace Baltiņa ir ne tikai VM galvenā speciāliste onkoloģijā un Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore, bet arī Starptautiskā Viroterapijas centra medicīniskā direktore. Minētajā centrā tiek ražotas onkolītiskās viroterapijas zāles “Rigvir”.

Likuma par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībās paredz, ka publiskas personas institūcijas vadītājam ir pienākums atbilstoši savai kompetencei nepieļaut, lai šajā institūcijā strādājošās valsts amatpersonas nonāktu interešu konflikta situācijā un šādā situācijā īstenotu valsts amatpersonas amata pilnvaras. “Delna” skaidroja, ka, lai arī likuma izpratnē valsts galvenā onkoloģe nav valsts amatpersona, tomēr veselības ministres pienākums ir nodrošināt ikviena viņas iecelta augsta līmeņa konsultanta ētisku rīcību un nevainojamu reputāciju.

“Delnā” uzsvēra, ka veselības ministrei Andai Čakšai ir pienākums nodrošināt, ka persona, par kuras objektivitāti var pastāvēt pamatotas šaubas, nepiedalās un nekādā veidā neietekmē lēmumu pieņemšanu, kas skar šīs personas personīgās vai finanšu intereses. “Delna” uzskata, ka Čakšas pienākums ir atcelt lēmumu par šādas personas norīkošanu par valsts galveno onkologu.

Veselības inspekcijas ierosinātā lieta liecina, ka amatu savienošanas radīts korupcijas risks jau faktiski realizējies – tikai viena preparāta izcelšana jeb reklamēšana, kura ražotāja pārstāve ir valsts galvenā onkoloģe, ietekmē ārstus un sabiedrību un tādējādi mazina pacientu iespējas saņemt konkurējošu medicīnas līdzekli.

Valsts galvenās onkoloģes statuss, ko reklāmā izmantot aizliedz Ministru kabineta noteikumi, piešķir izteikumiem lielāku autoritāti sabiedrības acīs.

Čakša vēstulē “Delnai” skaidro, ka valsts galvenās onkoloģes atcelšanai būtu pamats, ja “pastāvētu faktiski pamatoti apstākļi”, ka viņa, sniedzot ministrijai konsultatīvo atbalstu, realizē konkrēta zāļu ražotāja intereses. VM informē, ka, vērtējot “reputāciju, arī autoritāti profesionāļu vidū, un profesionālo kvalifikāciju, kā arī ieguldījumu onkoloģijas ārstniecības nodrošināšanā un attīstībā, t.sk. nozares politikas veidošanā, kopsakarā ar viņas profesionālo darbību farmācijas nozarē, patlaban nav pamata apšaubīt viņas atbilstību VM galvenajam onkologam”.

“Delnas” ieskatā VM pienākums ir novērst korupcijas riskus un apdraudējumu sabiedrības veselībai, negaidot “faktiski pamatotu apstākļu” iestāšanos, turklāt laba reputācija un autoritāte profesionāļu vidū neatceļ Veselības inspekcijas atzinumu par reklāmas neatbilstību normatīvo aktu prasībām. Tāpat, kā uzsvēra “Delna”, laba reputācija neatceļ korupcijas riskus, ko rada finansējuma saņemšana no farmācijas kompānijas. 2016.gada vasarā, kad valsts galvenā onkoloģe sāka strādāt farmācijas nozarē saistībā ar onkoloģisko preparātu, veselības ministrei bija jāpieņem lēmums par viņas atcelšanu no galvenās onkoloģes statusa, uzskata “Delna”.

Komentāri (50)

Pūce 29.03.2017. 17.06

Ja nu skatamies uz interešanu konfliktiem un korupcijas riskiem Veselības aprūpes augstākajā līmenī, tad pašas Veselības ministres Čakšas padomnieces Vānes personā tas ir Nr.1. Esot padomnieces amatā, tiek piešķirti papildus finansu līdzekļi tikai valsts un pašvaldību slimnīcām, tajā skaitā Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībai, kur viena no īpašniecēm ir pati Vāne. Tas vairs nav risks, bet koruptīva darbība.

+6
0
Atbildēt

0

jurisml_inbox_lv 29.03.2017. 16.32

ir pamatotas aizdomas , ka partijas no šadām perzonām saņem ziedojumus un labprāt iekārto robos , arī noziedzīgās shēmās , kaa deputāta potapkina sieva vienā mierā ik mēnesi nokases izņēma skaidro naudu 800 000 eu , par kuru valstij nemaksāja nodokļus , vēlāk jau vispār uzpeldēja , ka miljonu gar kasi nolaidusi , bet ja mēnesī , tad taču 10 mēnešos un vai maz izpētīja cik ilgi valsti apzaga ,tur jau ar 10 gasdu cietuma un konfiskāciju par maz , bet acīmredzot noziedoja partejām un tiesnešiem, i cietumaa nav jāsēd.

+2
0
Atbildēt

0

valdemir 30.03.2017. 08.38

Tādus rezultātus var iegūt, papētot jebkuru ministriju, tikai dažās tai delnai ir savas intereses un par dažām vispār nevienam nav nekāda interese.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu