Talibu uzbrukumā Vācijas konsulātam Afganistānā nogalināti četri cilvēki • IR.lv

Talibu uzbrukumā Vācijas konsulātam Afganistānā nogalināti četri cilvēki

20
Pēc terorista uzbrukuma Vācijas konsulātam Mazari Šarīfā, Afganistānā. Foto: Reuters-LETA

”Taleban” teroraktu dēvē par ”atriebības uzbrukumu” pēc ASV gaisa triecieniem

Afganistānas ziemeļu pilsētā Mazāri Šarīfā ceturtdienas vakarā notika talibu spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukums Vācijas konsulātam, kurā nogalināti četri cilvēki un ievainoti 119, paziņoja amatpersonas, vēsta aģentūras LETA-AFP/DPA. Vācijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs pavēstīja, ka konsulātā bija apmēram 20 Vācijas personāla darbinieki, kas pēc sprādziena visi ir “drošībā un nav ievainoti”.

Viņš piebilda, ka Afganistānas drošības spēki un Vācijas specvienība ir “atvairījuši smagi bruņotus uzbrucējus”. Afganistānas amatpersonas gan sacīja, ka bijis tikai viens uzbrucējs – terorists pašnāvnieks. Islāmistu grupējums “Taleban” paziņoja, ka šis terorakts ir “atriebības uzbrukums” par nesenajiem ASV gaisa triecieniem Kundūzas provincē, kuros novembrī nogalināti 32 civiliedzīvotāji.

Sprādziens izsita tuvāko veikalu logus, un pēc tā atskanēja sporādiska apšaude. Vairākums cietušo bija ievainoti ar izsisto logu stikliem. “Uzbrucējs pašnāvnieks ar savu sprāgstvielām piekrauto automašīnu taranēja Vācijas konsulāta mūri šajā pilsētā,” paziņoja provinces policijas priekšnieks Sajeds Kamals Sadats. Viņš sacīja, ka sprāgstvielu krava mašīnā bija paslēpta zem ogļu kaudzes.

Afganistānas specvienība norobežoja konsulāta ēku, kurā agrāk bijusi viesnīca “Mazar Hotel”. Divās pilsētas slimnīcās ir nogādāti četru cilvēku līķi un vairāk nekā 100 ievainotie, tai skaitā 10 bērni, sacīja ārsts Nūrs Mohammads Fajezs. Viņš piebilda, ka daži no ievainotajiem ir kritiskā stāvoklī.

“Taleban” preses sekretārs Zabihulla Mudžahids paziņoja, ka “mocekļa uzbrukumā” Vācijas konsulātam ir nogalināti “desmitiem iebrucēju”. Talibu nemiernieki bieži pārspīlē savu uzbrukumu rezultātus. Mudžahids sacīja, ka šis uzbrukums ir atriebība par ASV gaisa triecieniem, kas novembra sākumā īstenoti Kundūzas provincē.

ASV bruņotie spēki pagājušajā nedēļā atzina, ka gaisa triecienos, “ļoti ticams,” ir gājuši bojā civiliedzīvotāji, un solīja pilnībā izmeklēt šo incidentu. Gaisa triecieni, starp kuros bojāgājušajiem ir vairāki bērni, izprovocēja protestus Kundūzas pilsētā. Gaisa triecieni notika pēc talibu uzbrukuma, kurā nogalināti divi amerikāņu karavīri un trīs Afganistānas specvienības karavīri pie Kundūzas pilsētas.

Apmēram 1000 Vācijas karavīru ir dislocēti Marmalas nometnē apmēram 10 kilometrus no minētā konsulāta. Neliels Vācijas karavīru kontingents kopš marta ir dislocēts arī Kundūzā vietējo karavīru apmācīšanai un atbalstīšanai. Vācijas valdība ir paziņojusi, ka tās bruņotie spēki nav piedalījušies gaisa triecienos Kundūzā.

Komentāri (20)

Miervaldis 14.11.2016. 18.09

Ja izvestu karaspēku, ko atriums lamā par ”okupācijas”, tad būtu iznīcināts viss konsulāts, bet Irākā pēc amerikaņu aiziešanas trako ”islama valsts” teroristi.

0
0
Atbildēt

0

atrium 11.11.2016. 10.46

Šie cilvēki, tāpat, kā daudzi tūkstoši nogalināto arī Irākā, Sīrijā un Ukrainā, ir uz Puķina melnās makakas, Obamas, kurš solīja izvest okupācijas karaspēku no Afganistānas, bet tā vietā izveda no Irākas, sirdsapziņas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu