Vācijas psihoterapeiti: pusei bēgļu ir posttraumatiski psiholoģiskie traucējumi • IR.lv

Vācijas psihoterapeiti: pusei bēgļu ir posttraumatiski psiholoģiskie traucējumi

15
Migrantu bērns Spānijas migrantu nometnē. Foto: AFP/LETA

Vairāk nekā 70% pieredzējuši vardarbību

Vismaz pusei no nelegālajiem imigrantiem, kas ieradušies Vācijā, ir garīgās veselības problēmas pēc karā vai bēgšanas laikā piedzīvotā, trešdien paziņojis psihoterapeitu palātas prezidents Dītrihs Muncs.

Vairāk nekā 70% pieredzējuši vardarbību un vairāk nekā puse bijuši vardarbības, bieži vien spīdzināšanas, upuri, norādīja Muncs, citējot empīriskos pētījumus, kas veikti pēdējos gados vēl pirms lielā bēgļu pieplūduma. “Vismaz pusei bēgļu ir psiholoģiskas saslimšanas,” viņš piebilda.

Visbiežāk bēgļi cieš no posttraumatiskā stresa traucējumiem un depresijas, nereti tik smagā formā, ka viņiem raksturīga nosliece uz pašnāvībām, ziņo LETA/AFP.

Muncs norādīja, ka arī 40% bērnu ir pieredzējuši vardarbību un 26% redzējuši, kā uzbrūk viņu ģimenes locekļiem.

Vairāk nekā 40% pieaugušo bēgļu rādās murgi un 50% – atmiņas uzplaiksnījumi, kuros viņi dzīvi vēlreiz pārdzīvo traumatisko notikumu.

Daudzi bēgļi ir arī ļoti jutīgi pret trokšņiem un cieš no bezmiega un nespēj uzturēties šaurās telpās vai vietās, kur ir liels cilvēku pūlis.

Muncs sacīja, ka lielākā daļa šo cilvēku tiek ārstēta ar medikamentiem, proti, tiek ārstēti problēmas simptomi, nevis cēloņi. Viņš aicināja uzlabot bēgļu mentālās veselības aprūpi.

Pašreiz bēgļiem Vācijā tiek piedāvāti 3000 līdz 4000 psihoterapijas kursi gadā, sacīja Muncs, piebilstot, ka pieprasījums varētu būt pat 20 reizes lielāks.

 

Komentāri (15)

J.Biotops 17.09.2015. 10.22

To diagnozi var nosaukt īsāk un precīzāk – islams. Ar to vienādi slimi gan vardarbību rīkotāji, gan upuri, pie tam šīs pozīcijas ir mainīgas un savstarpēji aizstājamas.

+5
-2
Atbildēt

2

    Ivars Alksnis > J.Biotops 18.09.2015. 13.17

    Izteikšu apgalvojumu, kura pierādīšanai te (īsā komentārā ) vienkārši nav vietas. Tad nu varat TO pieņemt vai nepieņemt.

    Apgalvojums: Islāms ir konkrētu/konkrēta ideologu/ideologa uzrakstīts kristietības īsais kurss. Rediģēšanas rezultātā iegūtā adaptācija ir saprotamāka un praktiski vienkāršāk lietojama. Tomēr šādā redakcijā no Rakstiem, kas varētu kalpot par universālu instrumentu (arī ieroci) ir iegūts vienīgi ierocis. Ir radīta SĒTA, kurā ieslodzīts cilvēka Gars. Daudzi bēgļi, iespējams, vairāk bēg no islāma kā no karadarbības Sīrijā un citās Tuvējo austrumu zemēs.

    Īsāk – DAUDZIEM CILVĒKIEM, kas tagad pārpludina Eiropu, ISLĀMS IR NEPIEŅEMAMS.

    UN? Tad dažas lietas kļūst saprotamas un vienkāršas.

    1. Krievijas Varai šķiet skaidrs, ka ir lietas par kurām nav iespējama diskusija. Sīrijas varai tāpat. Tāpēc oficiālā Krievija atbalsta oficiālo Sīriju tīri materiāli un militāri.

    2. Tad iznāk, ka, visa cita starpā, militārais konflikts Sīrijā vairāk morālas vai teoloģiskas dabas, kā ciņa par varu vai resursiem.

    UN? Latvijas valdība tomēr ir piekritusi uzņemt ap 800 bēgļu. Latvijas valdība ir izteikusi apņēmību tos integrēt … mūsu priekšstatos par to, kas ir labi un slikti. Sabiedrības liela daļa ir pārliecināta/bažijas, ka bēgļi … mūsu likumus nepieņems un rīkosies pēc sava Likuma. Pagaidām neesmu dzirdējis pieļāvumu, ka Latvija lielāku vai mazāku skaitu bēgļu būtu gatava uzņemt dodot tiem pagaidu patvērumu ( NU kā daudziem latviešiem patvērumu deva Austrālija, Kanāda, ASV, Vācija līdz laikam, kad Latvijā atjaunojās valsts)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > J.Biotops 18.09.2015. 13.43

    IA > Ātrumā izteikšu vēl īsāku apgalvojumu – islams NAV reliģija.

    Vismaz tajā nozīmē, kā šo vārdu lieto Eiropā. Kopīgas pazīmes varam saskatīt pat, piemēram, cūkgaļai ar televizoru (abus var uzlikt uz galda), bet par islamu visdrošāk ticēt viņu pašu autoritātēm. To skaitā arī Latvijas musulmaņu barvedim. Spoži izskaidroja, ka musulmanis mūsu likumus nepieņems nekad. Tas ka ierobežotu laiku kāds jutīsies spiests tos ievērot, nemaina būtību.

    0
    0
    Atbildēt

    0

lno 17.09.2015. 08.58

Sagaidītājiem tādas pašas problēmas kā bēgļiem. Vienus traumējušas kara šausmas, otrus TV zombēšana.

+5
-3
Atbildēt

1

    J.Biotops > lno 17.09.2015. 10.24

    Nav tik vienkārši. Eiropistu humānisma saknes dziļākas, televīzija ir tikai viena no izpausmēm, nevis cēlonis.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

aivarsk 17.09.2015. 10.44

Tiem, kas pieredzējuši komunisma diktatūras arī būs kaut kādas pārbaudes, bezmaksas psihologi, sanatorijas un dūņu terapija?

+3
-2
Atbildēt

1

    J.Biotops > aivarsk 17.09.2015. 10.56

    Kad iebraukušie tuksneša dēli uzzinās, kas ir purvs, sekos arī dūņu terapija. Iezemiešiem, ar galvu pa priekšu.

    (Tas vēl ne Latvijā tik drīz, ir zemes, kas rindā pa priekšu)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu