Jāmainās gan sabiedrībai, gan izglītības sistēmai • IR.lv

Jāmainās gan sabiedrībai, gan izglītības sistēmai

28
Foto: pixabay.com
Salvis Roga

Konkurēt starptautiskā tirgū kļūst arvien sarežģītāk

Latvijas ”start-up” uzņēmumu perspektīva tuvākajā desmitgadē ir mūsu pašu un mūsu līdzcilvēku rokās, un tā norāda uz Latvijas izglītības sistēmas nepiemērotību šodienas darba tirgus prasībām. Uzņēmumiem ar tradicionālām metodēm konkurēt starptautiskā tirgū kļūs arvien sarežģītāk.

Ja domājam par Latviju 2020.gadā, tad 3-4 gadu laikā parastais iedzīvotājs nekādas izmaiņas nejutīs. Joprojām darba tirgū būs pieprasīti strādāt griboši, uz savu un organizācijas izaugsmi orientēti speciālisti. Taču klients kļūst izvēlīgāks, prasīgāks, konkurenti spiež un elpo pakausī. Līdz ar to arvien būtiskāku lomu ieņems uz klientu orientētas darbības un apkalpošana, ražošanas efektifizēšana kļūs par priekšnoteikumu uzņēmumu darbībai. Tieši ražošanas procesu efektivizēšana, resursu optimāla izmantošana, kā arī cilvēku kompetence un darboties griba kļūs par izšķirošo aspektu, kas noteiks, kurp Latvijas ekonomika virzās.

Jaunajiem uzņēmumiem, iesācējuzņēmējiem svarīgi – jo mazāka cilvēku masa, jo mazāk biznesa ideju, jauno uzņēmumu un mazāk veiksmes stāstu.

Tāda tendence diemžēl ir arī mūsu valstī. Mums visiem kopā – valsts pārvaldei, pašvaldībai, biznesa atbalsta organizācijām – mums katram pašam jāizdara maksimums, lai, neraugoties uz masas samazināšanos, veiksmes stāstu skaits neruktu, un to varam izdarīt, stiprinot ”start-up” vidi.

Ko tas nozīmē? Dalīties savā starpā ar zināšanām, lai pieredzējušie palīdz atklāt ejamo ceļu jaunajiem, iedrošināt citam citu, padarīt katru atbalstu iesācējuzņēmumam reālu, nevis par imitāciju. Tad mēs leposimies ar sevi un mums zināmiem uzņēmumiem un produktiem. Darbības nozarei un produkta veidam nav nozīmes. ”Start-up” vide ir mūsu katra rokās, nesabojāsim to, bet darīsim to atbalstošu un plaukstošu.

Ejot līdzi laikam, jāmainās būtu arī izglītības sistēmai. Diemžēl pašreizējā izglītības sistēma Latvijā nav atbilstoša pašreizējam darba tirgus pieprasījumam. Varbūt ir atsevišķi izņēmumi kādās skolās, augstskolās vai fakultātēs.

Taču kopumā skatoties, mēs mācām ar tradicionālām metodēm, visbiežāk nedzīvojot līdzi apmācāmajam, bet gan tikai atstrādājot darba stundas.

Uzņēmējspēja, radošums, pašmotivācija, uzdrīkstēšanās – šīs un daudzas citas īpašības ir jāmāca jau no bērnudārza. Vēlāk kaut ko mainīt ir sarežģīti. Sabiedrībai jāmainās, izglītības sistēmai tai skaitā. Vērtējot specialitātes, neapšaubāmi eksaktās zinātnes ir jārosina apgūt krietni vairāk. Tas ir virziens, kurp virzās pasaule. Vienmēr būs vajadzīgi arī mākslinieki, pavāri, pedagogi un citi, taču tehniskās zinātnes ieņem arvien lielāku lomu ekonomikā.

Liepājā 26.oktobrī organizējam uzņēmējdarbības forumu LV2020 jeb ”Latvija 2020.gadā”. Šādi forumi un konferences ir ļoti svarīgi uzņēmējiem un uzņēmumu administrācijām. Šādos pasākumos būtu svarīgi, pirmkārt, saklausīt – uzsveru, nevis sadzirdēt vai noklausīties, bet saklausīt – augsta līmeņa ekspertu secinājumus un aicinājumus, otrkārt, iegūt daudz jaunu kontaktu un likt tos lietā pēc pasākuma. Tikai mēs katrs pats veidojam savu nākotni un iespējas, kādas mums radīsies.

Salvis Roga ir uzņēmējdarbības foruma LV2020 moderators, uzņēmējs, kurš gandrīz 10 gadus aktīvi darbojas uzņēmējdarbības atbalsta nozarē Kurzemē.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu