Rusefa atcelta no Brazīlijas prezidentes amata • IR.lv

Rusefa atcelta no Brazīlijas prezidentes amata

4
Dilma Rusefa impīčmenta sesijā. Foto: LETA-Reuters

Par prezidentes atcelšanu balsoja 61 senators, pret – 20

Brazīlijas Senāts trešdien nobalsojis par prezidentes Dilmas Rusefas atcelšanu no amata, vainojot viņu manipulācijās ar valsts budžetu, vēsta aģentūras LETA-AFP. Noslēdzoties impīčmenta procedūrai, par Rusefas atcelšanu balsoja 61 senators, pret – 20.

Lai prezidenti atceltu no amata, bija nepieciešamas vismaz divas trešdaļas jeb 54 Kongresa augšpalātas locekļu balsis. Ar trešdienas balsojumu pielikts punkts 13 gadus ilgajam kreisās Darba partijas valdīšanas posmam.

Tagad Rusefas vietā stāsies prezidenta pienākumu izpildītājs Mišels Temers, kurš pārstāv centriski labējo Demokrātiskās kustības partiju un ieņems valsts galvas amatu līdz 2018.gadā paredzētajām vēlēšanām.

Rusefa, kas nāca pie varas 2011.gadā un bija pirmā sieviete Brazīlijas prezidenta krēslā, tika apsūdzēta par manipulācijām ar budžetu, lai maldinātu vēlētājus pirms 2014.gada vēlēšanām. Pati Rusefa noliegusi jebkādu savu vainu un impīčmentu nosaukusi par labējo organizētu “apvērsumu”.

Impīčmenta procedūra, kas Brazīlijā nebija pieredzēta vairāk nekā 20 gadus, tika sākta decembrī. Maijā Rusefa tika atstādināta no prezidenta pienākumu pildīšanas, kad Kongresa apakšpalāta nobalsoja par viņas atcelšanu, lai tiesātu impīčmenta prāvā saistībā ar apsūdzībām par budžeta noteikumu pārkāpšanu.

Rusefa tiek vainota, ka ir nelikumīgi aizņēmusies naudu, lai palielinātu valsts izdevumus un nomaskētu recesijas smagumu no vēlētājiem, kad viņa 2014.gadā balotējās jaunam prezidentūras termiņam. Prezidente noraidījusi apsūdzības un nodēvējusi visu lietu par sazvērestību.

Daudzi brazīlieši uzskata, ka Rusefa ir atbildīga par valsts ekonomisko situāciju un plašo korupcijas skandālu, kura centrā ir valsts naftas kompānija “Petrobras”. Rusefa bija “Petrobras” valdes priekšsēdētāja 2003.-2010.gadā, kad krāpšana notikusi. Brazīlija vēl pirms pāris gadiem bija viena no pasaules straujāk augošajām ekonomikām, bet tagad ieslīdējusi recesijā un valstī bez darba palikuši aptuveni 11 miljoni cilvēku.

Komentāri (4)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu